dilluns, 27 d’agost del 2007


Pel darrere
I què més?


La DGT ens controla, també, el color dels orins masculins. ¿Us heu aturat a fer un riu en una àrea de servei d'autopista? ¿Us heu trobat aquest rètol sobre l'urinari, a l'altura dels ulls?

Xavier Bosch


Operació tornada. Després de conduir molts quilòmetres, t'atures en una benzinera i, abans d'omplir el dipòsit del cotxe, decideixes buidar el teu. Al fons a l'esquerra, hi sol haver el lavabo. Hi arribes amb pressa, et descordes la bragueta i... -oh, sorpresa- et trobes amb un rètol encastat sobre l'urinari per anar llegint mentre vas fent la feina. D'entrada, la informació. Et diuen que, en aquella miccionada, estàs perdent mig litre de líquid. De seguida, el consell: "Per no conduir cansat, atura't cada dues hores i hidrata't", és a dir, beu. I aleshores, al costat, et proposen un joc. Has de mirar el color de la teva orina i el color de l'enganxina i comparar. Com més clar, més ben hidratat. Com més fosc, pitjor. A la sortida, no has de comunicar el resultat al cobrador de l'àrea de servei. No hi ha premi. A tot estirar, si ets un conductor com Déu mana, et pots comprar una ampolla d'aigua o un refresc. Però per poc hipocondríac que siguis, surts del lavabo preocupat. "Jo només bec aigua, i em surt de grau 6, què dec tenir?". I, d'altra banda, "el color ha de ser el mateix si he begut aigua, Coca-cola, un cafè o una cervesa? Amb dues cerveses, orinaré d'un color diferent que amb una de sola? I si tinc sorra al ronyó, puc jugar o quedo fora de concurs?".
Fa dos estius, es va posar de moda el sudoku. Aquest any, en canvi, el joc del pixòmetre no ha tingut gaire èxit. No veus els homes amb el pardal en una mà i el Pantone de colors a l'altra per saber si el seu nivell d'hidratació és l'òptim.
Després d'aquesta experiència, m'ha quedat un dubte. He demanat a la meva dona que entrés als lavabos de senyores per veure si hi ha el mateix rètol a l'altura dels ulls. Em respon el que ja m'esperava: que no. Potser les dones també perden mig litre de líquid cada vegada, però els és molt més difícil de mirar-ne el color (si no és que -professionalment- es dediquin al contorsionisme). A més a més, tassa avall, l'aiguabarreig fa impossible de discernir el que és propi del que ja era allà.
A sota de l'anunci, hi ha la firma de l'autor. No és cap campanya de màrqueting patrocinada per Font Vella. Ni tampoc pel gremi d'uròlegs. És una parida de la direcció general de Trànsit. Per cert, quant trigarà en Rubalcaba a anunciar que pixar fosc arribarà a treure punts del carnet? I al que es va inventar aquest adhesiu, ja li han fet la prova del pixòmetre? De quin color li ha sortit?