dimecres, 29 de setembre del 2004

Vueling considera «competència deslleial» les subvencions que ha rebut Ryanair

I ara se n'adonen? Estan subvencionant amb un milió d'euros a una companyia aeria que l'única cosa que ha fet és pintar quatre avions que només aterren a Girona amb el distintiu del patronat de turisme de Catalunya.

I evidentment, quan en un altre aeroport rebin més diners, doncs cap allà "volando".

diumenge, 26 de setembre del 2004

Patetisme

A mitja tarda m'assabento que hi ha un incendi a la zona del Montgrí. A les 9 del vespre espero que comencin el Telenotícies però estan fent la cloenda del Forum. I a un quart, i a dos quarts ... fins que a tres quarts de deu comença el Telenotícies. T'ensenyen unes imatges gravades de la tarda que ja havien passat en un avanç informatiu, una connexió en directe amb l'Alejandre i ja està. Han d'acabar ràpid perquè comença els focs artificials del Forum. I clar, no cal parlar de què és més prioritari. 5 minuts de l'incendi i tornem al Forum. Ja diuen que només és notícia allò que passa a la capital.

dimecres, 22 de setembre del 2004

Donde dije digo ...

Segons declaracions del conseller de Política Territorial i portaveu del govern Joaquim Nadal, "en el Pressupost per a l’any 2005 no hi haurà partides per rescatar peatges, perquè el món no està per rescatar peatges i cal que la gent ho sàpiga.

La pregunta que em faig jo ara aniria dirigida a la consellera d'Interior Montserrat Tura. Si encara fós l'alcaldessa de Mollet, aniria promovent mobilitzacions i claxonades contra els peatges? La resposta?, NO. Perquè quan no estaven al govern tot els hi era permès. Però ara són al govern, i a Madrid també hi són els seus. I clar, no sé si ho han demanat, però si ho han fet la resposta ja la sabem tots.

A veure qui la diu més grossa ...

Notícia apareguda al portal Telenoticies.com.

Aznar vincula l'11-M a la pèrdua d'Al-Andalus i no al suport a la guerra de l'Iraq

L'expresident del govern espanyol, José María Aznar, s'ha estrenat com a professor associat a la Universitat de Georgetown amb una conferència en anglès, sota el títol "Set teories del terrorisme actual". Aznar ha indicat que molta gent pensa que els atemptats de l'11-M estan relacionats amb el suport a la guerra a l'Iraq, però ha assegurat que ve de molt abans. Concretament, ha situat l'origen al segle VIII, quan "Espanya va rebutjar ser un tros més del món islàmic". Segons Aznar, Al-Qaeda va actuar com a resposta a la pèrdua d'Al-Andalus.

L'expresident ha assenyalat que "quan va ser conquerida pels moros, Espanya va refusar perdre la seva identitat". Segons Aznar, avui, l'enemic més gran és el terrorisme islamista, com el que encapçala el màxim responsable de la xarxa Al-Qaeda, Ossama bin Laden, a qui ha comparat amb Adolf Hitler.

L'expresident del govern espanyol ha començat la seva conferència davant de centenars de persones -la majoria estudiants- que omplien el Gaston Hall, recordant que ell mateix va ser víctima d'un atemptat de la banda terrorista ETA el 1995.

Més tard, Aznar ha afirmat que durant els vuit anys del seu govern no va escatimar esforços per combatre el terrorisme amb tots els instruments de la democràcia. "Vaig deixar ETA abatuda, però no vençuda", ha reconegut més tard. No obstant, el nou professor universitari als EUA ha insistit que té una visió "optimista" ja que "la victòria és possible".

divendres, 17 de setembre del 2004

Moció de censura a Santa Coloma de Farners?

Segons el Diari de Girona, l'alcalde Antoni Solà (CiU) tindria les hores comptades a l'ajuntament de Santa Coloma si prospera una moció de censura. L'ajuntament actual està format per 6 regidors de CiU, 3 del PSC, 2 d'ERC, 1 per ICV i 1 pel PP. A hores d'ara, Solà governa en minoria arribant a acords concrets amb les altres formacions però sense establir-hi cap acord de govern. La moció de censura arribaria a bon port sempre i quant tota l'oposició s'unís.
Fins aquí la notícia.
El que s'ha d'arribar a fer per aconseguir una alcaldia. Que s'uneixin els 3 partits que formen el govern de la Generalitat ho trobo fins a tal punt raonable. Però que per fer fora CiU hagin d'unir-se a més a més amb el PP ho trobo cínic. A més, coneixent el regidor del PP per Santa Coloma. Sembla que ara ningú recorda les promeses electorals: el PSOE dient que derrotarem el PP (ara s'hi uneixen), ERC que mai pactarien amb el PP i ICV ja ni en parlem (seguidisme del que digui Ferraz i punt).

Girona-Estocolm

Aquesta és la nova ruta que Ryanair obrirà a partir del 21 de Febrer de 2005. Aquest vol unirà els aeroports de Girona i l'aeroport Skavsta d'Estocolm. Aquesta serà la ruta número 19 de la companyia de baix cost des de les instal·lacions gironines després que ja en funcionin 16 i que properament es pugui volar des de Girona fins a Londres Luton i Düsseldorf Niederrhein. Ryanair llança per promocionar aquest vol una oferta inicial de 19,99 euros.

Campanya a Internet a favor de la unitat del català

Un grup d’internautes ha impulsat una campanya a la xarxa per recollir signatures de suport a les accions perquè l’Estat i la Unió Europea reconeguin la unitat de la llengua. Els ciutadans que ho desitgin poden deixar la seves dades per demanar "la igualtat de drets lingüístics dels ciutadans que parlen la llengua catalana a la Unió Europea, en relació als ciutadans que parlen altres llengües reconegudes com a oficials" i "que independentment de la denominació final de la llengua, decidida pel món acadèmic competent en el tema, es reconegui d'una vegada i per sempre, tant al Regne d'Espanya com a la UE, la unitat de la llengua catalana". E-NOTICIES.COM

dijous, 16 de setembre del 2004

Parlar per parlar

Gràcies al senyor Moratinos, ministre d'afers exteriors espanyol, ja puc afegir al meu currículum vitae, i sense haver pagat ni un duro (cosa excepcional donat al lloc i al temps on vivim), una sèrie d'idiomes que abans d'ahir no parlava o no sabia: valencià, mallorquí, eivissenc, menorquí, formenterí, alpitxat, rossellonès ... I si seguim amb aquesta tònica, també hi puc afegir: andalús, riojano, càntabre, murcià, extremeny, canari, aragonès, navarrés, colombià, peruà, veneçolà, mexicà, nicaragüenc, americà, canadenc, quebequès ... Ostres, que políglota oi?

Potser que anem deixant de banda el fet que els polítics parlin de coses que no saben o no dominen. Perquè si no al final dedicaré aquest blog a parlar sobre la reproducció sexual de les granotes durant la segona quinzena de març sempre i quant la lluna estigui exactement en quart creixent.

Ni català ni alemany

Durant el ple del Parlament Europeu celebrat ahir on es debatia la Constitució Europea, abans que li toqués parlar a Bernat Joan (ERC), el president de la cambra, l'espanyol i socialista José Borrell, es va aixecar i va cedir la presidència del ple al vicepresident, el portuguès António Costa. Com que l'última vegada que Bernat Joan va parlar al parlament va ser en català (prohibit al Parlament Europeu perquè el català no és llengua oficial a la UE), Costa sabia que si Joan no parlava en castellà se li havia de treure la paraula perquè estaria parlant en català. Només començar a parlar, Costa li va treure la paraula dient que havia de parlar en una de les llengües oficials de la cambra. El problema era que Bernat Joan estava parlant en alemany. Evidentment, els diputats germanòfons van començar a protestar i Joan li va aclarir que estava parlant en alemany, llengua oficial de la UE. Després de demanar disculpes, Costa va tornar la paraula a Joan, que va acabar el seu discurs en alemany.

dimecres, 15 de setembre del 2004

El meu lloc de treball


El meu lloc de treball Posted by Hello

Que què es fa en un aeroport? Doncs entre altres coses fer el handling dels avions. En paraules més senzilles, carregar i descarregar l'equipatge i portar els passatgers de l'avió a la terminal i viceversa.

Aquesta foto correspon a la bodega d'un avió de la companyia anglesa My Travel, concretament un Airbus 320, amb una capacitat d'uns 200 passatgers. Com podeu veure, la bodega és un lloc molt incòmode per treballar. Medeix d'altura més o menys un metre i vint centímetres.

El govern espanyol estudia l'ús de la doble denominació català-valencià per resoldre el problema del reconeixement de la llengua a Europa

Segons ha pogut saber VilaWeb el govern espanyol està estudiant usar a partir d'ara la doble denominació català-valencià per a la llengua. D'aquesta manera evitaria que els dos dialectes fossin reconeguts com a llengües independents per la Unió Europea. El govern espanyol no rectificarà la carta oficial on es demana el reconeixement però usarà a partir d'ara la doble denominació i farà saber als altres governs europeus que és una llengua amb dos noms.
Des d'ahir a la tarda l'activitat ha estat frenètica per salvar la situació. El president de la Generalitat i el conseller en cap han mantingut diversos contactes al respecte. Aquest matí també ho han fet Josep-Lluís Carod-Rovira i José Luís Rodríguez Zapatero i el líder republicà ha afirmat que es resoldrà el problema. Per la seva banda el conseller en cap, Josep Bargalló, ha dit que des d'ahir sap que hi haurà una solució correcta de l'afer. VILAWEB.

Mas diu que si Catalunya no obté representació a la UE s'haurà de reclamar la independència

El secretari general de CDC, Artur Mas, ha advertit avui en una entrevista al programa "Els matins de TV3" que si es no treballa per aconseguir l'oficialitat del català a Europa i la representació directa de Catalunya en les institucions de la Unió Europea (UE), s'estarà donant arguments perquè els catalans reclamin la independència. "Encara que no tinguem estat propi -ha dit Mas-, hi ha coses que s'han de poder resoldre, perquè si no podem resoldre ni les coses més bàsiques del país, les més elementals, aleshores s'estan donant arguments per dir: no tenim cap altre camí que tenir un estat propi."
Segons Artur Mas, "si al final la gent no té la sensació que dins de l'estat espanyol hi ha una forma raonable de resoldre les coses que es poden resoldre, com la nostra presència a Europa, hi haurà gent que dirà: quin camí queda?". TELENOTICIES.COM

Zapatero rebutja incloure l'autodeterminació a l'Estatut

El president d’ ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, ha demanat avui al cap del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, en la reunió que han mantingut en la Moncloa, que Catalunya sigui prioritària en els pressupostos de l'Estat. Carod ha proposat també a Zapatero que el dèficit sanitari sigui finançat amb els beneficis de les mútues de treball que van a parar al Banc d'Espanya. Després de la reunió, Carod ha constatat la seva oberta discrepància amb Zapatero sobre el dret d'autodeterminació que ERC reclama que sigui inclòs en el preàmbul del nou Estatut i sobre la Constitució Europea, a la que ERC s'oposa. Carod ha demanat també al president un gir social en els pressupostos, el reconeixement de la pluralitat de l'Estat espanyol i, en concret, de la llengua catalana, i ha negat que vagi a produir-se un pacte estable PSOE-ERC a nivell estatal. E-NOTICIES.COM


Bargalló assegura que el govern espanyol rectificarà la petició de reconeixement del 'valencià' a la UE

El conseller en cap de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, ha assegurat que el govern espanyol rectificarà la petició de reconeixement del 'valencià' com a llengua oficial a la Unió Europea juntament amb el català, l'èuscar i el gallec. El conseller en cap ha dit que des d'ahir ja té constància que l'executiu espanyol rectificarà la petició que el ministre d'Afers Estrangers, Miguel Angel Moratinos, va fer a la Comissió Europea. A més Bargalló ha dit que la solució a la polèmica passa pel reconeixment per part del govern espanyol de la unitat de la llengua catalana i ha afegit que també comprendria que la Unió Europea considerés que català i 'valencià' són una mateixa llengua que té dos noms.
Segons que ha pogut saber VilaWeb el govern espanyol estudia la possibiltat d'anomenar la llengua 'català-valencià' a partir d'ara i reconèixer-ne la unitat. VILAWEB.

