dilluns, 18 de novembre del 2013

Sant Romà de Sidillà; que no s'hagi salvat del foc per caure a les brases

Sant Romà de Sidillà dribla el foc i Cultura li gira l'esquena

El conjunt patrimonial de Sant Romà (o Romans) de Sidillà (o de les Arenes) es va salvar atzarosament de les flames en l'incendi desbocat que va afectar la zona dilluns i dimarts de la setmana passada, just la mateixa setmana que s'ha publicat al DOGC la denegació de la protecció com a monument historicoartístic, expedient que s'havia obert ja fa més de 31 anys, concretament el 12 de juliol de l'any 1982 (DOGC n. 250, del 18 d'agost del 1982), sent director general de Patrimoni Cultural Jordi Bonet i conseller de Cultura, Max Cahner, que va morir el mes passat.
Aquell intent de protecció, finalment, el 30 d'octubre passat, s'arxivava, donant per bo l'informe desfavorable a la declaració emès el 10 de maig d'aquest any pel Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català, en què es fa constar que els valors culturals de l'església esmentada “no són suficients per merèixer la condició de bé cultural d'interès nacional”. Aquesta denegació fa que s'aixequi la suspensió de les llicències municipals de parcel·lació, edificació o demolició en la zona afectada i els efectes de les llicències ja atorgades.



El monestir de Sant Romà de Sidillà (o de les Arenes) és una senzilla església pre-romànica de nau única i absis rectangular. Es disposa de molt poca informació documental d’aquesta construcció i hom la fa força antiga, fins i tot s’ha dit que data del segle VII, tot i que el més probable és que sigui del IX. Al seu voltant es troben restes de construccions també antigues que corresponen al lloc de Sidillà, que va quedar deshabitat entre els segles XIII i XIV i poc a poc cobert per la sorra de les dunes i l’arbrat.

Tot i les opinions contràries, s’ha volgut veure en aquest lloc un petit establiment monàstic però sense proves documentals. Un muret o cancell divideix l’església en dos espais diferenciats: un format per bona part de la nau i amb una porta oberta a sud i l’altre que comprèn el presbiteri i el que podria ser el cor, amb una petita porta independent oberta al mur nord de l’església.

El lloc s’esmenta en un testament de l’any 983 i no és fins el 1221 quan l’església figura com una parròquia. En cap cas s’esmenta clarament com a monestir, però si així fos, caldria plantejar el caràcter de les construccions immediates a l’església. El lloc també és conegut localment com Sant Romanç i amb el topònim de les Arenes. Al nord d’aquí es troben un murs de considerable alçada amb aparell d’opus spicatum que hom ha considerat que es tracta de la capella de Sant Sebastià.