dimecres, 3 de novembre del 2010

Més ressó de la foto del Montgrí

Petit observatori

El nu ja no és el que era

Dimarts, 2 de novembre del 2010

Algunes noies d'un equip sènior femení de bàsquet consideren que el pavelló on s'entrenen no està en condicions. He llegit que s'hi van fer obres, però sembla que consideren que el resultat no és satisfactori. No puc opinar perquè no he anat a la Bisbal d'Empordà per comprovar-ho. Com que estan disgustades, les jugadores han decidit protestar i el que han fet ha estat fer-se una fotografia despullades al cim del Montgrí.

La foto que he vist és molt púdica, perquè una pancarta que diu Volem un Pavelló nou és prou ampla per tapar-los el cos i que només se'ls vegin els caps i una part de les cames. Ignoro si s'han fet altres fotos més efectivament despullades, que no s'han arribat a fer públiques. Això no té cap importància. El que m'interessa, i em sorprèn una mica, és que la foto d'unes noies més o menys nues es consideri una provocació amb efectes coactius.

¿És que la foto d'aquestes jugadores de bàsquet pot impulsar els responsables del pavelló a fer-hi les obres que les noies reclamen? ¿Tanta força té, avui dia, una foto de gent despullada? Francament, ho dubto. Si quan jo era jove s'hagués produït un fet semblant -encara que imaginar-ho em resulti francament impossible- sí que els efectes haurien estat notables i immediats. Amb les noies tancades en una comissaria o en un centre psiquiàtric i segurament traslladades, tapades amb mantes, per la Guàrdia Civil, l'entitat hauria començat ràpidament a fer les obres necessàries.

Però, avui, la simple nuesa només pot produir escàndol en unes determinades situacions. Hi ha revistes que mostren els cossos femenins amb una notable llibertat. A les platges -no cal que siguin per a nudistes- la gent exposa la seva pell amb minúscules excepcions. S'han fet calendaris de marques de luxe basats en l'exposició del cos femení. I també el masculí ha augmentat la seva visibilitat.

Jo espero que el pavelló de les jugadores de bàsquet sigui millorat, si és necessari. Em solidaritzo amb les noies que ho demanen. Però això de creure que el fet de treure's la roba al capdamunt del Montgrí pot ser més eficaç que l'adequada pressió administrativa i política em sembla que no pot donar gaires resultats. La nuesa és una arma que no dispara amb bala, sinó amb flors més o menys estètiques. Recomano, amb tota simpatia, a les noies de la Bisbal, que utilitzin recursos més avorrits però més enèrgics. A més, una foto, avui, té una vida molt curta.


Josep Maria Espinàs Periodista i escriptor