Acord unànime perquè Aznar comparegui a la comissió de l'11-M

Els portaveus de la comissió d'investigació sobre els atemptats de Madrid de l'11 de març han acordat per unanimitat que l'expresident del Govern José María Aznar comparegui davant l'òrgan investigador, informen en fonts parlamentàries.
La compareixença de l'excap de l'Executiu havia estat sol·licitada pels grups parlamentaris de CiU, ERC, PNB, Esquerra Verda (IU-ICV) i el Grup Mixt. Ni el PP ni el PSOE havien inclòs el seu nom en la llista de peticions que ahir van registrar al Congrés.
La comissió d'investigació ha acordat 14 noves compareixences, entre elles les de l'expresident del Govern José María Aznar, que serà citat en desè lloc, tot i que encara no s'ha determinat la data, decisió que s'adoptarà en una nova reunió fixada per al 5 d'octubre.
Així ho ha explicat el president de la comissió, Paulino Rivero, després d'una reunió de tres hores, en què es van acordar per unanimitat les pròximes compareixences i es van decidir els 103 documents que sol·licitaran per estudiar.
El primer que compareixerà serà el catedràtic alemany expert en terrorisme islamista Peter Wallman, i l'últim, un representant de l'associació de víctimes de l'11-M, previsiblement Clara Escribano. EL PERIODICO.COM

ERC amenaça de retirar el suport al PSOE per haver dut el valencià a la UE

L'estabilitat parlamentària de què gaudeix en aquests moments el govern del PSOE podria trontollar si l'executiu de Madrid no corregeix l'error polític d'haver sol·licitat l'oficialitat del valencià com a idioma diferent del català. El secretari general d'ERC i cap de files al Congrés, Joan Puigcercós, va explicar ahir a l'AVUI que té la convicció ferma que "ERC no es veu en condicions de recolzar governs que fan barbaritats com aquestes".
24 hores després que el ministre d'Exteriors, Miquel Ángel Moratinos, diferenciés el valencià del català i demanés la seva oficialitat a Europa -juntament amb el gallec i l'euskera- va posar-se en contacte telefònic amb el ministre per exigir-li un gest "explícit, clar i inequívoc" per corregir el malestar creat en els partits catalans.
ERC no va exigir cap fórmula concreta, ja que considera que és el mateix govern socialista el que ha provocat aquest embolic i qui l'ha de desfer. Això sí, la condició és que la proposta ha de ser acceptada pels acadèmics, és a dir, que quedi clar que el català i el valencià són el mateix idioma. De fet, no s'oposarien al fet que s'optés per la denominació a Europa "català/valencià".
Moratinos va donar certa esperança a ERC assegurant-li que s'intentarà reconvertir la qüestió en el reglament lingüístic, però sobretot va justificar la decisió de demanar l'oficialitat del valencià a Europa amb raons jurídiques, tot reconeixent que políticament i filològicament ERC té raó.
El ministre d'Exteriors va optar pels criteris jurídics i no acadèmics i científics a l'hora de decidir de quines llengües de l'Estat en reclamaria l'oficialitat a Europa. Així, es va veure obligat a incloure el valencià, ja que l'Estatut d'autonomia del País Valencià especifica que aquesta és la llengua que s'hi parla. AVUI.

dimarts, 14 de setembre del 2004

Jordi Roche: «Una competició no es guanya en els tres primers partits»

«Aconseguir objectius ambiciosos, com els que ens hem proposat, no és fàcil i la gent ha de saber que una competició no és guanya en els tres primers partits de la temporada». Jordi Roche, aprofitant la presentació de la nova imatge del club i la campanya de captació de socis, va reiterar el suport de la directiva a «l´equip i al cos tècnic que acabaran demostrant la qualitat que sabem que tenen».
Aquest sentiment d´orgull envers de l´equip és un dels factors que el Girona vol explotar a l´hora d´aconseguir augmentar la massa social del club. Amb l´eslògan «Ajuda´ns a pujar» i un cartell publicitari amb Geli pujant les escales de la catedral el club endegarà una campanya amb l´objectiu d´arribar als 2.000 socis. «Ara mateix hi ha molta gent que segueix el Girona a través dels mitjans de comunicació, s´interessa pels resultats de l´equip, va al camp... però necessitem que vagin un pas més enllà i es facin socis», va explicar ahir Jordi Roche, convençut que arribar als dos milers d´abonats és un objectiu assumible a curt termini. Ara mateix, en ple període de renovacions per a la nova temporada, el club té al voltant d´uns 1.600 abonats.
Augmentar la massa social és vist com una prioritat per l´actual junta directiva, perquè «els socis són l´autèntica força d´unclub». Roche està convençut que un club és «molt més potent quan depèn de la seva massa social i no d´unes persones concretes». Amb el manteniment dels preus al mateix nivell de la passada temporada, la directiva del Girona confia que la millora del joc i dels resultats esportius de l´equip doni suficients arguments als aficionats per fer-se el carnet de soci.
Roche i el director creatiu de l´empresa gironina Reactiva, Xavier Montoya, varen presentar ahir la renovació de l´escut de l´entitat i la nova imatge del club. «Amb l´escut no hem volgut fer un canvi, perquè s´ha de preservar una història de setanta-cinc anys, però hem simplificat les línies mantenint els colors de la senyera o la referència als rius de Girona», va explicar Montoya.
La nova imatge del club, en la mateixa línia de l´escut, estarà present en els nous carnets de socis, en les entrades i en una línia de productes que Reactiva ha proposat al Girona. També s´està preparant el disseny d´una nova camiseta amb motiu del setanta-cinquè aniversari del club que es presentarà a principis de gener quan es coneguin més els actes de celebració. DIARI DE GIRONA

El PSC evita defensar que el nou Estatut incorpori el dret a l'autodeterminació

El portaveu dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va deixar clar ahir que la seva formació no s'alinearà amb la petició d'ERC, CiU i ICV d'incloure el dret d'autodeterminació al preàmbul del nou Estatut, si bé va postergar aquest debat fins quan s'acabi el redactat de l'articulat. "La nostra intenció és fer un bon articulat i defugir els debats abstractes", va sentenciar Iceta durant la roda de premsa posterior a l'executiva del PSC, que va fer una valoració positiva de la celebració de la Diada.
Iceta va recordar que la posició del PSC es basa en el desig de "la gran majoria de catalans, que vol seguir formant part d'Espanya amb més reconeixement del seu autogovern" i en un marc "plurinacional, plurilingüístic i pluricultural". El portaveu socialista va recordar la predisposició del president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, a acollir favorablement la proposta d'Estatut que surti del Parlament.
Precisament, l'executiva del PSC, que va presidir Manuela de Madre, va decidir crear una comissió de seguiment dels treballs d'elaboració del nou Estatut, que s'encarregarà de definir la posició del partit en cada moment. En formaran part tres consellers: el d'Economia, Antoni Castells, el de Política Territorial, Joaquim Nadal, i el de Justícia, Josep Maria Vallès. També hi seran el secretari del govern català, Ernest Maragall, el mateix Iceta, la diputada al Parlament Lídia Santos, el senador Isidre Molas i el coordinador dels diputats del PSC al Congrés, Dani Fernández. AVUI.

Mas evita que CDC aposti només pel no a la Constitució europea

Artur Mas va intentar ahir la quadratura del cercle i va traslladar a l'executiva de CDC una proposta per mirar de satisfer tots els sectors del partit enfrontats davant el referèndum de la Constitució europea que s'ha de celebrar el pròxim mes de febrer. Tot just començar la reunió, el secretari general de CDC va presentar a la resta de la direcció un document propi en el qual es posen condicions al govern espanyol per demanar el vot afirmatiu, que passen bàsicament per l'obtenció del reconeixement del català a la UE i per garantir la presència directa de Catalunya en els òrgans de decisió de la UE quan es discuteixin matèries que afecten competències del govern català. En cas que aquestes condicions no s'hagin convertit en realitat abans del mes de febrer, el document descarta demanar el sí però deixa la porta oberta a manifestar el rebuig al tractat mitjançant el vot en contra o també l'abstenció "activa", segons ha pogut saber l'AVUI de fonts de la direcció.
El document presentat per Mas, després de fer una reivindicació de la condició europeista de CDC, posa dos blocs de condicions a José Luis Rodríguez Zapatero per demanar el vot favorable al referèndum. El primer bloc, referit a l'àmbit lingüístic, exigeix al govern espanyol que es comprometi a obtenir que es publicaran en català tots els textos oficials de la UE, que els ciutadans de Catalunya es podran dirigir en la seva llengua als organismes comunitaris i que el català sigui reconegut com a llengua oficial, ja sigui a la mateixa Constitució o en el reglament lingüístic. En el segon bloc de condicions, el document demana la participació de la Generalitat en els organismes de govern de la UE, directa en el cas que afecti competències exclusives o a través de la delegació estatal en temes d'interès per a Catalunya, i també el reconeixement de les regions amb capacitat legislativa en el tractat constitucional. AVUI.

dilluns, 13 de setembre del 2004

El govern espanyol no descarta que tornin al Principat 'alguns' documents de l'arxiu de Salamanca

El ministre espanyol de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, ha afirmat avui que l'arxiu de Salamanca es mantindrà en aquesta ciutat, tot i que no ha descartat la possibilitat que 'algunes sèries documentals' catalanes tornin al Principat. Caldera ha fet aquestes declaracions després de la reunió entre el president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i el batlle de Salamanca, Julián Lanzarote. El cap de l'executiu espanyol ha afirmat que es compromet a no prendre cap decisió 'sense comptar amb totes les parts i sense escoltar amb respecte les posicions de l''Ajuntament de Salamanca'. Segons el ministre, l'arxiu és 'estatal' i 'seguirà estant a Salamanca'. 'Hi ha posicions interessades que parlen del desmantellament de l'arxiu. Mai no passara això', ha afirmat Caldera, que ha recordat que els documents de l'administració espanyola referents a la guerra del 36 al 39 estan disseminats al llarg d'onze arxius de l'estat espanyol.
L'Onze de Setembre, la Comissió de la Dignitat va demanar col·laboració per a estendre la campanya de recuperació dels arxius i va ser present a la tercera Mostra d'Entitats dels Països Catalans, al passeig de Lluís Companys de Barcelona. VILAWEB

Els socialistes valencians afirmen que la proposta de Moratinos de separar català i valencià 'no té sentit'

El govern espanyol ha demanat avui formalment a la resta de socis de la Unió Europea una reforma del règim lingüístic perquè el català, (diferenciant-lo entre català i valencià), pugui ser llengua oficial a la Unió, segons ha explicat en roda de premsa el ministre espanyol d’Afers Estrangers, Miquel Ángel Moratinos. En la carta enviada al president de la Comissió Europea, Romano Prodi, també es demana la oficialitat del gallec i el basc. Moratinos, tanmateix, ha reconegut que serà una ‘tasca complicadíssima’ convèncer la resta dels vint-i-cinc estats de la Unió.
El PSPV-PSOE ha reaccionat amb sorpresa i la seva portaveu, Isabel Escudero, ha dit que els socialistes valencians defensen la unitat de la llengua i que la proposta de Moratinos 'no sembla que tingui massa sentit'. Pel contrari la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ascensió Figueres, del Partit Popular, s'ha mostrat molt satisfeta per la "sensibilitat" del govern socialista espanyol. La portaveu d’ERC, Marina Llansana, ha afirmat que ‘és absurd que una mateixa llengua tingui dos reconeixements oficials a la UE’, tot i que espera que a Europa ‘seran més intel·ligents’ que el govern espanyol. L'eurodiputat d'IC-V Raul Romeva, ha qualificat la decisió de 'zaplanista' i ha demanat una 'rectificació'. VILAWEB

Espanya demanarà a la UE que reconegui el català, el valencià, l'euskera i el gallec

El ministre espanyol, d'Afers estrangers, Miguel Angel Moratinos, ha anunciat que el govern espanyol demanarà aviat que es reformi el reglament lingüístic de la UE "amb la finalitat que es reconegui l'estatut de llengües oficials a la Unió per al català, el valencià, el gallec i l'euskera. Així ho ha fet saber Moratinos a la presidència de torn holandesa de la UE i al president de la Comissió Europea, Romano Prodi. I és que, segons ha dit el ministre, la futura Constitució Europea permet reobrir el règim lingüístic de la UE. Una demanada que pretén potenciar el reconeixement d'aquestes llengües. Amb tot, Moratinos ha reconegut que serà molt difícil aconseguir-ho. TELENOTICIES.COM

Zapatero, partidari que Aznar comparegui en la comissió de l'11-M

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha afirmat en una entrevista a la Cadena Ser que és partidari que José María Aznar comparegui davant la comissió de l'11-M. Zapatero creu que l'expresident "sí que pot aportar alguna cosa" a la comissió, tot i que no va aclarir si el PSOE en sol·licitarà la compareixença. "Si hi ha un nombre significatiu de grups que la demanin, el grup socialista no impedirà que el senyor Aznar estigui a la comissió", va assegurar el president. També ha dit que el seu partit "s'ha compromès davant dels ciutadans i de manera molt singular amb les víctimes que la investigació anirà fins al fons, per conèixer tot el que va passar". E-NOTICIES.COM

