dimarts, 12 de gener del 2010

déu ni do

La temperatura rècord: -89,2º C

La massa d'aire fred procedia de l'Antàrtic i es va instal·lar durant deu dies sobre la part alta de l'altiplà antàrtic, on hi ha instal·lada l'estació científica russa de Vostok que va registrar aquest rècord i que mesura temperatures des del 1958.

L'estudi de la British Antartic Survey i l'Artic and Antartic Research Institute de Rússia ha estudiat les causes que van portar a aquesta temperatura extrema i ha permès simular amb èxit la ràpida pèrdua d'escalfor en un període similar al que hi va haver l'any 1983 en un altitud de gairebé 3.500 metres.

Un dels autors de l'estudi, John Turner, ha explicat que l'Antàrtida encara no ha patit, com l'Àrtic, els efectes de l'escalfament global del planeta però que les pròximes dècades aquesta zona gèlida en notarà les seqüeles. És per això que Turner dubta que la temperatura rècord de -89,2º C es pugui repetir.

La zona analitzada pot registrar temperatures de -66º C, lluny de l'índex registrat al mes de juliol del 1983. La tecnologia utilitzada per aquest estudi ha combinat gràfics meteorològics, imatges de satèl·lit, registres de temperatures, pressió atmosfèrica, i velocitat i direcció del vent preses cada sis hores.

TELENOTICIES

Les limitacions al turisme pretenen preservar l'ecosistema de l'Antàrtida. (Foto: Reuters)