dimarts, 23 d’octubre del 2012

Primera onada del RACòmetre

Convergència i Unió es quedaria a un pas de la majoria absoluta si aquest diumenge es fessin les eleccions al Parlament. Ho revela el Racòmetre, l’enquesta que l’empresa Feedback ha fet per RAC1. 

Quan falta un mes per a les eleccions del 25 de novembre, CiU se situaria als 67 escons, 5 més que ara, i es quedaria a només un de la majoria absoluta. Artur Mas aconseguiria tres vegades més escons que el PSC de Pere Navarro, que s’esfondraria a mínims històrics amb 21 diputats, 7 menys que ara. El PP d’Alícia Sànchez Camacho continuaria sent tercera força però també recularia, amb 17 escons, un menys.

Creixen els partits que volen que Catalunya faci una consulta per l’estat propi la legislatura que ve. Pujaria CiU i també ERC i Iniciativa. Junts superarien els dos terços del Parlament, amb 93 escons (11 més que ara). Oriol Junqueras s’estrenaria amb una pujada de 4 escons, i portaria ERC fins als 14. I Joan Herrera aconseguiria dos diputats més per Iniciativa, fins als 12.

Ciutadans és l’únic partit contrari a l’autodeterminació que creixeria. Albert Rivera passaria de 3 a 4 diputats. En canvi, ni Solidaritat, ni la CUP, ni Plataforma per Catalunya tindrien prou vots per entrar al Parlament.

8 de cada 10 ciutadans volen que es faci un referèndum sobre la independència de Catalunya.

Pràcticament un 82% d’enquestats hi està d’acord, davant d’un 17% que NO. Són la gran majoria dels que fa 4 anys van votar ERC, CiU i Iniciativa. Els partidaris de l’autodeterminació també són majoria entre els que van votar el PSC (un 77%), Ciutadans (un 54%); i hi ha un 27% de votants del PP que també reclamen una consulta. Entre els més joves de 24 anys el suport arriba al 89%, i va baixant amb la gent més gran. En els majors de 65 anys, és del 67%.

Si el govern espanyol prohibeix un referèndum d’independència, 7 de cada 10 catalans volen que la Generalitat NO es faci enrere i busqui suports internacionals per fer una consulta. Ho demana un 70’5% de ciutadans, mentre que un 25% creu que s’ha d’acatar el que digui l’estat espanyol. A part de la gran majoria de votants de CiU, Esquerra i Iniciativa, fins i tot un 61% de votants del PSC volen que es vagi fins al final per poder fer la consulta. Són majoria a totes les edats, tot i que els majors de 65 són els que més dubten d’enfrontar-se a l’estat pel referèndum: un 54%  hi està a favor i un 41 en contra.

El govern d’Artur Mas suspèn amb un 4’88. Només l’aproven els votants de CiU, amb un 6’1, i els d’ERC, amb un 5’6. Els del PSC li posen un 4, els d’ICV un 3 i els del PP un 2.
Un 62% de ciutadans assenyala el govern del PP com a culpable de les retallades que s’han fet a Catalunya. Un 56% també en culpa l’herència del tripartit i de Zapatero. En tercer lloc, un 38%  ho atribueix a la mala gestió d’Artur Mas. I només un 36% diu que és culpa de la Unió Europea.

La majoria està d’acord amb l’afirmació que “Espanya roba Catalunya”. Un 56% de ciutadans hi està d’acord, i un 39% NO. Encara són més, un 73%, els que asseguren que el govern espanyol asfixia Catalunya. Un 50% just creu que la Generalitat es fa la víctima. I un 57% pensa que amb un estat propi també caldria fer retallades.

Els ciutadans estan dividits sobre quin és el millor pacte de govern si cap força aconsegueix majoria absoluta. Un 16% vol que CiU i Esquerra Republicana s’aliïn. Un altre 16% prefereix un pacte d’Artur Mas amb els socialistes. I un 14% vol la unió de les tres forces sobiranistes: CiU, Esquerra i Iniciativa.