dimarts, 10 de gener del 2012

Gran jugada mestra per carregar-se l'independentisme escocès!

Cameron ofereix un referèndum independentista a Escòcia

El primer ministre britànic, David Cameron, ha ofert al ministre principal escocès, Alex Salmond, la convocatòria d'un referèndum sobre la independència d'Escòcia, sempre que es convoqui en els pròxims 18 mesos.

Escòcia podria celebrar un referèndum sobre la independència l'any que ve. David Cameron, contrari a la ruptura del Regne Unit, està pressionant els nacionalistes escocesos perquè avancin la data de la convocatòria, al·legant que la incertesa sobre la consulta està perjudicant les inversions econòmiques. El Partit Nacional Escocès (SNP) vol en canvi ajornar el plebiscit fins almenys la tardor del 2014, esperant que llavors haurà pogut reunir el suport suficient per a l'opció independentista.
El Consell de Ministres presidit per Cameron ha estudiat el contingut de la proposta, que es donarà a conèixer els pròxims dies, quan el projecte sigui presentat al Parlament de Westminster i en què hi haurà diverses condicions.
L'oferta exigirà que el referèndum es realitzi en un termini màxim de 18 mesos i es limiti a una simple pregunta, donant un sí o un no a l'autodeterminació, segons ha avançat la premsa britànica. La proposta exclourà en canvi sotmetre a votació una tercera opció, per augmentar els poders de la semiautonomia d'Escòcia, en lloc d'optar per la total independència. A canvi, el resultat seria vinculant i no merament consultiu.


Sort que a Espanya no són tant intel·ligents. Que no fas el referèndum? Perds una oportunitat històrica? Si el fas? Segurament el perdràs perquè amb 18 mesos no pots canviar tota una societat. A més, no es permet votar per la independència econòmica, que deuria guanyar de carrer. Llavors, Gran Bretanya dirà que la gent no vol la independència.