dijous, 15 de setembre del 2005

Per l'Estatut que ens cal



CARTA OBERTA ALS DIPUTATS DEL PARLAMENT DE CATALUNYA

En aquests moments que el procés de redacció del nou Estatut d’Autonomia s’acosta a la seva fi, el col·lectiu “per l’Estatut que ens cal” format per ciutadans de totes les tendències, volem posar de manifest els quatre punts clau que al nostre entendre són irrenunciables, per tal de garantir un futur de prosperitat i de reforçament de la identitat del nostre poble:

  1. Fer referència als drets històrics de Catalunya perduts el 1714 amb el Decret de Nova Planta, i a la seva condició de nació.

  2. Garantir que la normativa lingüística i la seva regulació sigui competència exclusiva de la Generalitat, i es fonamenti en el concepte de llengua pròpia i en l’establiment del dret i el deure de saber la llengua catalana.

  3. Pel que fa al finançament, que sigui la Generalitat de Catalunya la que recapti tots els impostos i retorni al Govern Central els diners segons la quantitat de les inversions i serveis prestats pel propi Govern Central a Catalunya, i aporti també un cànon addicional d’ajut a les regions menys desenvolupades.
    En qualsevol cas l’aportació neta de Catalunya no ha de sobrepassar el 4% del seu PIB.

  4. Garantir l’àmbit d’actuació de la Generalitat, de forma que el marc competencial definit per l’Estatut no pugui ésser retallat “a posteriori” per la legislació de l’Estat.

Catalunya, agost 2005