dimecres, 20 de març del 2013

Euros en català

Els euros andorrans començaran a circular el 2014

L'1 de gener del 2014 començaran a circular els primers euros andorrans, amb disseny propi, segons que ha anunciat el ministre de Finances, Jordi Cinca. Això serà possible malgrat que Andorra no forma part de la UE i en virtut de l'acord monetari signat entre el Principat i la UE el 2011 després d'una negociació de set anys. L'acord permetrà emetre uns 2,5 milions d'euros en monedes, un 20% de les quals s'encunyaran per als col·leccionistes. En aquest cas, Andorra no podrà imprimir bitllets.
Dels dos milions d'euros que es posaran en circulació, 400.000 seran en monedes de dos euros; 580.000 en mondes d'un euro i 500.000 en monedes de 50 cèntims. De les des deu, dos i un cèntim se n'emetran un milió de monedes de cada.

El govern andorrà ja ha decidit que en la moneda de dos euros s'hi inscriurà l'escut del país. Per a decidir el disseny de la resta de monedes, ha obert un concurs per als majors de 18 anys residents a Andorra. La condició és que hi apareguin motius relacionats amb la Casa de la Ball, l'art romànic i la natura, la fauna i la flora característiques d'Andorra. En totes hi haurà la inscripció 'Andorra' i l'any d'emissió de la moneda, el 2014.

Això significarà un pas més de la integració d'Andorra la Unió Europea, ha destacat el ministre Cinca.