dilluns, 21 de desembre del 2009

si ho diu El Periódico, quina és la distància real?

La crisi enfonsa el PSOE, i el PP ja l’avantatja en 5,5 punts i 20 escons

El PSOE tancarà l’any 2009 amb les pitjors perspectives electorals des de la seva segona victòria a les urnes, el març del 2008. Els efectes de la crisi econòmica, que sembla que en alguns països europeus està remuntant, però no a Espanya, han fet caure en picat l’estimació de vot dels socialistes i, per tant, han ajudat a pujar un PP que augmenta la seva distància a costa del desgast del Govern central. Segons el Baròmetre d’Espanya elaborat per a EL PERIÓDICO pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), si ara se celebressin eleccions generals, els populars avantatjarien el PSOE en un total de 5,5 punts i en una mitjana de 20 escons.
El sondeig atorga al PP el 42% dels vots, mentre que el PSOE quedaria amb el 36,5% dels sufragis. En realitat, el partit de Mariano Rajoy perd tres dècimes respecte a l’anterior Baròmetre, del maig passat. Llavors, l’avantatge del PP sobre el PSOE era de 3,6 punts, cosa que evidencia que és el fort càstig que els ciutadans infligeixen a l’Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero el catalitzador de l’auge dels conservadors. No en va, en l’últim mig any, els socialistes han retrocedit 2,2 punts. Des de les eleccions legislatives celebrades l’any 2008 ja s’han deixat més de set punts.
A més a més de la crisi, la gestió d’alguns assumptes de política exterior –com per exemple els segrestos del tonyinaire basc Alakrana i de tres cooperants catalans a Mauritània, i el cas Haidar– tampoc ajuden Zapatero a millorar les seves perspectives electorals. I on millor s’aprecia l’avantatge del PP és en l’estimació d’escons. Els populars obtindrien entre 165 i 170 diputats –ara en tenen 154–, mentre que el PSOE quedaria entre 145 i 150 escons –avui disposa de 169–. Encara que la diferència mitjana és de 20 diputats, en l’escenari més favorable per als socialistes, el PP li prendria 15 escons, distància que augmenta fins als 25 en el repartiment que beneficia més els conservadors.
Del fort descens del PSOE també se’n beneficien els partits amb una representació més petita al Congrés. El Baròmetre atorga la tercera posició pel que fa a escons a CiU, que obtindria el 3,3% dels vots i entre 11 i 12 parlamentaris. Amb aquesta representació, i fins i tot a la part baixa de la forquilla dels populars, un pacte PP-CiU superaria la majoria absoluta.
IU i ICV pujarien fins al 4,8% i obtindrien entre cinc i sis diputats. L’ascens més espectacular l’obté el partit de Rosa Díez, UPD, que també s’emportaria el 4,8% dels sufragis i passaria d’un únic escó a tenir-ne entre tres i cinc. Aquesta pujada s’explica per la concentració del seu vot a Madrid. El PNB i ERC es podrien mantenir. El sondeig atorga a tots dos partits l’1% dels vots. Els nacionalistes bascos aconseguirien entre sis i set diputats, mentre que els independentistes catalans esgarraparien entre un i tres escons.

EL PERIODICO