dimecres, 22 de febrer del 2006

Els amish

Els amish són una agrupació religiosa protestant nord-americana d'origen anabaptista, notables per les seves restriccions pel que fa a l'ús de dispositius moderns com els automòbils o l'electricitat. Els amish són un grup cultural i ètnic forament unit, descendents d'immigrants predominantment suïssos de parla alemana. La majoria dels amish parlen a casa amb un peculiar dialecte alt alemany (Deitsch o holandès de Pensilvania), encara que els autoanomenats amish suïssos parlen un dialecte alemany que ells anomenen suís (Swiss). Fan servir l'angles per a les relacions amb l'exterior.

El moviment amish agafa el seu nom de Jacob Amman (1656-1730), un menonita suís. L'estil de vida amish és dictat per l'Ordnung de la comunitat. Els ordnung difereixen de comunitat en comunitat, i dins d'una comunitat de districte en districte. El que és acceptable en una comunitat pot no ser-ho en una altra.

Molts amish, especialment els de la vella guardia, són renombrats per evitar la tecnologia moderna. Evitar objectes com els automòbils o l'electricitat és una decisió en gran mesura malentesa. Els amish no consideren que tota la tecnologia sigui dolenta. De fet, poden reclamar l'acceptació de certes tecnologies dins de l'estil de vida amish. L'electricitat, per exemple, és vista com una connexió amb el "món", els anglesos o els yankees (el món exterior). La seva utilització podria portar a l'ús d'electrodomèstics que complicarien la tradició amish de vida senzilla. Malgrat això, en certs grups amish pot usar-se l'electricitat en situacions molt específiques. Per exemple, si és produida sense accedir a les línies elèctriques exteriors.

El codi de vestimenta per a alguns grups inclou la prohibició dels botons, permetent que només ganxos mantinguin la roba tancada. Altres grups permeten que els seus membres cosin botons en la seva vestimenta. Els amish són notables per la qualitat del seus edredons i per l'eficiència de l'agricultura. Alguns amish han adoptat amb entusiasme els productes modificats genèticament per la seva alta eficiència.

Típicament, un home amish estarà sempre ben afeitat mentre estigui solter. En casar-se deixarà que la barba creixi. Els bigotis estan, generalment, prohibits.


La totalitat dels amish senten la pressió del món modern. Les lleis sobre el treball de menors, per exemple, estan amenaçant seriosament els seus modes de vida. Als nens amish se'ls ensenya a treballar dur des d'una edat molt primerenca (per als estandards del segle XXI). Els pares amish supervisen els seus fills en les noves tasques per assegurar-se que aprenguin a realitzar-les de manera segura i efectiva. Les lleis modernes sobre el treball de menors entra en conflicte amb l'autoritat dels pares amish per decidir si els seus fills són competents o no per a les tasques arriscades. També refusen les assegurances (incloses les mèdiques) i només confien en el suport de la seva església i la comunitat. Un exemple d'aquest suport és la reparació dels graners, en la qual es reuneix tota la comunitat per reconstruir en un dia els graners danyats pel foc o algun desastre natural.

Com que els actuals amish descendeixen dels fundadors al segle XVIII, aquests han estat objecte freqüent de dolencies genètiques hereditaries, sobretot als nens. La majoria dels amish les accepten com una voluntat de Déu, refusant examens genètics previs al matrimoni per prevenir-les. En qualsevol cas, els nens invàlids físicament o mentalment són estimats i cuidats tant com els nens sans. Molts pares, però, estan usant la tecnologia moderna per cuidar els seus fills. L'àmplia majoria han rebut permisos especials dels seus líders religiosos per utilitzar certs aparells elèctrics, però en alguns casos aquesta autorització no s'ha permès, fet que ha portat a alguns pares a abandonar l'estil de vida tradicional i, en conseqüència, expulsats de la comunitat.


Encara que els amish paguen impostos, estan exempts de la Seguretat Soccial dels EEUU. A causa del seu refús a les assegurances, els amish no accepten ajuda del govern, ni en salut ni en alimentació. A més, els amish paguen impostos escolars per a escoles que no fan servir, i por molts altres serveis als quals no recorren.

Els amish resideixen en comunitats tancades a 22 estats d'EEUU, així com a Ontario (Canadà). Les majors concentracions d'amish es troben a Ohio i Pensilvania. Hi ha uns 228.000 amish a EEUU i uns 1.500 al Canadà. Alguns amish han emigrat a l'Amèrica Central en un intent de fugir de les influències de la societat moderna, fundant un establiment important a San Ignacio, Belize.


Els amish que abandonen les velles costums solen quedar-se a viure aprop de la seva comunitat i, en general, hi ha nivells de progressió escalonada d'amish estrictes a grups més progressistes.










Motocicleta vs vehicle amish

Compte !

VIQUIPÈDIA