dijous, 15 de juliol del 2010

morir-se de calor

Desenes de russos moren ofegats cada dia per banyar-se sota els efectes de l'alcohol

L'onada de calor que afecta Rússia aquests dies ha fet augmentar de manera alarmant el nombre de persones ofegades. En concret, cada dia moren per aquesta causa desenes de persones. La majoria es trobaven sota els efectes de l'alcohol o es banyaven en zones prohibides. Alguns es queixen que no hi ha prou espais habilitats per al bany.

Feia trenta anys que Rússia no vivia una onada de calor com la que s'està vivint aquests dies. Les altes temperatures han fet que moltes persones hagin sortit al carrer per intentar escapar de la calor. Per refrescar-se se submergeixen en fonts públiques, estanys, al riu o a les platges, fins i tot en aquells llocs on està prohibit el bany. El problema ve quan es barreja la calor amb els efectes de l'alcohol i la conseqüent negligència, fet que hauria provocat la mort de 300 persones en només una setmana.

La situació preocupa les autoritats del país. "Només ahir es van ofegar 52 persones, entre elles 7 nens", informava aquest dimecres el cap de departament del Ministeri d'Emergències rus Seriogin Vadim, "molts estaven ebris", afegia.

Precisament la mort d'alguns nens que s'ofeguen perquè els adults, ebris, no els vigilen està colpint el país. Un dels casos que ha escandalitzat més l'opinió pública és el de 6 nens que es van ofegar durant un campament d'estiu. Els monitors anaven beguts. Com a reacció a les protestes de la opinió pública per la tragèdia, el president rus, Dmitri Medvédev, ha advertit que aquestes negligències es podrien convertir en delicte, i ha demanat que es castigui els responsables.

Alguns ciutadans, acalorats, es queixen que no tenen suficients espais on banyar-se i que el govern es limita a prohibir zones per al bany en comptes d'habilitar-ne.

L'onada de calor que des de fa tres setmanes afecta Rússia és la pitjor en tres dècades i es preveu que duri encara una setmana més.

3CAT24

Persones banyant-se a Moscou a les aigües reservades de Khimkinsky. (Foto: Reuters)