dimarts, 26 de març del 2013

Ruta pel camí de Notaries, Mas Sàbat, Sant Cebrià dels Alls i la mina d'en Nadal

Lloc de sortida: Inici camí de Notaries (quilòmetre 6'5 de la carretera de la ganga)
Lloc d'arribada: Mateix lloc
Recorregut: 8'98 quilòmetres
Enllaç: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4173157






Deixem el cotxe just en començar el camí de notaries, a uns 300 metres de la carretera de la Ganga (quilòmetre 6'5 aprox.). Seguim el GR92.1 tota l'estona fins a Sant Cebrià dels Alls. Els primers metres serveixen per agafar nivell ràpidament. Ens han passat una parella de caminadors que anaven molt més de pressa i no els hem vist més. Hem deixat a mà esquerra el camí que va cap a la mina d'en Nadal o el molí de la Senyora i a uns 200 metres d'arribar al Saplà del Mas Sàbat, ens hem emboscat per trobar el mas. 

ATENCIÓ. L'entrada queda a mà dreta del camí principal on s'eixampla fent un revolt. Però no s'ha d'entrar per aquí! Uns dos o tres metres abans, hi ha una fita que la cuca de llum va posar. És per aquesta fita que s'ha d'entrar al bosc. Si entrem bé, a uns 20 metres del camí trobarem la pallissa del mas Sàbat i més endins el mas. Nosaltres hem entrat malament, ens hem emboscat massa i hem acabat trobant la pallissa després de fer algunes voltes. El mas no l'hem buscat gaire més. Un altre dia l'intentarem trobar. Tot i això, està tot força embardissat. Un cop al camí, trobem el Mas Sàbat en pocs metres i seguim amunt (a mà dreta surt un corriol que es el que ve de la font Torroella i de la baixada del Puig d'Arques al coll Bregó. Serà una de les properes rutes a fer). Aquí ja planeja tot més i acabem trobant el pou de glaç de Sant Cebrià dels Alls i la bassa. Finalment, arribem a la pista, quatre fotos a Sant Cebrià i cap al coll de la Ganga per trobar Can Vergeli. Hem visitat la casa per dins i el pou i hem reculat per agafar el corriol que surt abans de la petita pujada que porta a Can Vergeli. Hi ha una fita on posa carretera particular. És el camí que es va fer per construir la mina de zinc d'en Nadal. El corriol està molt ben definit i no porta cap problema. En un dels girs de gairebé 180º és quan trobem l'entrada a la mina. Abans ja hem vist alguns respiradors i, problablement, el final de la mina. Després de la mina trobem el camí que ve del de Notaries però nosaltres seguim pel que ens porta al Mas Bancells, deixant el molí de la Senyora a la dreta, i al seu pou. Passen el mas i arribem a la pista principal i només cal anar al cotxe. 

Més informació sobre la Mina d'en Nadal (extret de la revista GAVARRES, número 18, titulada Pedreres. P.64). Acabada la guerra civil, Narcís Nadal i Puig va comprar el mas Vergeli i Can Bancells amb els seus boscos i terres als de Can Bonet de Fonteta. Encara avui, en el camí que surt d'un trencant del camí de les Vinyes hi ha una fita que diu Carretera particular de Pouplana y Bonet perquè van pagar-la aquests dos propietaris. La carretera (de fet, un camí) és més vella que la mina d'en Nadal. Hi passa a tocar. Va ser en Misses qui va convèncer en Nadal perquè obrís aquesta mina. Era a començaments dels cinquanta. La van fer a pic i pala i sembla que hi havia esfalerina, galena, pirita, baritina, quars i alguns minerals més. Semba que no gaire res. Tan poc que ho van acabar deixant córrer i van esbotzar-la per evitar que algú hi prengués mal. Avui, de la mina, només en queden l'entrada i els primers metres. També hi ha una mina de plom a la Deixesa. 

Més informació de la mina d'en Nadal. http://lesgavarres.blogspot.com/2009/04/la-mina-den-nadal.html Estem parlant dels anys 1950, a l'entrada de la mina hi diu 1954 en una inscripció, l'avi Nadal , propietari de molta part de la muntanya, que incloïa els masos Vancells, Botxa i Vergeli, va intentar explotar una mina de plom que s'utilitzava per a la fabricació del vernís necessari per a la creixent indústria ceràmica de la Bisbal d'Empordà. De plom n'hi va trobar, però no en una quantitat suficient per a treure'n un rendiment aprofitable. Es va excavar una galeria que entra uns vint metres cap a l'interior de la muntanya des d'on se'n deriven dues més, una cap a la dreta i una cap a l'esquerra. Un pou intenta cercar una veta cap al fons de la muntanya i una obertura, avui esfonsada, però que es pot observar des de la part superior de la mina, obre cap al cel una nova obertura en forma d'embut. Decebut per no haver-ne pogut treure rendiment, va vendre els drets d'explotació a una altra empresa per veure si eren capaços de treure-hi el suc. Aquesta empresa va excavar-hi durant uns mesos fins comprovar que el mineral que s'hi trobava era insuficient per a garantir-ne el funcionament i manterir l'extracció. Avui les restes d'aquesta mina es troben en un camí poc transitat que mena des de la carretera de la Ganga, al'alçada del camí del forn del Vidre, a Sant Cebrià dels Alls, passant pel mas Vergeli, en un desviament a l'esquerra a l'arribar al camí de Notaries.

 El camí de Notaries, punt d'inici de la ruta


 La pallissa del Mas Sàbat. El mas queda més endins del bosc.




 El saplà del Mas Sàbat




 Sant Cebrià dels Alls i el castell de Camós




El que queda de Can Vergeli




Mas Bancells


 Entrada de la mina de zinc d'en Nadal, sota Can Vergeli


 La mina d'en Nadal