dimarts, 29 de juny del 2010

La sentència de l'Estatut revoluciona la xarxa

La xarxa reaccionava aviat a la sentència sobre l'Estatut que aquest dilluns al vespre va dictar el Tribunal Constitucional i que suposa anul·lar 14 articles i reinterpretar-ne més d'una vintena. L'expectativa que va aixecar era molta i això es reflecteix en el fet que els cinc primers temes del dia al Twitter facin referència a l'Estatut, que alguns usuaris del Facebook catalans facin referència o hagin canviat la foto del seu perfil per senyeres o estelades. També en aquest portal l'interès dels usuaris per aquesta qüestió s'ha plasmat en el fet que 4 de les 10 notícies més vistes aquest dilluns estan relacionades amb la sentència de l'Estatut.

La xarxa bull amb la sentència de l'Estatut. Emocions, opinions i crides a manifestar-se i a reivindicar l'Estatut de Catalunya sense retallades omplen les xarxes socials.

Al Twitter, les cinc principals etiquetes o temes del dia hi fan referència. Són les etiquetes #estatut, #estatutfail, #adeuespanya, #estatutrip i #sentència. Aquests temes són el paraigües que recullen les opinions de twittaires catalans que a través d'aquesta xarxa social expressen la seva indignació, el seu malestar, el seu enuig per una sentència que anul·la 14 articles de l'Estatut i que en reinterpreta més d'una vintena.

Alguns tweets carreguen contra el PP, el partit que va interposar el recurs d'inconstitucionalitat contra l'Estatut de Catalunya. D'altres qüestionen la legitimitat de 10 magistrats, alguns dels quals amb el mandat caducat, per decidir sobre l'Estatut per sobre del que es va aprovar al Parlament de Catalunya i les Corts espanyoles i del text que va votar el poble català en referèndum.

Altres indiquen que la independència és l'única via per a Catalunya l'endemà d'una sentència que diu que el terme "nació" a l'Estatut no té validesa jurídica perquè està al preàmbul; que el català no pot ser llengua preferent a les administracions o que tomba les millores en finançament.

També hi ha d'altres tweets reivindicatius, amb crides a l'acció. Alguns demanen penjar les senyeres i estelades als balcons com a mostra de rebuig a la sentència del TC. D'altres empenyen a manifestar-se en la marxa unitària que es prepara pels propers dies.

No només al Twitter l'Estatut és tema destacat. També ho és al Facebook on, molts catalans que hi pertanyen han canviat la foto del seu perfil per senyeres o estelades i han escrit missatges al·lusius a la sentència de l'Estatut. La xarxa continua bullint.

TELENOTICIES