divendres, 24 de setembre del 2010

A l'Ajuntament de Barcelona els ha sortit el tret per la culata amb el pregó d'enguany

Contundent defensa de la independència en el pregó de la Mercè de Joan Margarit

El poeta i catedràtic Joan Margarit va fer una defensa contundent de la independència de Catalunya en el pregó de la Mercè (pdf). Va demanar que els ciutadans poguessin decidir si Catalunya havia de ser un estat més d'Europa, com els Països Baixos o Dinamarca. Davant un Hereu ben astorat, Margarit va reclamar més normalitat per a la llengua catalana i que la nació catalana pugui desfer la unió amb Castella després de segles d'història en comú.

'Potser la necessitat de supervivència, de progrés material i espiritual que té Catalunya en aquest moment crític de canvis en l'equilibri social i econòmic del món fa que avui s'hagi de renunciar al tipus d'unió que fa segles va convenir a les dues parts.'

'Potser ha arribat el moment d'acceptar que cal canviar profundament la relació amb aquesta Espanya, si els ciutadans de Catalunya, sigui quina sigui la llengua materna que parlem, volem que la nació esdevingui una Holanda, o una Dinamarca en aquest nou ordre mundial.'

'Un cop la vida es desenvolupa al voltant d'una llengua necessitem veure-la respectada a tot arreu, però d'una manera ineludible en el seu territori', va dir Margarit.

El poeta va defensar la llengua catalana en el context d'una societat bilingüe i va apuntar la possibilitat d'un estat propi que assumeixi aquest bilingüisme sense que això comporti una pèrdua dels lligams afectius que uneixen els catalans amb la resta de ciutadans de l'estat espanyol.

I feta la defensa de la llibertat de Catalunya, Joan Margarit va convertir el pregó en un recital poètic extraordinari que ha omplert tots els racons del Saló de Cent de la casa gran de Barcelona. El poeta va recitar una selecció dels seus poemes de tema divers.

VILAWEB