Zapatero, obligat a definir-se sobre els papers de Salamanca

Quan feia poc que el Congrés espanyol havia aprovat una iniciativa per a negociar el retorn dels papers de Salamanca, el govern espanyol va assegurar, el mes de juny, en una reunió amb la Comissió de la Dignitat, que tenia voluntat política de resoldre la qüestió dels arxius del nostre país arrabassats per les tropes franquistes i retinguts a Salamanca. Doncs bé, sembla que avui el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'haurà de definir sobre la qüestió, perquè rep la visita del batlle de Salamanca, Julián Lanzarote, que li demanarà un pacte estatal sobre la defensa dels centres de referència cultural, entre els quals inclou l'Archivo de la Guerra Civil de la seva ciutat. Lanzarote va sol·licitar la visita el 15 de maig i ha explicat que vol fer veure a Zapatero que l'arxiu no pot ser una moneda de canvi.
L'Onze de Setembre la Comissió de la Dignitat va demanar col·laboració per a estendre la campanya de recuperació dels arxius i va ser present a la tercera Mostra d'Entitats dels Països Catalans, al passeig de Lluís Companys de Barcelona. VILAWEB

Fabius encapçalarà un bloc socialista contra la constitució europea

L'ex-primer ministre francès i segon del Partit Socialista, Laurent Fabius, votarà en contra de la constitució europea. En un principi, Fabius va dir que podria votar-hi a favor si el president de la república Jaques Chirac modificava el tractat en matèria de deslocalització d'empreses i de polítiques laborals. Malgrat aquestes declaracions, Fabius ha confirmat diumenge un 'no' rotund perquè considera que la constitució europea proposada no encamina la Unió Europea cap a una Europa més social. Fabius també va voler allunyar l'alarmisme de les seves declaracions i va afegir que si guanya el 'no' a la constitució no voldrà dir entrar en una crisi europea. Laurent Fabius ha estat el primer dels socialistes francesos a dir 'no' al tractat europeu i ha avançat que ho tornarà a fer en la consulta als militants del partit prevista per a la fi de novembre o començament de desembre. D'altra banda, el conseller en cap de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, ha declarat que 'el poble de Catalunya ha de votar 'no' pero ha deixat clar que el govern catala no farà campanya a favor del 'sí' o del 'no', sino únicament a la necessitat de votar en el referèndum. VILAWEB.

diumenge, 12 de setembre del 2004

La frankfurtada

El guanyador va engolir 10 salsitxes i 5 gots de cervesa

Un dels actes més desconeguts de la Festa major, tot i que aquest any ha arribat a la tercera edició, és el concurs de frankfurt i cervesa, que se celebra a la plaça Vella.
Ahir hi van participar 17 concursants i el guanyador es va engolir 10 salsitxes i 5 gots de cervesa.

Abans del concurs hi va haver l'espectacle infantil a càrrec del grup Pepsicolen, que va ser molt reeixit per als nens i també per als adults, i que va anar acompanyat de la tradicional xocolatada amb melindros.

La programació de tarda-vespre va cloure amb l'audició de sardanes amb la cobla juvenil Santa Maria de Blanes, a la plaça Nova.

La frankfurtada i la xocolatada van ser gentilesa del restaurant El Racó del Gourmet. DIARI DE VILOBI.COM

Les pistes de Vilobí passen del número 24 als 15 primers llocs de l´Estat espanyol

L´aeroport de Girona ha passat de ser el número 24 als 15 primers llocs dins del rànquing del conjunt dels aeroports de l´Estat, després del creixement espectacular de la seva activitat esdevinguda des de l´any 2002 en què va iniciar la seva activitat l´empresa d´aerotransport irlandesa Ryanair. L´incessant augment de passatgers que va arribar a 1.548.425 a l´any 2003 i ja ha superat els 2.000.000 abans d´acabar aquest any 2004, situa les instal·lacions de Vilobí d´Onyar en el grup dels sis aeroports espanyols entre els dos i tres milions de passatgers a l´any.

Deu anys d´augment constant
Les instal·lacions de l´aeroport Girona-Costa Brava es van inaugurar el primer d´abril de l´any 1967, que va aconseguir en vuit mesos la quantitat de 106.486 passatgers. A la dècada dels anys setanta va ser quan les pistes de Vilobí d´Onyar van agafar més protagonisme gràcies al gran nombre de turistes que estiuejaven a la Costa Brava. El 1972 es va assolir la xifra de 1.054.607 usuaris i el 1973 van ser 1.106.322 els viatgers que van passar per la terminal. A partir d´aquests anys -i amb la progressiva davallada del turisme costabravenc-, van baixar les xifres fins a l´any 1993 en què es va arribar a només 274.740 turistes.
Després d´això es va aconseguir lentament una lleugera remuntada amb la consecució del vol Girona-Madrid, amb la companyia Iberia regional-Air Nostrum, que va començar a finals de 1999 i es va acabar a l´any 2001. Amb l´arribada de la companyia Ryanair el 5 de desembre de 2002 i l´obertura de noves rutes per part d´aquesta empresa es van aconseguir 1.548.425 passatgers el 2003 i s´ha arribat als 2.000.000 els vuit primers mesos de 2004. DIARI DE GIRONA.

Els sindicats denuncien que l´aeroport fa un any que no té cap d´operacions

L´aeroport de Girona fa gairebé un any que funciona sense cap d´operacions, després que l´anterior marxés a una altra destinació per ordre d´Aen, que no ha nombrat encara el seu substitut, segons han denunciat els sindicats. UGT diu en un butlletí intern que, actualment, «hi ha una estructura directiva mínima» i que, a més, «malgrat l´augment constant de viatgers, es treballa amb una estructura de noranta persones».
Segons ha pogut saber Diari de Girona els sindicats representants dels treballadors de les instal·lacions de Vilobí d´Onyar es van reunir fa uns dies amb el nou director d´aeroports, Javier Marín, a qui van exposar els assumptes més greus que afecten l´aeroport. Pel que han explicat fonts sindicals, «vam demanar-li mesures urgents per solucionar els dèficits existents en materia de recursos humans, tècnics i organitzatius, l´activació de temes bloquejats a Madrid des de fa temps, la revisió de l´estructura i l´objectiu d´ampliar a 24 hores l´horari de l´aeroport als 365 dies de l´any; esperem que se´ns donin els resultats d´aquí a unes setmanes».
El nou pàrquing
D´altra banda l´alcalde de Vilobí d´Onyar, Joan Busquets, ha assegurat que un cop finalitzades les obres d´ampliació de l´aparcament de l´aeroport de Girona, que han començat fa uns dies, «es provocarà un gran canvi a tots els nivells i es notarà una gran diferència de com és ara». Busquets ha afirmat que el nou aparcament, que serà de pagament, «posarà ordre allà on ara no n´hi ha».
L´empresa Servià Cantó ha iniciat els moviments de terres i això, lògicament, ha provocat la pèrdua d´unes dues-centes places d´aparcament, cosa que es nota molt ja que hi ha conductors amb verdaders problemes per poder deixar el seu vehicle, com a mínim aparcat uns moments per carregar o descarregar maletes i passatgers de manera que no molesti els altres usuaris. L´alcalde de Vilobí d´Onyar ha explicat que, després del conveni signat a tres bandes entre l´Ajuntament, Aena i la Generalitat, «crec que les coses han de canviar. Dins de poc ja es podrà utilitzar una grua per treure els vehicles mal estacionats i, quan es faci pagar per aparcar, n´estic segur que sobraran places».
L´alcalde de Vilobí d´Onyar, Joan Busquets, ha dit també que la Generalitat no farà l´aparcament en el Centre Intermodal de Mercaderies (CIM) i que les obres que està fent Aena en l´estacionament de davant i al costat de la terminal aeroportuària «possiblement estiguin enllestides a finals d´aquest mateix any».
L´actual situació de l´aparcament, pel que han assenyalat membres dels sindicats aeroportuaris«és insostenible fins i tot per als treballadors perquè no poden deixar el cotxe ni per anar a la feina». Algunes persones han de deixar els seus vehicles estacionats a més d´un quilòmetre del seu centre de treball dins de la terminal i, quan pleguen a la nit, l´han d´anar a recollir a les fosques.
Aquest diari també ha pogut saber que, en els darrers mesos, s´han produït diversos robatoris dins dels cotxes aparcats a l´aeroport de Girona i que hi ha bandes organitzades en petits grups que els porten a terme en dies determinats de molta afluència, sobretot els caps de setmana. També durant aquests mesos d´estiu han estat sostrets del pàrquing tres vehicles de gran cilindrada que els seus propietaris havien deixats estacionats i havien marxat de viatge a l´estranger.
Fonts dels sindicats de l´aeroport esperen que, quan l´aparcament estigui acabat, «no solament hi hagi un espai reservat per a nosaltres, sinó que l´empresa a la qual s´adjudiqui la concessió posi una mica d´ordre a la disbauxa actual i una vigilància preventiva perquè no segueixi el descrèdit que ara tenim». DIARI DE GIRONA

El "no" a la Constitució europea uneix l'independentisme català en els actes de la Diada

El vot en contra de la futura Constitució europea ha estat el principal cavall de batalla de les organitzacions independentistes en els actes alternatius de la Diada que cada any celebren al Fossar de les Moreres. Al migdia s'ha guardat un minut de silenci pels caiguts en la lluita per Catalunya i després una sèrie d'organitzacions han participat en una bateria de discursos sota el paraigua de la Comissió unitària Onze de Setembre, en la qual per primera vegada han participat les JERC, les Joventuts d'ERC.

Les organitzacions independentistes catalanes han elaborat un manifest conjunt on es destaca que la Constitució europea pateix "la falta de reconeixement oficial del català, una llengua amb prestigi i tradició literària que és parlada per més milions de persones que altres llengües sí reconegudes per la legalitat europea".
L'acte ha comptat amb un representant de l'esquerra "abertzale", Iñaki Gil de Sanvicente, que ha assegurat que "si amb el terrorisme, els segrestos, els tancs i les il·legalitzacions als bascos no ens han fet espanyols ara tampoc no aconseguiran fer-nos europeus". També hi ha participat una representant de l'Associació de la Revolució Bolivariana, que ha manifestat la simpatia d'Hugo Chávez per la causa independentista catalana.
Per la seva banda, Agustí Barrera, membre de la Comissió per la Dignitat, ha exigit el retorn dels arxius de Salamanca a Catalunya. TELENOTICIES.COM

Mallorca celebra la diada oficial

Les diades al país no s'aturen. A la d'Andorra (8 de setembre) i la del Principat (11 de setembre), avui s'hi suma l'oficial de l'illa de Mallorca, convocada pel Consell de Mallorca en commemoració del jurament de les franqueses i privilegis del Regne de Mallorca pel rei Jaume II. Tot i que ja fa dies que se celebra la Diada de Mallorca amb activitats, concerts i exposicions a tota l'illa, els actes centrals són avui durant tot el dia a Palma. Així, hi ha regata de vela llatina al matí, comitiva i ofrena oficials a migdia, trot enganxat a l'Hipòdrom de Son Pardo a la tarda i l'acte institucional central al pati de la Misericòrdia, a partir de les vuit del vespre.
Durant l'any, a les Illes, s'hi fan més de diades: a Mallorca la nacionalista del 31 de desembre, que recorda l'entrada de les tropes de Jaume I a Mallorca el 1229, i la Diada de les Illes Balears, el 28 de febrer, que celebra l'entrada en vigor de l'estatut d'autonomia, el 1983. A més, la Diada de Menorca és el 17 de gener i la d'Eivissa i Formentera, l'11 d'agost. Totes dues commemoren la conquesta catalana. VILAWEB.

