dilluns, 1 de febrer del 2010

ràpid i retard són conceptes antagònics no? A Barcelona no ho sembla ...

Els judicis ràpids acumulen 10 mesos de retard a Barcelona

Es diuen judicis ràpids perquè així ho va decidir el legislador de torn, però qualsevol semblança amb la realitat –o en aquest cas amb la legalitat– és pura i simple coincidència. Aquest tipus de processos penals, que segons estableix la llei han de ser jutjats en els quinze dies següents a la denúncia dels fets, s’estan fent a Barcelona amb una demora de deu mesos. Un cas que entri avui al jutjat de guàrdia no arribarà a la sala de vistes fins a principis de novembre. I el retard creix cada dia una mica més.

El col·lapse en aquesta modalitat de judici és, ara per ara, una de les preocupacions de la cúpula judicial catalana, com ho demostra el fet que la presidenta del TSJC, Maria Eugènia Alegret, va demanar fa poc un informe concret al degà dels jutjats penals de Barcelona, Francisco Javier Paulí. I els números parlen per si sols: l’any 2005, el nombre de judicis ràpids que es van fer a Barcelona va arribar als 3.000; l’any passat es van superar els 5.300. “Això és inassumible”, diu Paulí.

Tramitació simple
Els judicis ràpids es fan amb una tramitació processal molt simple, amb una instrucció molt bàsica que deixa per al debat durant el judici oral la majoria de proves. Per aquest procediment es jutgen tot tipus de casos amb l’única limitació que han de ser delictes amb una penalitat no superior als cinc anys de presó. La majoria de casos són delictes relacionats amb el trànsit, les diverses modalitats de violència contra les persones i robatoris.

L’assenyalament dels judicis ràpids en una data concreta no depèn del caprici d’un jutge o del fet que aquest tingui més o menys ganes de treballar. El dia i hora per a la vista el fixa un sistema informàtic que s’encarrega de distribuir els casos entre els diversos jutjats penals que hi ha en servei a la ciutat. Són els jutjats d’instrucció en funcions de guàrdia els encarregats d’introduir les dades del procediment al sistema informàtic, que ho assigna automàticament.

Vergonya aliena
D’aquesta manera, l’acusat abandona el jutjat de guàrdia sabent quin dia haurà de tornar per al judici. Més d’un jutge d’instrucció reconeix que sent vergonya aliena quan comunica que el judici ràpid de torn es farà al cap de deu mesos del dia en què es comunica.

Amb l’inici d’any, Barcelona ha guanyat dos jutjats penals nous, els números 26 i 27, que des de fa pocs dies han entrat en la roda i per aquest fet els judicis ràpids que se’ls han assignat es fan amb una certa promptitud, aquest mes de febrer. A la resta de jutjats, però, els terminis continuen assenyalant el mes de novembre. Per això, el magistrat Francisco Javier Paulí explica que les dues incorporacions ajudaran a contenir el col·lapse només durant un temps i que no rebaixaran l’espera, que “aviat tornarà a créixer”.

AVUI

http://silsdelaselva.files.wordpress.com/2009/02/justicia.jpg