dijous, 24 d’agost del 2006

pobre plutó

Els astrònoms s'inclinen per reduir els planetes a vuit

Plutó pot quedar fora de la nova llista i passar a una categoria secundària

Després de tenses reunions i dispars teories per trobar una denominació apropiada de planeta i la quantitat que n'hi ha al Sistema Solar, els membres de la Unió Astronòmica Internacional (IAU) semblen haver- se posat d'acord: el nombre dels planetes principals no s'ampliarà a 12, com es va proposar a la reunió del 14 d'agost, sinó que s'ha de reduir dels 9 actuals a 8.
El gran perjudicat per aquest nou ordre còsmic, que serà fixat oficialment avui, és novament el polèmic Plutó que, amb les seves petites dimensions i excentricitat, ha portat els membres de la IAU a excloure'l de la definició de planeta. Després de ser conegut com un planeta durant desenes d'anys, Plutó passarà a formar part d'una nova categoria de cossos secundaris del Sistema Solar.

TRES GRUPS
Iwan Williams, membre britànic del comitè de la IAU, va explicar que totes les propostes reconeixen l'existència de tres grups de planetes. El primer serien els vuit planetes principals --Mercuri, Venus, Terra, Mart, Júpiter, Neptú, Saturn i Urà--, un segon els asteroides i un tercer amb Plutó, UB313 o Xena i molts altres candidats. "La qüestió és què és el que es vol anomenar un planeta. ¿Només el primer grup són els planetes o el tercer grup també?", va plantejar l'expert.
El descobriment l'any passat d'UB313, de l'astre més gran trobat en òrbita solar des del 1846, va plantejar si hauria de ser reconegut com a planeta. En tot cas, els astrònoms estarien admetent que es va cometre un error a l'atorgar a Plutó aquesta categoria el 1930. Des d'aleshores ha estat objecte de disputa, sobretot a causa de les seves dimensions, reduïdes any rere any, i fixat ara en 2.300 quilòmetres de diàmetre.

ARGUMENTS CONTRA PLUTÓ
Així, Plutó és més petit que la Lluna terrestre (3.480 quilòmetres) i fins i tot que UB313 (uns 3.000 quilòmetres), que no obstant es troba molt més lluny del Sol.
Un altre argument en contra de Plutó és la forma poc ortodoxa de la seva òrbita, amb una inclinació que no és paral.lela a la de la Terra i als altres set planetes del Sistema Solar. Per això alguns astrònoms defensen que únicament aquests vuit planetes es van formar al mateix temps i Plutó seria un astre que hauria arribat més tard.

EL PERIODICO