dijous, 13 de juliol del 2006

i en van ...

Nova bronca Maragall-PSC

A. Balanzà / L. Bou

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i el PSC van protagonitzar ahir una topada de gran magnitud ni més ni menys que per la convocatòria de les eleccions catalanes. El PSC va obligar al vespre Maragall a recular després que a la tarda el president comuniqués que pensava convocar a les urnes el dia 1 de novembre, coincidint amb la festivitat de Tots Sants.

Maragall havia informat de la seva decisió el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, i al portaveu del govern, Joaquim Nadal, a la tarda i d'aquesta manera també ho feien públic poca estona després fonts oficials de presidència. L'argument era que la tria de l'1 de novembre evitava el pont del 12 d'octubre enmig de la campanya electoral i que això podria afavorir la participació.

TV3 va emetre la notícia a les 9 del vespre i va ser d'aquesta peculiar manera que se'n van assabentar els principals dirigents del PSC, inclòs el primer secretari i precandidat, José Montilla. La majoria de consellers tampoc tenien coneixement de la convocatòria i la irritació al PSC era palplable perquè, tot i que la convocatòria d'eleccions és potestat de Maragall, el president no els va fer cap consulta prèvia.

El PSC es va mobilitzar per aturar la data triada, ja que no la valora de la mateixa manera que Maragall: perquè es tracta d'una jornada de molta significació familiar que podria afectar directament la participació. Montilla va parlar amb Maragall sobre la situació, si bé l'entorn del ministre no va confirmar el contacte, i el mateix va fer Miquel Iceta amb Nadal.

Una hora després de l'anunci televisiu, fonts de Presidència precisaven que l'1 de novembre passava a ser una mera hipòtesi de treball com a data electoral i alguns dels seus col·laboradors apuntaven la possibilitat de convocar els catalans a les urnes finalment en un dia laborable, que es podria situar en la mateixa setmana de Tots Sants.

La situació a última hora del vespre era d'evident confusió, amb l'agreujant que des de fa setmanes la majoria de grups polítics excepte el PSC havien reclamat al president de la Generalitat que aclarís la data electoral. Avui comença el darrer ple del Parlament d'aquesta legislatura.

AVUI