Carod crida a "no badar" com el 1978 votant ara 'no' a la Constitució europea

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va tornar a encapçalar ahir la manifestació més multitudinària amb motiu de la diada nacional de l'Onze de Setembre. Els seus líders van demanar a independentistes i a "aquells que només se sentin catalans" el vot en contra al referèndum de la Constitució europea entès com un sí als Països Catalans i a l'Europa dels pobles, ja que "fa falta que hi hagi un comportament electoral diferencial" de Catalunya i cal esdevenir una taca que digui no al tractat constitucional. Des de la plaça Urquinaona i fins al monument d'homenatge a Rafael Casanova, milers de manifestants, 7.000 segons la Guàrdia Urbana i 30.000 segons els organitzadors, van cridar per la independència de Catalunya.
El secretari general d'ERC i diputat al Congrés, Joan Puigcercós, va advocar per acabar amb "la Catalunya ploramiques" de CiU que, a parer seu, vol dir sí a la Constitució europea dissenyada pels "sequaços d'Aznar". Aquest cop, però, va assegurar que "no serà així i Catalunya dirà no" a l'Europa que no té en compte els pobles que en formen part.
Enmig de crits i aplaudiments, Puigcercós va cridar "diguem no" amb els milers de manifestants que onejaven senyeres i estelades. Al torn del parlament de Josep-Lluís Carod-Rovira, els concentrats van cridar "Carod president, Catalunya independent" i el president d'Esquerra va demanar "que ningú renegui dels seus orígens" mentre buscava la complicitat del públic. Carod va assegurar que l'any 1978 "aquest poble va badar", perquè es va sotmetre a l'actual Constitució espanyola i aquest cop no pot tornar a fer-ho en el referèndum del tractat constitucional de la UE. Entre crits de "president, president", Carod va apostar per l'"Europa de la gent", de tots els pobles, dels que tenen Estat i "dels que en volem tenir" i va assegurar que la millor manera d'obtenir-lo és dient no a l'Europa "dels Estats" que "oprimeix les nacions i ignora Catalunya i la seva llengua".
Al·ludint a la retirada de la bandera espanyola en la majoria dels ajuntaments catalans, el màxim dirigent republicà va remarcar que la bandera catalana sense la de l'Estat al costat està "com ha d'estar: ben alta, ben dreta i ben sola", perquè, segons va dir, aquesta és "la nostra bandera i no en volem cap altra".
Abans de donar per finalitzada la manifestació amb Els segadors, Carod va demanar anar endavant en la lluita per la independència i la plena sobirania dels Països Catalans "parlant català i posant el CAT a les matrícles de tots els cotxes catalans", cosa que, segons va assenyalar, és un fet inseparable del dret a la justícia social.
La manifestació, en què també van intervenir representants del BNG, Eusko Alkartasuna, la Chunta Aragonesista i les JERC, constava de dos blocs. D'una banda, els convocats per ERC i, de l'altra, un bloc heterogeni format per simpatitzants d'altres formacions i col·lectius independentistes. Al matí aquests grups es van concentrar al Fossar de les Moreres, on es van congregar unes 2.000 persones, expressant també el seu rebuig a la Constitució europea, sobretot per la manca de reconeixement oficial del català, una llengua "de prestigi i tradició literària amb més milions de parlants que d'altres llengues" que sí que són reconegudes per la legalitat europea, segons van destacar. AVUI.

dissabte, 11 de setembre del 2004

Otegi anuncia que és el moment de resoldre el problema polític basc per la via del diàleg

El canvi de govern a Madrid ha significat una millora de les relacions amb el partit majoritari a Euskadi, el PNB. Però no tan sols això. També l'esquerra "abertzale" ha vist un canvi en el tarannà del nou executiu espanyol. Tant que, avui, el portaveu de la il·legalitzada Batasuna, Arnaldo Otegi, ha dit que ha arribat el moment de resoldre el problema basc per la via del diàleg. Tot això a pocs dies perquè el Parlament basc comenci a debatre el "pla Ibarretxe".

El portaveu de la il·legalitzada Batasuna, Arnaldo Otegi, ha assegurat que "la pau exigeix el canvi de l'estatus polític, el que cal fer és seure al voltant d'una taula, parlar, dialogar i sotmetre això a l'acord o a la rectificació del poble". Otegi ha defensat que el límit és que "tots ens comprometem a respectar el que els bascos i basques decidim, i la resta, consens, diàleg i acord".
Així mateix, ha manifestat que "ara toca fer la pau en aquest país, posar els fonaments d'un procés que condueixi aquest país, en el seu conjunt, a un escenari de pau estable i duradora". Otegi ha apuntat que "serem pragmàtics, anirem a l'arrel del conflicte i el resoldrem de manera democràtica", i ha assegurat que "no es pot fer la lectura en termes políticament correctes sense tenir en compte el que ha passat al conjunt del país al llarg dels darrers deu anys". TELENOTICIES.COM

El PP es queixa de la bandera independentista

El president del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, ha demanat que “se retire la bandera independentista" del monument de Rafael Casanova i ha reclamat “la presencia de la bandera española, junto a las otras, en todos los ayuntamientos de distrito de la ciudad”. Fernández ha afirmat que “se debe garantizar la presencia de los símbolos de Catalunya sin introducir otros que no son de nuestras instituciones” i que “es inadmisible” que les institucions facin l'ofrena amb la bandera independentista. E-NOTICIES.COM

Piqué creu que incloure del dret d'autodeterminació a l'Estatut és una idea "impossible"

Josep Piqué creu que ERC, CiU i ICV "tenen tot el dret i la legitimitat" de reclamar la inclusió del dret d'autodeterminació a l'Estatut, però ha dit que plantejar-ho és contradictori amb la referència de la Constitució a la "sobirania" del poble espanyol i ha afegit que "si es vol trencar aquest concepte, que no es busquin eufemismes". Piqué també ha emplaçat el PSC a pronunciar-se sobre si accepta incloure aquest principi en el preàmbul de l'Estatut.

El líder del PP català ha lamentat que el debat de l'estatut "estigui obert i ningú li posi límits", i ha opinat que això generarà una "frustració molt important" als ciutadans. El president del PPC ha comparat la reclamació del dret d'autodeterminació amb peticions com que Catalunya tingui concert econòmic o que els pressupostos puguin finançar el dèficit de la sanitat catalana. Segons ell, tothom sap que aquests plantejaments són impossibles, "però es fan i aparentment amb una certa gratuïtat". TELENOTICIES.COM

El govern de Maragall, acusat de botifler i traïdor en l'ofrena floral a Rafael Casanova

El govern de la Generalitat ha estat la primera institució que ha fet la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova. El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha estat l'encarregat de dipositar l'ofrena, acompanyat del conseller en cap, Josep Bargalló, el conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i la resta de membres del consell executiu.

Tot i ser la primera ofrena de Pasqual Maragall com a president de la Generalitat, no s'ha deslliurat de la xiulada d'un grup de més d'un centenar de persones que ha escridassat Maragall i els consellers acusant-los de "botiflers" i "traïdors". Els crits i insults, fins i tot, s'han allargat mentre es tocava "Els segadors" i els congregats també han cridat "espanyol" al president de la Generalitat.

La desfilada de comitives davant del monument a Rafael Casanova ha continuat després amb la presència de la resta de partits polítics, amb l'excepció del PP, que no hi ha assistit perquè creu que l'ofrena s'ha desnaturalitzat els últims anys i ha estat segrestada per una minoria que no té res a veure amb els orígens de la Diada.

També nombroses delegacions d'institucions, sindicats, entitats esportives, culturals i socials han anat desfilant i deixant les seves ofrenes davant del monument. TELENOTICIES.COM

Escridassada a la delegació del govern català en l'inici de l'ofrena floral a Rafel de Casanova

Altres delegacions també han estat escridassades

A les nou del matí ha començat l'ofrena floral al monument de Rafel de Casanova a Barcelona. Malgrat els canvis proposats per el govern català, destinats també a evitar la tradicional escridassada, quan la comitiva del president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, ha arribat al monument, ha estat fortament escridassat per alguns dels assistents. L'absència del Partit Popular, que també era tradicionalment escridassat, en l'ofrena d'enguany, ha fet que els crits se centressin sobretot en Maragall. Han seguit a la delegació del govern català la d'EUiA, ICV i el PSC, totes elles també escridassades. Tot i això l'atenció d'avui se centra principalment en l'acte institucional previst per al migdia al Parc de la Ciutadella de Barcelona que precedeix la recepció al Parlament de Catalunya i en el qual és prevista una desfilada d'una vuitantena de Mossos d'Esquadra voluntaris que en els darrers dies ha creat polèmica.
Al Fossar de les Moreres els actes ja van començar anit amb la presència d' ERC i CiU. VILAWEB.

divendres, 10 de setembre del 2004

Les banderes del municipi, catalana i europea onegen al balcó de l'Ajuntament

Amb motiu de la Festa Major, les banderes del municipi (al centre), catalana (a l'esquerra) i europea (a la dreta) onegen des d'aquest matí al balcó de l'Ajuntament de Vilobí d'Onyar.
La retirada de banderes espanyoles en alguns ajuntaments catalans l'Onze de Setembre coincideix al nostre municipi amb els dies de la Festa Major. DIARI DE VILOBI.COM

El Govern central demana respecte per la bandera espanyola

La vicepresidenta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha dit, sobre la possibilitat que alguns ajuntaments de Catalunya retirin demà la bandera espanyola, que espera de les autoritats locals catalanes el mateix respecte que té l'executiu socialista amb tots els símbols. De la Vega ha dit que l'executiu fa seves totes les banderes de l'Estat i que el seu desig és fer pedagogia política en aquest aspecte. Per la seva banda, el president del PPC, Josep Piqué, ha exigit al Govern de la Generalitat i a la delegació del Govern espanyol a Catalunya que faci complir la llei perquè demà onegi la bandera espanyola a tots els ajuntaments. Piqué no entén que calgui prescindir dels símbols espanyols, que són de tots -ha dit-, per celebrar la Diada Nacional de Catalunya. E-NOTICIES.COM

Duran i Lleida anuncia que deixarà Unió si les bases acorden un 'no' a la Constitució europea

El president del comitè de govern d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) ha advertit avui que deixarà el partit si les bases acorden un 'no' a la Constitució europea. Duran considera que un 'no' de les bases l'obligaria a dimitir i ha explicat que no pot estar al capdavant d'una formació que no comparteix la mateixa postura que ell, en aquest cas concret, en relació a la Constitució europea. UDC té previst de celebrar el Congrés Nacional a l'octubre i ja la setmana passada anunciaven que apostaven pel 'sí' al text europeu, recollit en una de les ponències per al congrés en la qual també es fa referència a les reticències dels seus socis de federació, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Convergència ha de decidir també a l'octubre, en un congrés extraordinari, quina és la seva postura davant el text europeu, si bé part de les seves bases ja fa temps que es fa campanya en favor del no a través de la web 'Euro-convergents pel no'. També han anunciat que votaran 'no' a la Constitució europea ERC i ICV. VILAWEB.

Comença la Festa

Sembla que tot és a punt perquè avui comenci la Festa Major de Vilobí i les dates de celebració s'han aprofitat per acabar algunes de les obres iniciades i per ordenar el poble.
Si la setmana passada es va enllestir el camí bici-peatonal, aquesta setmana s'ha deixat resolt el carrer de Santa Margarida amb rotonda inclosa, entre d'altres actuacions.
Els actes també estan a punt, sobretot el que ha necessitat més preparatius, el que han organitzat el grup de teatre de Vilobí i els nois i noies del casal jove.
El podrem veure aquesta nit de divendres mateix, a les 9 del vespre a la plaça Nova, amenitzant el pregó que anirà a càrrec de Guillem Terribas. DIARI DE VILOBI.COM

Tele 5 diu que Carod és un "paleto" per parlar en català

El presentador del programa Aquí hay tomate de Tele 5, Jorge Javier Vázquez, va titllar dimecres passat en antena de "paleto” el president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira. El presentador va fer aquest comentari en directe després que l'espai passés unes declaracions de Carod-Rovira sobre el reportatge de les ministres socialistes a la revista Vogue enregistrades durant la Passarel·la Gaudí. La periodista va preguntar en castellà i Carod, que va començar a respondre en aquesta llengua, va canviar de seguida al català, fet que va obligar la cadena a posar subtítols en castellà. Després de l’emissió del vídeo, el presentador va dir “Carod, no se puede ser tan paleto. Chico, si es que después todos tenemos que soportar la imagen de los catalanes esa tan terrible. Hombre, por favor". E-NOTICIES.COM

dijous, 9 de setembre del 2004

Domini .CAT

La campanya per un domini .CAT per a la comunitat lingüística i cultural catalana ja suma 60.000 adhesions de particulars i més de 2.000 d'entitats i empreses. VILAWEB.

www.puntcat.com

L'Audiencia Nacional admet a tràmit una querella contra una web independentista catalana

L'Asociación Víctimas del Terrorismo (AVT) ha presentat una querella a l'Audiència Nacional espanyola contra els responsables de la pàgina web www.paisoscatalans.org/terralliure. La querella ha estat acceptada per l'Audiència, i segons l'AVT la pàgina incorre l'article 18 del codi penal que fa referència a apologia al terrorisme. Segons els autors de la querella en aquesta web 's'exposen idees o doctrines que enalteixen el crim o els seus autors', fent referència les informacions de Terra lliure que es troben a la pàgina. L'AVT afegeix que amb la denúncia engeguen una línia d'actuació prioritaria que consisteix en la persecució de 'persones o grups que afavoreixin, donin suport o facilitin qualsevol tipus de moviment contra la vida i la llibertat de les persones'. Diversos mitjans s'han fet ressó d'aquestes querella en el que es considera una ofensiva legal i mediàtica en aquest cas contra una pàgina web en concret però que promet fer-se extensiva a d'altres.
www.paisoscatalans.org és un servidor en català i gratuït que ofereix la possibilitat de redireccionar automàticament adreces i que cada usuari s'administra per si sol. VILAWEB.

Ryanair obre una línia amb Düsseldorf

Ryanair ha anunciat una nova ruta des de l´aeroport de Girona que unirà aquest amb el de Niederrhein/ Düsseldorf (Alemanya), a partir del proper dia vuit del proper mes de novembre. El preu de llançament de l´oferta és de 5,99 euros, taxes no incloses.
La companyia irlandesa Ryanair, que té una de les seves bases d´operacions a l´aeroport de Vilobí d´Onyar, ha anunciat una nova promoció de tarifes econòmiques en la seva més gran promoció de bitllets gratuïts, «amb tres milions de seients gratis», segons fonts de l´empresa, que ha afegit que els viatgers «solament han de pagar les taxes. Aquesta oferta de bitllets gratuïts és la més gran realitzada mai a Europa i està disponible per fer reserves a tot el continent europeu des d´avui dijous, dia 9 de setembre, i fins al proper dilluns 13 de setembre d´enguany». DIARI DE GIRONA.

