dijous, 15 de juliol del 2010

Un grup ecologista arrassa per error el camp d´un pagès

La Fundació Antama nega que s'hi estigués fent cap tipus d'experiment amb transgènics


La destrossa dels camps de blat de moro es va fer aquest dilluns a càrrec d'activites contraris als transgènics.Vestits amb granotes blanques, els ecologistes destrossen les plantes de blat de moro. Els ecologistes sabotejadors es dirigeixen cap al camp de l'agricultor privat.

Fundación Antama, una entitat favorable a l'ús dels transgènics i la biotecnologia aplicada a l'agricultura, el medi ambient i l'alimentació, va respondre ahir a la informació sobre el sabotatge a dos camps de blat de moro de Torroella de Montgrí en què es feien experiments transgènics. Aquesta entitat va assegurar que la destrossa dels camps que es va fer fou en terrenys d'un agricultor en què no es feia cap prova de blat de moro transgènic ni que la plantació tampoc era de l'empresa de llavors suïssa Syngenta. El membre d'Ecologistas en Acción -que informava del sabotatge a la collita-, Tom Kucharz, va respondre ahir que l'atac es va efectuar perquè es va plantar a l'aire lliure una espècie de blat de moro transgènic no autoritzada a l'aire lliure -amb el risc que comporta de contaminació de les plantacions veïnes- i va mostrar-se convençut que els camps eren cultivats per la citada empreses de llavors.

Fonts municipals van confirmar ahir que el succés s'havia produït a la zona de Mas Pinell i apuntaven que en tot cas, com ja senyalava ahir aquest diari, Syngenta havia demanat permís per experimentar en dos camps en aquell espai, però finalment hi va renunciar. No obstant això, desconeixien l'agricultor afectat.

La Fundación Antama explica que els que van efectuar l'atac va ser l'organització francesa Faucheurs Volontaires (Segadors Voluntaris), cosa que Kucharz nega i ho atribueix a Ecologistas en Acción. Assegurava la Fundació que els camps són d'un agricultor particular en què no hi havia ni blat de moro transgènic en fase d'experimentació ni cap conreu de Syngenta.

La fundació també reitera el risc que comporta fer públic la ubicació exacta de finques d'assaig. Aquest fet es va produir amb aquests camps, que els va fer públics l'entitat Amigos de la Tierra a través d'informació facilitada pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural. També ho deia l'Asociación Nacional de Obtentores Vegetales ja que suposa un risc per als treballadors de les empreses i "per a nombrosos agricultors que no tenen res a veure amb les empreses de llavors; una advertència que finalment ha desmostrat ser fundada".

Sobre la publicació o no de la localització dels camps de collites transgèniques com dels d'experimentació, hi ha una evident confrontació entre els pro i els antitransgènics. Kucharz va manifestar ahir que el govern espanyol incompleix la normativa europea que obliga a fer públics aquests espais.

Ahir, aquest diari es va posar en contacte amb diferents agricultors de blat de moro de Torroella i la Tallada d'Empordà. Algun d'ells tenia coneixement que alguna cosa es preparava entre ecologistes francesos contraris als transgènics.

DIARI DE GIRONA