dimarts, 2 de març del 2010

per això tenia més son els darrers dies ...

El sisme de Xile escurça la durada del dia i desplaça l'eix de la Terra vuit centímetres, segons la NASA

A partir de càlculs elaborats mitjançant mètodes informatitzats, la NASA ha constatat que el terratrèmol de 8,8 graus a l'escala de Richter que va sacsejar dissabte passat el centre i el sud de Xile va reduir lleugerament la durada del dia, 1,26 microsegons (milionèsimes de segon), i va desplaçar l'eix de la Terra vuit centímetres.

No és la primera vegada que es detecten canvis similars després d'un terratrèmol. El dia es va reduir en 6,8 microsegons a finals del 2004 a causa del sisme de 9,1 graus registrat a Sumatra, que va provocar el tsunami més gran de la història.

En un article publicat en l'edició digital de la revista "Business Week", el geofísic del laboratori de la NASA a Pasadena, Califòrnia, Richard Gross, ha indicat que els terratrèmols poden desplaçar fins a centenars de quilòmetres de roques en espais molt reduïts, la qual cosa modifica la distribució de la massa en el planeta i afecta la rotació de la Terra.

A partir de càlculs elaborats mitjançant mètodes informatitzats, la NASA ha constatat que, a causa del terratrèmol de Xile, l'eix de la Terra s'ha mogut 8 centímetres i que "la durada del dia s'ha d'haver escurçat 1,26 microsegons".


TELENOTICIES


Imatge de la Terra de la NASA