Dos milions de passatgers han utilitzat l´aeroport de Girona els últims vuit mesos

L´aeroport de Girona ha arribat a la xifra de dos milions de passatgers des del mes de gener fins diumenge passat, 5 de setembre, segons han informat fonts d´Aeropuertos Españoles i Navegación Aérea (AENA). Aquesta xifra, segons han assenyalat les mateixes fonts vol dir que «en els darrers tres mesos les instal·lacions de Vilobí d´Onyar han duplicat el nombre de viatgers i més tenint en compte que, durant el passat mes de juny, ja es va assolir la xifra d´un milió de passatgers en el que es portava d´any».
Durant els mesos de juliol i agost les instal·lacions gironines van superar els 300.000 i els 450.000 passatgers, respectivament, unes quantitats, segons AENA «molt superiors a les registrades en els mateixos mesos de l´any 2003, que, en cap cas, van arribar als 250.000 passatgers mensuals».
Vols regulars i xàrters
Pel que fa referència a la procedència dels passatgers -la major part d´ells turistes amb destinació a Barcelona i a la Costa Brava-, durant els vuit primers mesos d´enguany la Gran Bretanya ha liderat el rànquing amb més de 758.000 passatgers. En segon lloc hi ha Itàlia, amb 468.000 usuaris, i en tercer lloc Alemanya, amb més de 211.000 persones. AENA ha posat en relleu que «aquests no solament han estat els països de procedència dels passatgers sinó que també s´hi han d´afegir, per aquest ordre, Bèlgica, Holanda, França i Irlanda».
Respecte a les companyies aèries que més viatgers han transportat des del seu punt d´origen fins a l´aeroport de Girona, la primera ha estat Ryanair, que ha superat el milió i mig d´usuaris des de primers de gener d´aquest any fins als darrers dies del mes d´agost. A aquesta companyia la segueix Britannia Airways, amb 86.443 passatgers i Mytravel, amb 66.668. Tot això, segons han explicat fonts d´AENA «fa referència als vuit primers mesos d´aquest any 2004».
Aquesta gran afluència de gent a la terminal de l´aeroport gironí ha arribat a provocar grans col·lapses a l´aparcament, que és gratuit, però que serà de pagament a finals d´enguany, un cop s´hagin acabat les obres de remodelació que van començar a inicis d´aquest mes de setembre. DIARI DE GIRONA.

La Generalitat relaciona l´augment de taxis pirates amb l´activitat de l´aeroport

La Generalitat relaciona l´increment de taxis pirates que treballen a les comarques gironines amb la major activitat que hi ha a l´aeroport de Girona. Al llarg de tot l´estiu, els taxistes de Figueres, Castelló d´Empúries i l´Escala han demanat a l´administració que prengui mesures per posar fi a aquesta activitat il·legal, que cada dia roba més clientela als treballadors locals del sector. Segons han explicat les mateixes fonts, l´aeroport, que l´any passat va registrar un tràfic d´un milió i mig de persones, acabarà el 2004 amb una circulació de més de dos milions i mig de passatgers i això ha generat tot un nou segment de mercat que han aprofitat molts particulars d´arreu de la demarcació per oferir serveis de taxi als turistes, fins i tot amb vehicles particulars i, en alguns casos, amb matrícula estrangera. El tipus de vols de l´aeroport podria haver estat clau en l´increment dels taxis pirates de les comarques properes a la instal·lació perquè cada cop hi ha menys turistes que arriben amb avions «charter» que, en moltes casos, ja tenen un autobús que els espera a la sortida de l´aeroport. DIARI DE GIRONA.

El PP accepta que es tregui la bandera espanyola per la Diada

El PP de l´Ajuntament de Girona no pensa fer cap queixa formal per la retirada de la bandera espanyola durant la commemoració de l´Onze de Setembre tot i que lamenta que «no es respecti l´ordre constitucional», segons ha declarat la portaveu, Concepció Veray. L´equip de govern (PSC, ERC i ICV) ha decidit que per la Diada només hi hagi la bandera catalana onejant a l´edifici consistorial. De fet, ja s´han retirat totes les banderes que estaven al capdamunt de l´Ajuntament i l´Onze de Setembre sols hi haurà la senyera al balcó.
Serà el primer cop des de la restitució de la democràcia que la bandera catalana serà l´única que presideixi el balcó de l´Ajuntament de Girona. La decisió del tripartit ha estat fruit d´una negociació entre els socis de govern, i on ERC va pactar amb PSC i ICV la retirada de totes les banderes excepte la catalana que es posarà al balcó. DIARI DE GIRONA.

El PSC es queda sol amb el PP sobre l'autodeterminació

El vicepresident d’ICV i portaveu del grup d’ICV-EA a la ponència parlamentària de l’Estatut, Jaume Bosch, ha recordat avui que tres de les quatre propostes sobre el nou Estatut (les de CiU, ERC i ICV), contemplen que es reconegui el dret a l’autodeterminació de Catalunya. El vicepresident d’ICV va deixar clar a més que els integrants de la ponència parlamentària que treballa sobre el nou Estatut ja coneixien que tant CiU, com ERC i ICV defensen la inclusió del dret a l’autodeterminació i la possible solució de la seva inclusió al preàmbul. E-NOTICIES.COM

Un gos s'interposa entre gats i rucs als cotxes

A l'encesa pugna entre els defensors del gat i del ruc com a símbol de la catalanitat dels vehicles de motor, i com a rèplica al brau hispànic, el mes d'agost s'hi va afegir un altre animal, igualment nostrat: el gos d'atura. El Club del Gos d'Atura català ha promogut la campanya Marcant territori proposant un nou adhesiu per a 'catalanitzar' els vehicles. Segons que anuncien a la seva web, els responsables del club propugnen el gos per superar 'l'actitud resignada del ruc (que rep bastonades i celebra derrotes)' i 'el tant se me'n fot del gat (que passa de tot)'. El gos d'atura, ben altrament, representa 'una actitud valenta, positiva i alegre en la defensa de l'espai cultural i del patrimoni'. A més, la campanya no té finalitat de lucre i tot quant es recapti es destinarà al projecte Pardu, que vol reintroduir el gos d'atura català als concursos i al medi rural. Els adhesius del ca(t) es poden adquirir per correu postal. VILAWEB.

El PP celebra els atacs d'Ibarra a Maragall i Chaves

El PP és l'única força política que ha acollit amb satisfacció l'últim exabrupte del president de la Junta d'Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que dilluns va acusar indirectament Pasqual Maragall de promoure "el pillatge més absolut" per part de Catalunya sobre altres comunitats. Ibarra també va acusar el president andalús, Manuel Chaves, d'"enfilar-se al carro" de les iniciatives del president.
En al.lusió a les propostes de Maragall en el sentit que la Constitució contempli el caràcter de nacionalitat històrica de Catalunya, Ibarra va dir que Extremadura s'ofereix per "frenar" el "vendaval d'adjectius" amb què algunes comunitats pretenen distingir-se de la resta i aconseguir "rèdits dineraris".
Les manifestacions d'Ibarra van ser fetes al cap de poques hores que el líder del PP, Mariano Rajoy, després de reunir-se amb José Luis Rodríguez Zapatero, assegurés que se sentia "molt preocupat" pel "letal" debat territorial. Ahir, el coordinador de Comunicació del PP, José María Michavila, es va preguntar "què deu saber" Ibarra "sobre el seu partit" per arribar a expressar aquestes "desqualificacions" i "insults" sobre altres dirigents socialistes. EL PERIODICO.COM

dimecres, 8 de setembre del 2004

Un jove mallorquí condemnat per parlar català a la guàrdia civil

Un jove de Mallorca ha estat condemnat a pagar quaranta euros per parlar català a dos agents de la guàrdia civil a la localitat de Sineu. Segons informen els Joves de Mallorca per la Llengua, els dos guàrdies civils es van negar a entendre Jaume Coll, el ciutadà mallorquí, que s'adreçava a ells en català, i poc després el denunciaven davant el jutjat per injúries. En el judici tampoc li hauria estat permès de parlar català i finalment es va emetre la sentència que el condemnava a pagar una multa de quaranta euros. Els Joves de Mallorca per la Llengua condemna els fets que succeeixen després que el delegat del govern espanyol a les Illes Balears, Ramon Socias, haguès pres el compromís de sancionar els funcionaris que no permetin parlar en català. Socias s'hi va comprometre després de rebre un altre jove mallorquí, Toni Mestre, que al mes de juny denunciava vexacions de la guàrdia civil a l'aeroport del Prat, pel fet d'haver-se adreçat als agents en català. VILAWEB.

Juan Carlos Rodríguez Ibarra critica les autonomies que busquen "distingir-se" de les altres

El president de la Junta d'Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, va afirmar ahir a Mèrida, durant la celebració del Dia d'Extremadura, que la seva regió s'ofereix per frenar el "vendaval d'adjectius" amb què algunes comunitats autònomes "pretenen distingir-se de la resta" i aconseguir "rèdits dineraris".
En clara referència al president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i al de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves, Ibarra va sentenciar: "Així que un ha aixecat la veda i n'ha convidat un altre al club dels privilegiats, han saltat altres a demanar el seu adjectiu, a recordar el seu caràcter històric, a exhibir blasons arnats, a voler ser nacionalitats i coses així, al pillatge més absolut"
"Nació, nacionalitat, comunitat nacional, nacionalitat històrica, nació cultural, regió pròspera, regió perifèrica, regió atlàntica o euroregió. O espanyol o no espanyol, aquesta és la qüestió", va reblar la seva crítica.
Ibarra es va oposar que, "des d'una posició no espanyola, es pretengui reduir, dividir o erosionar el territori espanyol". EL PERIODICO.

dimarts, 7 de setembre del 2004

Mas intenta tallar el debat a CDC sobre la Constitució europea

El secretari general de CDC, Artur Mas, va tornar a demanar ahir als dirigents de CDC que no es manifestin sobre la Constitució europea fins que la formació celebri el congrés extraordinari del proper mes d'octubre. La crida de Mas arriba quan alguns històrics com Miquel Roca o Josep Maria Cullell ja s'han mostrat a favor del sí i d'altres s'han posicionat en contra, clarament o tàcitament, com Felip Puig, Xavier Trias o Joan Vallvé. TELENOTICIES.COM

ERC defensa el diàleg amb ETA

El conseller en cap de la Generalitat, Josep Bargalló, i el president d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, van dir que desconeixen si és cert que el Govern central va parlar amb membres d'ETA, però van defensar el diàleg amb els etarres com a mètode per aconseguir la pau, informa Efe. D'aquesta manera, es van referir a les declaracions de l'expresident del PNB, Xabier Arzalluz, que va afirmar que el Govern central "està parlant amb ETA" d'assumptes com la situació dels presos de l'organització terrorista. Després de mantenir una reunió amb el conseller de Justícia basc, Joseba Azkárraga, al Palau de la Generalitat, Bargalló va dir que seria "lògic" que "des dels partits i les institucions es parli amb ETA". E-NOTICIES.COM

Les fortes pluges de la matinada provoquen talls de carreteres i inundacions al sud del país

Pluges intenses aquesta matinada a tot Catalunya, especialment a les comarques tarragonines i a les terres de l'Ebre. En algunes poblacions del sud del país les tempestes han deixat més de 100 litres per metre quadrat. També han provocat complicacions a Tarragona, on ponts i passos subterranis han quedat inundats i això ha fet que alguns vehicles hi quedessin atrapats. Els serveis d'emergència han rebut centenars de trucades i s'han fet una trentena d'actuacions per inundacions de baixos i pàrquings o per rescat de persones que havien quedat atrapades en els seus vehicles.

El trànsit aeri també ha quedat afectat per aquestes pluges. La tempesta ha afectat l'arribada de vols als principals aeroports de Catalunya, sobretot els de la meitat sud. A l'aeroport del Prat, a partir de les onze de la nit la pluja i el vent han obligat a desviar els avions procedents de diversos punts de l'Estat i de l'estranger.

En total, s'han desviat uns 25 vols cap als aeroports de Girona, València i Madrid. Després de les dues de la matinada, el trànsit aeri s'ha tornat a reprendre. Al Prat, s'han vist afectades, sobretot, les persones que s'esperaven per recollir els viatgers que havien d'arribar procedents d'algun vol.

