dilluns, 22 de maig del 2017

Sant Romà de Sidillà, una altra joia del preromànic empordanès

Una altra de les visites que vam fer ahir per la plana del Ter, a part de la presa de Colomers, va ser l'església de Sant Romà de Sidillà, així com l'antic poblat de Sidillà. Us deixo informació i fotografies sobre aquest bé artístic.

Sidillà va ser un antic poblat alt-medieval, no gaire lluny de Sant Llorenç de les Arenes, esmentat l'any 983 amb el topònim Siziliano. La seva església és coneguda com Sant Romà o Sant Romanç. És una església preromànica, construïda probablement a començament del segle X, tot i que no està documentada fins al segle XIII. Es troba esfondrada en part però amb les restes consolidades en una restauració moderna i protegida amb un coberta metàl·lica.

Consta d'una nau, dividida en dos trams, coberta amb volta de canó, i capçada amb un absis de planta trapezial, comunicat amb la nau amb un arc triomfal. La porta estava situada a la façana de migjorn i era de ferradura. Hi havia també una porta secundària a un extrem del mur de tramuntana, molt estreta i baixa, amb arc lleugerament ultrapassat.

Al voltant de l'església hi ha les restes de les antigues cases del poble.