dimarts, 4 de gener del 2005

Mala llet?

Si mireu els noms que apareixen en aquest article d'El Punt i els que apareixen als crèdits de l'exposició virtual, només hi ha una absència.

El Dalí mediàtic en 50 imatges

L'Ajuntament de Girona crea una exposició virtual amb el fons gràfic de Narcís Sans

TINA CASADEMONT . Girona

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona, en el qual hi ha dipositat el fons fotogràfic de Narcís Sans (1920-1994), ha organitzat una exposició virtual a partir d'una cinquantena de les dues mil fotografies que, com a reporter de Los Sitios , el fotògraf gironí va fer a Salvador Dalí entre el 1961 i el 1980. L'exposició, titulada Dalí vist per Narcís Sans i creada per celebrar l'Any Dalí, es pot visitar al web www.ajuntament.gi/sgdap/cat/exposicions.php.

La projecció pública de Salvador Dalí, alimentada amb les seves conegudes ambicions histriòniques, va gaudir sempre d'un notable seguiment periodístic. La participació del pintor en actes socials i culturals amb la seva personal ambientació imantava les càmeres dels reporters gràfics de l'època. Un dels que el van poder seguir de prop va ser el fotògraf gironí Narcís Sans, que durant els vint anys que va treballar per al diari Los Sitios va testimoniar bona part d'aquelles intervencions escèniques i uns quants episodis representats pel pintor com a quotidians.
El fons fotogràfic i fílmic de Narcís Sans, custodiat al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) des del 1997, consta de 500.000 fotografies i 600 pel·lícules. En aquest material hi ha dues mil fotografies de Salvador Dalí que permeten conèixer essencialment el vessant mediàtic del pintor en el període comprès entre els anys 1961 i 1980. Ara, el CRDI n'ha seleccionat 50 per crear l'exposició virtual Dalí vist per Narcís Sans, que se suma als actes de celebració del naixement de l'artista. Totes les imatges formen part d'algun reportatge, però ara es presenten fora del seu context original de producció. «La intenció -es llegeix en el text de presentació- és exposar unes imatges que excel·leixen pel seu valor fotogràfic, resultat d'una comunió sublim entre el pintor i el fotògraf.»
Narcís Sans va treballar per al diari Los Sitios des dels anys quaranta fins a principi de la dècada dels vuitanta. També va ser el primer corresponsal de TVE a Girona, el 1965.
La selecció i descripció de les imatges de Dalí vist per Narcís Sans ha anat a cura de Joan Boadas i David Iglésias, del CRDI; la reproducció fotogràfica és de Josep Maria Oliveras, i la realització virtual, d'Ideamèdia. Aquesta exposició s'afegeix a dues més de penjades en el web municipal des del maig passat: Girona: primeres mirades i Girona: les imatges del segle.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aki la teua amiga anonymousa....... deixa de fer l'idiotaaaaaa!!! no ho se jo?? no ho saben els teus germans?? ho sap la teua mare?? i els companys de la feina i de classe d'alemà i de francès?? i akestos de REACTIVA?? i charli el wapet???? no ho sabem nosaltres?? pues ja sta, trankil, q t'ho posen en negreta al curricullum si surt mil vegades als periodics??? crec q nooooo, aixins q conforma't, relaxat un poket i disfruta del fred!!!! ;p