Els problemes que ha comportat la pluja també han afectat l'aeroport de Reus. En aquest cas, els perjudicats han estat els passatgers d'un vol de la companyia Mytravel, amb destinació a Glasgow, que a primera hora del matí encara s'esperaven a la terminal. A Eivissa 180 passatgers més de quatre vols han hagut de fer nit a l'aeroport. TELENOTICIES.COM

dilluns, 6 de setembre del 2004

PP i PSOE es posen d’acord perquè Aznar no compareixi a la comissió de l’11-M

Un dia abans que la comissió que investiga l’11-M torni a reunir-se per decidir si demana més compareixences o es passa ja a les conclusions, PP i PSOE s’han posat d’acord a no demanar la compareixença de José M. Aznar, president de l’estat espanyol quan van tenir lloc els atemptats. L’actual cap de l’executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, ha afirmat que, a hores d’ara, ‘el que és essencial ja es coneix’, i el secretari d’organització del PSOE José M. Blanco ha declarat que no els interessava ‘aprofundir en el passat' i que ja sabien que 'el govern va mentir'. També ha dit que és millor evitar la compareixença de l'ex-president perquè les comissions 'no han de servir per fomentar l'espectacle'. El secretari general del PP, Mariano Rajoy, ha declarat que Aznar aportaria 'menys que Acebes', l'aleshores ministre de l'Interior, tot i que ha manifestat que la comissió no s'hauria de tancar encara. Contràriament a l'opinió de PP i PSOE, partits com Esquerra Republicana, Izquierda Unida i Iniciativa per Catalunya han manifestat repetidament que volen que Aznar declari a la comissió i han denunciat l'acord dels dos partits espanyols majoritaris per evitar la compareixença de l'ex-president espanyol. VILAWEB

El PSOE nega contactes amb ETA i acusa Arzalluz de buscar protagonisme polític

Xavier Arzalluz, expresident del PNB, ha assegurat que el govern que presideix José Luis Rodríguez Zapatero està mantenint contactes amb ETA i Batasuna per aconseguir una nova treva. Uns contactes que han estat ràpidament negats pel govern socialista i que des de les files nacionalistes han estat ben rebuts. Tant el govern de la Generalitat, per boca del seu conseller en cap, Josep Bargalló; com el basc, per mitjà del seu conseller de Justícia, Joseba Azkarraga; han demanat que no es criminalitzi els que fan servir el diàleg per acabar amb la violència.

Des del Ministeri de l'Interior, però, s'ha volgut deixar clar que les paraules de l'expresident del PNB no són veritat: "La postura d'aquest Ministeri, tant en públic com en privat, és la lluita integral contra ETA, en tots els fronts i amb tota la força. El que ha de fer ETA és deixar de matar".

I per si quedaven dubtes, el mateix president del govern ha desmentit els contactes amb ETA. José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat categòricament que mai ha mantingut cap mena de conversa amb la banda terrorista, i ha afegit que la única cosa que espera d'ETA és que deixi de matar, coaccionar i amenaçar.

En el mateix sentit s'ha expressat el secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, que ha assegurat que "no hi va haver cap mena de contactes, i el què espera el PSOE i el govern d'Espanya és que ETA abandoni definitivament les armes".

Blanco ha atribuït les declaracions de l'expresident del PNB a la seva falta de protagonisme: "Que dur que és per al senyor Arzalluz no acceptar que s'ha retirat i tracta de buscar elements per mantenir el protagonisme", ha assegurat. TELENOTICIES.COM

Iniciativa per Catalunya-Verds se suma al 'no' a la Constitució europea

Els dirigents d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) han anunciat que també aposten pel 'no' a la Constitució europea. ICV ha dit que celebrarà a mitjan del mes que vinent un referèndum intern per fixar la seva postura. L'anunci se suma a les declaracions de Felip Puig al matí que deia que Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) defensa un 'no en positiu', el que vol dir que un 'no' al text europeu que no reconeix els catalans, però sempre des d'una postura europeista. Hores més tard Artur Mas, secretari general de CDC, ha anunciat que el congrés extraordinari de CDC per decidir la postura davant la Constitució es farà el 2 d'octubre, i ha demanat els dirigents convergents que no facin declaracions públiques fins dilluns, quan s'elaborarà un document per al congrés. També ERC va anunciar la setmana passada que engegava la campanya per promoure el 'no' a la Constitució europea, igual que ho feien dies abans les bases de CDC en una web. Unió Democràtica de Catalunya (UDC), per la seva banda, va anunciar la setmana passada que el partit apostava per un vot favorable a la Constitució europea. VILAWEB.

CDC defensa un 'no en positiu' a la Constitució europea

Segons ha anunciat el portaveu de CiU al Parlament català, Felip Puig, CDC defensa un 'no en positiu' davant el text de la Constitució europea. Això vol dir, segons Puig, un 'no' al text europeu reafirmant alhora l'europeísme de la formació. Puig ha dit que el congrés extraordinari que ha de celebrar CDC per definir la postura davant la Carta Magna europea, ja anunciat en el darrer congrés convergent, es farà a principis d'octubre, però que, de tota manera Convergència veu prou clar que la Constitució europea no reconeix els catalans ni lingüísticament ni políticament. Recordem que la setmana passada els seus socis de formació, Unió Democràtica de Catalunya (UDC), anunciaven la probabilitat del 'sí' a la Constitució i criticaven amb contundència l'euroescepticisme que suposa el 'no'. El mateix dia ERC engegava la campanya en favor del no a la Constitució cara el referèndum que s'ha de celebrar el febrer, i encara uns dies abans, les bases de CDC feien campanya en favor del 'no' a la Constitució europea a través de la web 'Euro-convergents pel no'. VILAWEB.

La Bicibuti omple Vilobí de ciclistes de totes les edats

La Bicibuti celebrada ahir va omplir de color i energia els carrers de Vilobí des de primera hora del matí i fins als volts del migdia.
Prop de 200 inscrits de totes les edats van participar en la tradicional bicicletada, a la descoberta dels camins més desconeguts del municipi, els que no poden ser transitats per vehicles a motor.

Els participants van poder escollir entre dos circuits, de 16 i 6 quilòmetres respectivament, d'acord amb el seu estat de forma.

L'organització va ser perfecta i l'activitat es va cloure amb esmorzar a base d'entrepans de botifarra o de truita i begudes refrescants per a tots els inscrits, que també van rebre l'obsequi d'una samarreta commemorativa.

La Bicibuti 2004 va comptar amb la presència de l'alcalde Joan Busquets i l'alcaldessa de Riudellots de la Selva Montserrat Roura. DIARI DE VILOBI.COM

La selecció catalana d'hoquei patins guanya el seu primer títol oficial a la Golden Cup

La selecció catalana d'hoquei patins ha acabat amb èxit la seva primera participació en una competició oficial, la Golden Cup, que s'ha disputat aquest cap de setmana a Blanes. Els catalans s'han imposat contra pronòstic als amfitrions per 3-2, després de remuntar un marcador advers en els últims cinc minuts de partit. El pròxim repte de la selecció catalana serà la disputa del Mundial B a la localitat xinesa de Macau. TELENOTICIES.COM

Usar el correu gratuït de Google com a disc dur

El servei de correu gratuït de Google, encara en fase de proves malgrat que es va llançar a l'abril, ofereix una giga d'espai de disc. Aquesta capacitat és equivalent a la de molts ordinadors personals i, per tant, no és estrany que a algú se li acudís d'utilitzar el Gmail com a disc dur. D'aquesta tasca, se n'ha encarregat Richard Jones, un hacker nord-americà al darrere del GmailFS. Es tracta d'un programa que facilita als internautes d'usar la giga del webmail de Google per emmagatzemar informació digitalitzada. Després de dos dies de treball amb el llenguatge Python (que, val a dir, Jones assegura que no coneixia...), aquest informàtic budista ha desenvolupat un sistema amb GNU/Linux que permet copiar fitxers a comptes de Gmail enllaçats entre si.
Cal avisar que, com a exercici d'entreteniment que és, el GmailFS de Jones és probable que inclogui uns quants forats i errors de codis. VILAWEB.

Una empresa de Vilassar de Dalt ven articles de regal amb la imatge del burro català

La figura de l'animal, promoguda per uns banyolins, passa dels adhesius a tasses i clauers

La popular figura del burro català, que molts automobilistes llueixen ja en forma d'adhesiu al cotxe, va guanyant terreny. Una empresa de Vilassar de Dalt, Fundimak Inyección, ha començat a comercialitzar articles de regal amb la figura d'aquest animal autòcton del país, que ha passat a ser una mostra de catalanitat com a rèplica al toro d'Osborne, un símbol d'espanyolitat. L'empresa està convençuda de les possibilitats comercials del burro català, de manera que ha tancat un acord amb els banyolins Jaume Sala i Àlex Ferreiro, inventors del dibuix dels adhesius, per tal de fer encara més popular l'animal.

L'acord implica que els banyolins, que tenen registrat el dibuix del burro català, en cedeixen els drets a Fundimak Inyección per tal que l'utilitzi per comercialitzar tot tipus d'articles de regal. De moment el burro català ja es pot trobar en clauers, pins, imants de nevera, tasses de cafè, tasses de tè, cendrers o recipients per deixar-hi les claus. Fundimak Inyección és una foneria, de manera que s'encarrega de tot el procés de fabricació dels articles metàl·lics, des de fondre el metall a fabricar el motlle o pintar la peça. Pel que fa als articles de ceràmica, s'elaboren en una empresa de Badalona, Gualart, si bé per encàrrec de l'empresa vilassarenca, que, com amb els objectes de metall, n'assumeix la comercialització.
La idea d'estendre la imatge del burro en altres objectes, a part dels adhesius que han fet populars els seus inventors banyolins, se li va acudir al responsable comercial de Fundimak Inyección, Tomás Ybargüengoitia. «De seguida vaig veure que la idea tenia possibilitats comercials, de manera que vaig anar a Banyoles a conèixer els que l'havien impulsada», explica Ybargüengoitia. A Banyoles va contactar amb Jaume Sala i Àlex Ferreiro, els pares de la idea i els que han iniciat la campanya de distribució d'adhesius. «Vam començar d'una manera molt senzilla a final de l'estiu passat, però la repercussió ha estat enorme», assenyala Sala. L'èxit de la idea i l'interès de l'empresa de Vilassar de Dalt van convènçer Sala que la projecció de la figura del burro català tenia camp per córrer. «Nosaltres treballem en les nostres coses, no ens dediquem a això, va ser l'interès de Fundimak el que ens va fer decidir a anar més enllà», indica Sala.
Els responsables de l'empresa estan convençuts que els productes que han començat a comercialitzar tindran èxit. «Fa poc que hem començat, però de moment no hi ha cap botiga que ens hagi dit que no hi està interessada», apunta Ybargüengoitia. El propietari de Fundimak Inyección, Anto
ni Santos, assegura que l'experiència de gairebé 30 anys de l'empresa és una garantia per als distribuïdors. L'empresa de Santos va créixer a remolc de la moda de fa uns anys dels pins, fins a arribar a tenir un centenar de treballadors. «Ara tenim setze persones en plantilla i molts treballadors que treballen pel seu compte als quals encarreguem feines», diu Santos. Entre els encàrrecs que ha assumit últimament aquesta empresa de Vilassar de Dalt hi ha la fabricació dels clauers del Fòrum de les Cultures de Barcelona i de la candidatura de Madrid com a ciutat olímpica el 2012.
Pel que fa a la distribució dels nous productes que incorporen la figura del burro, a Fundimak Inyección estan convençuts que, a més dels que hi veuen un símbol reivindicatiu, acabaran interessant als turistes que cada any visiten Catalunya. De moment, fins i tot El Corte Inglés de plaça Catalunya ha posat a la venda els nous articles de regal que duen la figura de l'animal. EUROPA PRESS.

El PP de València vol Trillo a la seva executiva

El president de la Generalitat i del PP a València, Francisco Camps, proposarà a l'exministre de Defensa Federico Trillo que formi part de la pròxima executiva regional del partit. Amb aquesta proposta, Camps s'afegeix a la campanya de suport que han iniciat destacats dirigents del PP després de l'allau de crítiques per la gestió de Trillo en la tragèdia del Iak-42. Familiars de les 62 víctimes de l'accident han reclamat que Trillo deixi la política.
Cada dia, un dirigent popular dóna la cara per l'exministre. Ahir li va tocar el torn a José Ma- ría Michavila, que va reiterar que Trillo ja ha demanat disculpes pels errors d'identificació de 33 de les 62 víctimes mortals. També va acusar el PSOE de "mirar pel retrovisor" i de no fer política.
Les famílies de les víctimes insisteixen a reclamar la dimissió de l'exministre de Defensa per haver-los mentit. Curra Ripollés, presidenta de l'associació de familiars del Iak-42, va assegurar que "en política no val tot". I va afegir: "Quan un polític fa alguna cosa malament ha de fer autocrí- tica i marxar". També va demanar a Trillo que doni la cara. "Tots els seus companys estan parlant, però ell no surt. ¿On és?", es va preguntar. I va sol.licitar que vagi a declarar davant la jutge. EL PERIODICO.

