dilluns, 19 de març del 2012

L'ofici de central o elogi de Mascherano

L'ofici de central

MARCOS LÓPEZ

No hi ha un llibre, o almenys no se'n coneix l'existència, on s'escrigui sobre l'ofici de central, aquell defensa abans corpulent (si no feies més de 1,80 metres no servies) que entenia el joc de manera destructiva. No existeix, per tant, un manual sobre aquest ofici, però no se sap on dimonis l'ha après tan ràpid i tan bé Javier Mascherano, el central diminut (tot just 1,74 m), que ha passat per davant de Puyol i Piqué, la parella sobre la qual el Barça de Guardiola va construir la seva llegenda.

Encara que ell, amb la seva modèstia i humilitat habitual, senti, digui i fins i tot cridi cada vegada que li pregunten que els centrals titulars de l'equip són "Puyi i Gerard", Guardiola no té dubtes. És Mascherano, el migcentre defensiu que es va reinventar al fer un pas enrere per acostar-se a Valdés, i un altre més. Aquest indestructible duo (Puyol-Piqué) ha deixat de ser habitual perquè el centrecampista argentí, un dels millors amics de Messi a la plantilla, és el pilar que sosté ferotgement el Barça. En la salut i en la malaltia.

De central esquerrà a dretà

Dissabte, sense anar més lluny, es va comprovar el valor de Mascherano. Va començar de central esquerre, mentre que Piqué, encarregat de la marca de Manu del Moral, tenia feina doble. No només havia de frenar l'habilidós davanter del Sevilla, sinó que havia d'omplir l'immens espai que deixava Alves cada vegada que cavalcava amb el seu esperit lliure per la banda dreta. A la mitja hora de partit, Piqué tenia una targeta groga. Guardiola, preocupat, va detectar l'error i va trobar la solució. Va canviar de lloc Mascherano (va abandonar la posició de central esquerre i va jugar l'hora final de central dret) per convertir-se en la xarxa de seguretat de l'equip.
Mascherano corre i, a la vegada, interpreta el joc. Arriba abans i executa ràpid. I, a més, s'ha impregnat de la filosofia del Barça en un temps rècord. De cop, i perquè Guardiola el va convèncer, va creure que podia ser un central solvent. Capaç fins i tot de disputar 180 minuts consecutivament (90 a Santander amb Puyol i 90 a Sevilla amb Piqué), cometent només una falta. Va ser dissabte, al centre del camp, i a quasi 50 metres de la porteria de Valdés. Mascherano, o l'art de descobrir l'ofici de central.