diumenge, 26 de juny del 2016

26J. Alguns apunts.




Aquesta és la darrera enquesta que s'ha publicat sobre les eleccions d'avui a Espanya. De fet, s'ha publicat a Andorra ja que la llei electoral espanyola prohibeix divulgar-ne des de dimarts. Però en el món globalitzat, és una absurditat i El Periódico ja fa anys que aprofita el seu diari a Andorra per publicar-les allà. I com que Internet és internacional ...

Avui es tornen a fer eleccions a Espanya perquè les del 20D no van servir de gaire. No es van posar d'acord els partits principals i s'han hagut de tornar a convocar. No, no cal que rigueu perquè a Catalunya gairebé passa. I al final, el que semblava que seria president va haver de fer un pas al costat. I pocs mesos més tard, aquell acord signat tampoc serveix. 

Però fixem-nos en el que passa avui. L'únic que tothom té clar és que el PP guanyarà les eleccions a Espanya tant en vots com en escons. Fem-s'ho mirar. A partir d'aquí, cal tenir en compte algunes premisses:

  • Què suma més, el bloc centre-dreta (PP i Ciutadans) o l'esquerra (PSOE - Podemos)
  • Qui queda en primer lloc al bloc d'esquerra. Si guanya Podemos, gran part del PSOE no vol pactar-hi. Així què farien, afavorir govern del PP?
  • Si el proper president és del PP, serà Rajoy?
  • A quants escons de la majoria absoluta quedarà el bloc d'esquerres? Perquè no és el mateix que amb els vots del PNB o d'algun canari ja sumin que necessitin algun vot independentista català. 
  • I a Catalunya, tornarà a guanyar En Comú Podem? Per quan? I les altres forces? Se la fotrà CDC?
Pronòstic? President del PP (Rajoy no) amb abstenció del PSOE. El PSOE i Podemos no arriben a cap acord.