Divergències al voltant del burro català

Els carrers de Catalunya estan més plens de burros que mai gràcies a l'èxit aconseguit pels adhesius del burro català, utilitzats per moltes persones per contrarestar la imatge del toro espanyolista. No obstant, alguns col.lectius i associacions de marcada identitat catalanista troben pegues a la campanya i es mostren contraris a enfrontar els dos animals.
Òmnium Cultural, per exemple, opina que icones com la del burro poden difuminar reivindicacions més profundes. "El debat s'hauria de centrar en la presència del CAT a les matrícules", afirma un representant. "Parlar d'altres símbols és, d'alguna manera, defugir el debat sobre l'oficialitat del CAT", insisteix. Per Òmnium, el més essencial ara és que Catalunya sigui reconeguda en elements oficials, com les matrícules dels vehicles i els correus.
Actualment hi ha dos models d'ase. Un el va dissenyar l'il.lustrador Eloi Alegre i té serrell i testicles. L'altre no té aquests atributs, però s'hi distingeixen les quatre potes. Els seus creadors són Jaume Sala i Àlex Ferreiro.
Aquest joc de provocació és precisament el que critica Antoni Valentí, impulsor d'una campanya en defensa del guarà català que fins i tot l'ha portat a pelegrinar a Santiago amb la seva burra, l'Havanera. "Les qualitats de l'ase català, que és el millor del món, són les que haurien d'animar la gent a portar l'adhesiu", comenta Valentí, editor també de la revista Hípica Catalana. "El nostre burro té prou importància per si mateix per anar comparant-lo amb el toro".

De la mateixa opinió és Esteve Bosch, fundador de l'Associació per al Foment de la Raça Asinina Catalana (AFRAC). "Fa anys que estem defensant el guarà, però mai hem volgut participar en accions reivindicatives en contra del toro". Aquest col.lectiu defensa una espècie autòctona que està en extinció, però sense mofar-se d'altres símbols. "És molt trist que hi hagi gent que porti l'adhesiu sense saber que existeix aquesta raça. I és denigrant que alguns polítics enarborin senyeres amb el burro quan mai l'han defensat", denuncia Bosch.
Tampoc són partidaris d'enfrontar burros amb toros els membres de la Lliga Anticolonial. Per aquest col.lectiu, lligat als creadors dels adhesius del CATiGAT, el burro no serveix per identificar Catalunya, perquè és sinònim de "submissió a Espanya", una afirmació que comparteixen altres grups independentistes, com es veu en diversos fòrums d'internet.

En aquestes trobades a la xarxa hi ha qui critica l'ase perquè no vol que l'identifiquin amb "un animal lent i tonto". Altres afirmen que no volen entrar en el combat d'adhesius perquè és posar-se "al mateix nivell que els espanyolistes". I alguns fins i tot s'atreveixen a recordar que "la imatge del burro no té res d'original. El Partit Demòcrata dels EUA ja la porta des de fa anys". El que no saben aquests últims, potser, és que en la Guerra de la Independència americana, l'Exèrcit va comprar burros catalans, que van deixar un grat record per la seva capacitat de treball i resistència.
Malgrat totes aquestes pegues, els adhesius del burro se segueixen reproduint més que els conills. Però, entre els seus partidaris ja hi ha qui, com el sociòleg Salvador Giner, alerta de possibles perills: "És una resposta irònica i civilitzada a la xuleria espanyolista. Però alguns dibuixos grollers poden provocar actes vandàlics al sortir de Catalunya". EL PERIODICO.

diumenge, 5 de setembre del 2004

Joves d´estètica skin provoquen una batalla campal a la festa

El concert de musica jamaicana que es va celebrar divendres a la nit dins les activitats de les Gales d´Anglés va finalitzar amb una batalla campal on segons testimonis presencials hi hauria implicades entre seixanta i un centenar de persones.
El motiu de la baralla es desconeix, però tot assenyala joves amb estètica skin que es van desplaçar al municipi amb l´objectiu d´alterar l´ordre en haver-hi persones d´altres ètnies i seguidores d´aquest tipus de música. L´inici de la baralla es desconeix però, segons van assenyalar testimonis presencials es va iniciar al passeig de la Font del Canyo al costat dels autos de xoc entre joves i d´altres d´«estètica skin».
La baralla va aplegar, segons, van explicar tetimonis presencials, prop de un centenar de joves, tot i que no es van lamentar ferits de gravetat, però sí alguns contusionats.
L´actuació d´una unitat antiavalots dels Mossos d´Esquadra va evitar però, que les coses anessin a més, segons va explicar l´alcalde del municipi, el republicà Jordi Fornés.
Així, l´alcalde va indicar que els joves que es veien pel carrer amb estètica skin, no eren del poble i desconeixia el seu origen, de tota manera va manifestar que els aldarulls es van produir a l´aire lliure i no a l´envelat on s´estava realitzant el concert de música reggae.
Dispositiu preparat
L´alcalde va reconèixer ahir que el concert d´anit podia comportar algun risc i és per això que es van prendre les mesures oportunes amb la presència de Mossos d´Esquadra de paisà al lloc del concert i a d´altres patrullant pels voltants de la localitat en cas que fos necessària la seva intervenció.
D´aquesta manera, l´alcalde es va mostrar satisfet del desplegament policial que es va produir i de la seva intervenció sempre connectats amb els agents del servei de l´ordre local. Fornés, que va qualificar els culpables de la batalla d´inadaptats i eixelebrats, va manifestar que «no ens hem de deixar coaccionar per aquest tipus d´actuacions».
Tot i això, l´alcalde Jordi Fornés va manifestar que una baralla d´aquest tipus es podria haver produït a qualsevol altra festa major d´un poble. Els agents dels Mossos d´Esquadra no van arribar a realitzar cap detenció després de la baralla, però sí van identificar diversos joves implicats a la baralla; cap d´ells va quedar detingut, ja que no es va trobar cap tipus d´arma. DIARI DE GIRONA.

Avui s'inauguren el camí bici-peatonal i la Font de l'Ou

L'alcalde Joan Busquets inaugurarà avui oficialment la Font de l'Ou, un espai públic arbrat amb ús de zona de pícnic, amb bancs i taules per seure i una font d'aigua potable de nova construcció, que li dóna nom.
La Font de l'Ou, situada en el trajecte del nou camí bici-peatonal que uneix el veïnat de Can Tarré amb el nucli urbà de Vilobí i que també s'inaugura avui, rep aquest nom per la forma d'ou que té, d'inspiració daliniana.

La Font de l'Ou, recoberta d'un trencadís ceràmic amb evocacions gaudinianes i que conté a més la imatge destacada d'un ou de reig, és obra del reconegut mestre paleta vilobinenc Ramon Oliveras, que l'ha creada desinteressadament per al municipi.

Les inauguracions tindran lloc aquest diumenge al matí, abans del migdia, en el marc de la Bicibuti, un dels actes emblemàtics de la Festa Major local. DIARI DE VILOBI.COM

Ossètia comença a acomiadar les víctimes del segrest

Ossètia celebra enmig de la conmoció els primers funerals per a les víctimes del segrest de l'escola de Beslan mentre molts familiars de les víctimes encara busquen els cadàvers al centre o en el millor dels casos troben els ferits als hospitals. Oficialment s'han reconegut 338 morts, la meitat nens, però les xifres que arriben des del principal tanatori de Beslan ja parlen de 394 víctimes, un balanç que pot augmentar perquè un centenar dels ferits estan molt greus. Lamentablament, aquest ja pot ser recordat com el segrest més sanguinari de la història. TELENOTICIES.COM


Mas convida ERC a fer una majoria alternativa

Després d'una setmana de dinars diversos entre dirigents de CiU i ERC per descongelar relacions, Artur Mas va convidar ahir els republicans a construir una "majoria nacionalista alternativa" al Parlament que tingui la "força suficient per defensar a Madrid i davant el govern central allò que la gent del país necessita i reclama". La iniciativa de Mas respon a la convicció que el PSC té una "posició feble" en el marc de la negociació dels pressupostos de l'Estat que "debilita" els interessos de Catalunya i va lamentar "la nul·la llibertat d'acció dels socialistes catalans que no poden fer-se forts perquè saben que, sense les mans lliures, mai podran oposar-se al PSOE ni dir-li que no". Pel líder de CiU, només una majoria "plenament catalanista i independent" pot fer-se escoltar a Madrid.
Pel que fa a la negociació dels pressupostos, Mas va acusar els socialistes d'intentar "amagar" CiU en les converses i va avisar que només els recolzarà en funció dels interessos de Catalunya. AVUI.

El Correllengua s´inicia a Organyà i enguany reclama l´oficialitat del català a Europa

La vuitena edició del Correllengua, una iniciativa popular que fomenta l'ús social de la llengua catalana, va arrencar ahir a Organyà sota el lema «Som un sol poble i parlem català», i amb la ferma intenció de reivindicar l'oficialitat del català a Europa.
Coincidint amb la celebració del vuitè centenari de les Homilies d'Organyà - els primers textos escrits en català- la Coordinadora d'Associacions per a la Llengua Catalana va decidir que la flama del Correllengua, element vertebrador de la iniciativa que recorre els pobles i ciutats del territori de parla catalana, s'encengués a Organyà.
Després de l'acte d'encesa de la flama, van sortir des d´Organyà les quatre torxes que recorreran fins al 7 de novembre la major part de la geografia de parla catalana. El recorregut de la flama anirà acompanyat d'activitats lúdiques i pedagògiques per al foment del català.
L'acte de clausura del Correllengua tindrà lloc, com és habitual, el 6 de novembre a Perpinyà, coincidint amb la data simbòlica del 7 de novembre, aniversari del Tractat dels Pirineus de 1659, que va fixar la frontera entre Espanya i França i va significar la partició de Catalunya. DIARI DE GIRONA.

dissabte, 4 de setembre del 2004

Uns brètols entren al pavelló municipal, esbotzen la porta del bar, s'enduen les begudes alcohòliques i es defequen dins de les neveres

Segons ha pogut saber el DdV fa pocs minuts algú ha entrat a l'interior del pavelló municipal de Vilobí i, després d'esbotzar les portes corredisses del bar s'ha endut les ampolles de begudes alcohòliques.
Els autors també han aprofitat per defecar a l'interior de les cambres frigorífiques i hi han deixat les defecacions.

Denúncia als Mossos d'Esquadra

L'Ajuntament de Vilobí d'Onyar té previst presentar denúncia en les pròximes hores als Mossos d'Esquadra i no descarta que les anàlisis de les defecacions puguin ser utilitzades per a investigar la identitat dels autors de la bretolada.

Els fets han estat descoberts aquesta tarda (avui no hi havia programada cap activitat al pavelló) i es podrien haver produït durant la nit o matinada de dijous a divendres. DIARI DE VILOBI.COM

Britannia Airways té accés a un informe sobre l´accident a Vilobí al cap de 5 anys

Els responsables de la companyia aèria Britannia Airways acaben de conèixer un informe realitzat per investigadors espanyols sobre l´accident que va patir un dels seus avions a l´aeroport Girona Costa Brava el 14 de setembre de 1999. Aquest document, que assenyala mancances en l´aparell i la preparació de la tripulació, ha tardat cinc anys a fer-se públic a la Gran Bretanya, circumstància que ha provocat la indignació dels passatgers que ho van viure.
Investigadors espanyols han conclós que el Boeing 757 de Britannia Airways va entrar massa bruscament a l´aeroport Girona-Costa Brava en el seu segon intent d´aterrar després d´una tempesta. Això hauria fet saltar els llums de pista del tren d´aterratge i enlairament. Mentre feia la maniobra, l´avió es va tirar enrere i es va trencar la roda davantera del tren d´aterratge.
El mateix informe explica que el personal de vol no disposava d´informació detallada sobre la tempesta que afectava la zona de l´aeroport. Alhora, el document que difon BBC News assenyala que la tripulació no havia rebut un entrenament específic per afrontar-se a una situació com aquesta.
L´informe realitzat per investigadors espanyols fa deu recomanacions, entre les quals hi ha el suggeriment d´efectuar un redisseny de l´avió i entrenament obligatori de les tripulacions de vol perquè puguin tractar amb situacions similars. Aquella nit, va fer falta més d´una hora per rescatar tots els passatgers de l´avió.
Millores a la pista d´aterratge
El document també demana millores a la pista d´aterratge i enlairament de l´aeroport Girona-Costa Brava, millores en els advertiments meteorològics i en la preparació dels representants d´organitzacions humanitàries.
D´altra banda, BBC News també recorda que els passatgers s´han vist implicats en un procés complicat contra el touroperador del viatge, Thomson Holidays.
La setmana passada, alguns passatgers van poder llegir un estracte de l´informe dels investigadors espanyols, el contingut del qual els va fer manifestar la seva indignació. Un d´ells, Michael Pritchard -del País de Gal·les- viatjava a l´avió amb la seva esposa i el seu fill. Aquest home va dir que li «repugnava» que les autoritats espanyoles hagin tardat més de cinc anys a completar la seva investigació.
Catalina Allaway, de 35 anys i també del sud del País de Gal·les, era a l´avió amb la seva filla que llavors tenia vuit anys i ara encara no pot volar sense medicar-se. Allaway va lamentar el retard de l´informe i que encara no hagin aconseguit totes les respostes.
El director administratiu de Britannia Airways, Kevin Hatton, va afirmar que la fallada dels llums de la pista en els segons immediatament anteriors a aterrar va ser una de les causes clau del xoc. Hatton va explicar que «va ser una experiència molt traumàtica per a tots els involucrats i que la publicació de l´informe pot fer refrescar la memòria». El responsable de Britannia Airways va assegurar que «examinarem l´informe amb molta cura» i va afegir que la seva companyia «treballarà amb totes les parts rellevants per garantir que qualsevol recomancació apropiada es durà a terme».
D´aquí a pocs dies es compliran cinc anys de l´accident. Al gener, l´Audiència de Girona va arxivar definitivament la imputació contra els pilots i la controladora aèria imputats en el sinistre. Els 40 passatgers ferits ja han sigut indemnitzats. DIARI DE GIRONA.

