dilluns, 28 de setembre del 2009

Merkel guanya els comicis i anuncia un govern de coalició amb els liberals

Angela Merkel seguirà sent la cancellera alemanya durant quatre anys més en fer bons els pronòstics i aconseguir ahir que la democristiana CDU-CSU guanyés les eleccions legislatives. “Hem assolit el nostre objectiu d’obtenir una majoria estable i poder formar govern amb els liberals”, va dir la cancellera després que el seu partit s’imposés als comicis amb un 33,8% dels vots, segons els primers resultats.

Per contra, els socialdemòcrates del fins ara vicecanceller Frank-Walter Steinmeier van patir el pitjor resultat de la seva història en recollir només el 22,9% dels sufragis, una caiguda de més de deu punts respecte als comicis del 2005 que sentencia el govern de gran coalició i condemna l’SPD a l’oposició. “És un dia amarg i una derrota amarga”, va admetre Steinmeier en conèixer els primers resultats, mentre amenaçava amb “una oposició dura” al nou Bundestag (Parlament).

El Partit Liberal (FDP) de Guido Westerwelle va treure un 14,6% dels vots i aconsegueix posar fi a onze anys de travessa pel desert de l’oposició. De fet, l’FDP va ser el partit que més va incrementar els vots (un 4,8%) respecte als comicis del 2005, seguit dels postcomunistes de L’Esquerra, que, amb el 12%, es consoliden com a quarta força, i els Verds (10,7%). La participació, tal com es temia, va baixar i va caure del 77,7% de fa quatre anys al 71,2%.

Després de proclamar la victòria, Merkel va anunciar el seu propòsit de reunir-se avui mateix amb Westerwelle per “fixar un primer calendari de converses” i va deixar clar que la coalició de govern es formalitzarà aviat. Merkel va prometre també que seguirà sent “la cancellera de tots els alemanys” i que no perdrà ni un minut per posar-se mans a l’obra, “ja que hi ha molts problemes per resoldre”.

AVUI


Veurem ara l'autèntica Merkel? Els darrers anys han estat de coalició amb els socialdemòcrates i la seva política va ser centrista. Seguirà així o s'escorarà cap a la dreta amb els liberals? A veure com mana ara amb més llibertat aquesta dona conservadora però nascuda a l'Alemanya de l'Est.

I per cert, l'escenari parlamentari alemany es va assemblant cada cop més al català. Dues forces conservadores i tres d'esquerres (tot molt teòricament, és clar) però aquí cal afegir-hi la clivella nacionalista. Per tant, que no ens diguin que el nostre parlament sembla l'israelià ...

http://farm1.static.flickr.com/33/48024231_29c15ac741.jpg