La selecció catalana d'hoquei patins debuta de forma oficial amb clara victòria sobre els EUA

La selecció catalana d'hoquei patins ha debutat de forma oficial al prestigiós torneig internacional Golden Cup, que s'està celebrant a Blanes. Catalunya ha derrotat còmodament els Estats Units per 9-1. El màxim golejador ha estat el jugador del Reus Marc Gual, amb 3 gols. La selecció catalana debutarà en competició oficial el mes que ve a Macau, on es jugarà el Mundial B, pas necessari perquè Catalunya pugui disputar el Campionat del Món absolut amb les grans potències mundials, com Portugal, l'Argentina, Itàlia i, si volgués, també Espanya.

S'ha fet esperar, però ja és una realitat. Després de mesos de boicots, renúncies i prudència, la selecció catalana d'hoquei patins s'ha vestit amb la quadribarrada per primera vegada en una competició reconeguda internacionalment, la Golden Cup, que es juga a Blanes. I ho ha fet de la millor forma possible, amb victòria. Tot i les dificultats -només s'han entrenat un dia i amb l'hipotètic equip titular concentrat amb la selecció espanyola per preparar l'Europeu-, l'equip dirigit per Jordi Camps ha guanyat els EUA de forma clara per 9-1. El màxim golejador ha estat el jugador del Reus, Marc Gual, amb tres gols.

El segon partit ha estat ben diferent i el Viva Habitat Blanes s'ha imposat per 6-1. Malgrat la derrota, Catalunya jugarà la primera semifinal contra Itàlia. La segona la disputaran el Blanes i França. Més que el resultat d'aquests partits, el gran objectiu és el Mundial B del mes d'octubre, que es disputarà a localitat xinesa de Macau. La selecció catalana buscarà obtenir-hi un ascens de categoria i el dret de competir amb les seleccions més potents del món. Abans, la FIRS ha de ratificar, en la seva assemblea del mes de novembre, la condició de membres de ple dret de la selecció catalana. TELENOTICIES.COM

Dos-cents cinquanta morts, darrer balanç del desenllaç del segrest de l'escola de Beslan

El darrer balanç oficial que han ofert les autoritats russes del violent desenllaç del segrest de l'escola de Beslan (Ossètia del Nord) arriba a les dues-centes cinquanta víctimes mortals, mentre que els ferits són almenys set-cents, un terç dels quals infants. El govern rus també ha informat que del grup de segrestadors, que reclamava la retirada de les tropes russes de Txetxènia i l'alliberament de presos txetxens, tres han estat detinguts vius, vint-i-set han mort i quatre han aconseguit fugir del lloc. Per mirar de capturar-los, el president rus Vladímir Putin ha decretat des del lloc dels fets el tancament de les fronteres administratives d'Ossètia del Nord, una república caucàsica situada a l'extrem sud de la Federació Russa.
Putin també ha negat les acusacions d'alguns mitjans i països respecte a la decisió d'intervenir militarment a l'escola i desencadenar el bany de sang. En aquest sentit, el Kremlin assegura que no va ordenar l'assalt de l'escola, ni va planificar cap operació. Les darreres intervencions de l'exèrcit rus en segrestos d'aquesta mena han acabat sempre amb un nombre elevat de morts.
Els serveis secrets russos consideren que rere el segrest hi ha el cap de la resistència txetxena Xamil Bassàiev. El govern a l'exili txetxè, a través del seu president Aslan Maskhàdov, ha rebutjat enèrgicament el segrest de Beslan. VILAWEB.

CiU i ERC acorden fer front comú amb l'Estatut per pressionar el PSC

El desglaç de les relacions entre CiU i ERC va tenir un nou episodi amb la celebració d'un segon dinar entre dirigents de totes dues formacions. Només tres dies després que es trobessin Josep Antoni Duran i Lleida i Josep-Lluís Carod-Rovira, l'escena es va repetir, amb dos protagonistes diferents, en aquest cas el portaveu de CiU al Parlament, Felip Puig, i el secretari general d'ERC, Joan Puigcercós. Com l'anterior, el dinar havia de ser teòricament "secret", però va transcendir a la premsa.
Les trobades entre Puig i Puigcercós són periòdiques i la d'ahir és una més de les que celebren regularment, però en aquesta ocasió la cita adquireix més rellevància, no només per la proximitat amb la de Carod i Duran, sinó perquè arriba en un moment en què Esquerra veu amb preocupació l'hegemonia que està aconseguint el PSC en tots els àmbits institucionals. De tota manera, Puigcercós va relativitzar aquesta situació, ja que, a diferència dels "fantasmes" que veuen els convergents, va dir, considera que aquesta hegemonia és atenuable, sobretot si hi ha una entesa amb CiU en el que va anomenar temes d'"interès nacional", com ara l'Estatut, el finançament, el model d'ordenació territorial i la llei electoral.
Pel que fa a acords concrets, van coincidir en la necessitat d'accelerar la reforma de l'Estatut, convençuts que el PSC intentarà "dilatar" el procés per evitar contradiccions amb el PSOE, i van acordar no anar més enllà d'aquest hivern per tenir aprovat el nou text. A més de pactar el calendari, també van acordar coordinar-se pels continguts, de manera que els "límits" de l'Estatut siguin els que volen CiU i ERC i no els que pretengui imposar el PSC d'acord amb els interessos del PSOE.
Un altre dels temes tractats ahir va ser el nou model d'organtizació territorial i la nova llei electoral, en què van coincidir que CiU i ERC s'oposaran a qualsevol proposta que trenqui l'equilibri territorial i busqui prioritzar exclusivament l'àrea metropolitana. Tant Puig com Puicercós van considerar positiva la proposta d'organització territorial que impulsa el conseller de Governació, Joan Carretero, que passa per dividir Catalunya en set vegueries que haurien de ser reconegudes com a províncies per part del govern espanyol.
També van tractar la situació de la CCRTV, amb la qual Esquerra està força molesta pel tracte que en rep, i van acordar fer ús de la majoria "alternativa" que tenen CiU i ERC al consell d'administració cada vegada que coincideixin els interessos de les dues formacions. AVUI.

divendres, 3 de setembre del 2004

Sectors del PSC pressionen per convocar eleccions

La possibilitat d'un avançament electoral està quallant en sectors del PSC que consideren que Pasqual Maragall ha consolidat la seva posició i Esquerra trauria ara un pitjor resultat que a les darreres eleccions. El diari electrònic de Madrid El Confidencial es feia ressò en la seva edició d'ahir d'aquesta especulació i afirmava que Maragall "está cada vez más decidido a romper el tripartito y convocar nuevas elecciones autonómicas el próximo mes de noviembre". E-NOTICIES.COM

Les tropes russes controlen l'escola d'Ossètia i afirmen que ja no hi ha ostatges

Les forces de seguretat russes afirmen tenir en control complet de l'escola d'Ossètia del Nord segrestada per un grup txetxè. Afirmen que no queda cap ostatge en mans dels segrestadors i que tots els ostatges ja han sortit de l'escola. Les forces de seguretat han actuat després que alguns ostatges comencessin a fugir enmig del caos provocat per l'enfosament del sostre de l'edifici, a causa de les explosions, i mentre els segrestadors els disparaven. Poca estona després nens i adults sortien corrents de l'edifici enmig del tiroteig, molts d'ells mig nus. La situació és confusa,perduren trets esporàdics i de l'escola surt una columna de fum. Encara es desconeixen xifres exactes però fonts oficials russes diuen que la majoria d'ostatges són vius.
Hi ha informacions que indiquen que els segrestadors haurien provat d'escapar-se confonent-se entre els ostatges que fugien i l'exèrcit els cerca pel voltant de l'edifici. Recordem que ahir es van alliberar vin-i-sis dels ostatges que van informar que a l'interior de l'escola hi havia més de tres-centes persones, que és el que es pensava en un inici, i podria ser que n'hi hagués fins a un miler, però encara hi ha confusió al respecte. Segons la ràdio de Moscou, de moment hi hauria cent cinquanta vuit nens i nenes hospitalitzats. VILAWEB.

Puigcercós acusa la dreta espanyola de presentar els catalans com els nous jueus

El secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, va acusar ahir la dreta espanyola -en al·lusió al PP i la "caverna mediàtica"- d'intentar presentar els catalans davant l'opinió pública com "els nous jueus" de l'Estat en la negociació dels pressupostos generals per a l'any que ve. "És un nou model de racisme", va denunciar després de reunir-se a Barcelona amb el seu grup parlamentari del Congrés i el del Parlament, trobada en la qual ha oficialitzat el traspàs al diputat Joan Tardà de les funcions de portaveu a la cambra baixa.
Puigcercós va denunciar la pressió que des d'alguns sectors s'està portant a terme contra les primeres converses que s'estant produint amb l'executiu de Zapatero pels comptes de l'Estat i va exigir que no es criminalitzin les peticions d'ERC o de la Generalitat. El secretari general de la formació republicana creu que ha arribat el moment d'aprimar l'Estat i donar un "tracte just" a la "perifèria" després que durant quinze anys la comunitat de Madrid hagi rebut la major part de la inversió pública. Dit això, va precisar que per perifèria no entenia només Catalunya.
Tot i reiterar la seva predisposició a arribar amb el PSOE a un acord sobre els pressupostos, Puigcercós va advertir al portaveu socialista al Congrés, Alfredo Pérez Rubalcaba, que donava dimecres per feta una majoria folgada per aprovar els comptes, que no hi ha res pactat i que encara no s'ha entrat en el detall del debat de les partides pressupostàries. Amb tot, també es va comprometre a no exhibir els "trofeus" que aconsegueixin en la negociació com, al seu entendre, feien anteriorment altres grups catalans al Congrés, en referència a CiU.
Respecte a les relacions amb la federació, va anunciar que dinarà aviat amb Duran Lleida, tal com dimarts ho va fer amb el president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira. En ser interrogat sobre la viabilitat d'un acostament entre les dues formacions, va apuntar que, "si parla de Madrid", hi està disposat. Pel que fa al PSC, va reconèixer que té un paper protagonista en la política catalana, però que, si no exerceix la influència promesa sobre el govern central, aquest paper "se li pot girar en contra". AVUI.

dijous, 2 de setembre del 2004

Ramon Oliveras fa una font que combina motius gaudinians i dalinians

El gran mestre paleta Ramon Oliveras té previst acabar en les pròximes hores la font projectada per a la zona de pícnic davant l'antic forn del bosc d'en Rodó, en el tram central del camí peatonal que uneix el veïnat de Can Tarré amb el casc urbà de Vilobí.
La font que ha creat Oliveras per encàrrec de l'Ajuntament té forma d'ou escapçat i part de la superfície va revestida amb un trencadís, en una original combinació de motius gaudinians i dalinians.

A la part frontal de la font i al costat de l'aixeta de polsador hi haurà la imatge d'un ou de reig feta amb ceràmica vermella i blanca. DIARI DE VILOBI.COM

La primera rotonda urbana anirà complementada amb dues illetes divisòries dels carrils de circulació

La primera rotonda urbana de Vilobí, situada al carrer de Santa Margarida a l’alçada de l’antic escorxador, anirà complementada amb dues illetes divisòries dels carrils de circulació que ajudaran a ordenar el trànsit.
Una rotonda i dues illetes

La més gran de les illetes servirà per separar els vehicles que optin per girar a la dreta pel carrer de Madrenys dels que vulguin continuar en direcció cap a la Gi-533.

La illeta més petita servirà per separar els vehicles que han d’entrar a la rotonda per seguir en direcció a la Gi-533 dels que surtin de la rotonda per continuar en direcció a la N-II.

El gir pel carrer de Madrenys

La maniobra més delicada prevista en la rotonda serà la que hauran de fer els vehicles que, venint del costat de la Gi-533 vulguin girar a l’esquerra cap l’interior del poble pel carrer Madrenys. Aquests vehicles estaran fent el gir per dins de la rotonda i tindran preferència sobre els vehicles que vinguin pel carrer de Santa Margarida des del costat de la N-II.

Tres bandes reductores

Per garantir la seguretat viària hi ha projectades tres bandes reductores amb pas de zabra incorporat: una a l’alçada de can Salvi, una altra a l’alçada del carrer Empordà i encara una altra a l’alçada del pati de les escoles. DIARI DE VILOBI.COM