dimarts, 31 d’agost del 2004

Carod tendeix ponts a CiU de cara als Pressupostos

El president d’ ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, no sembla disposat a trencar tots els llaços amb CiU. Davant l'inici de la negociació dels pressupostos generals de l'Estat –avui mateix es reuneixen Joan Puigcercós i Alfredo Pérez Rubalcaba a Madrid-, va demanar a CiU que “se sumi al consens en temes d'interès nacional i d'infraestructures”. Aquesta iniciativa de Carod es produeix després que diversos dirigents del PSC hagin reclamat per al Govern tripartit de la Generalitat el protagonisme exclusiu en la negociació amb el PSOE dels pressupostos de l'Estat per a 2005. E-NOTICIES.COM

El PSC creu una “provocació” acords entre ERC i CiU

En el Govern tripartit s'estan evidenciant discrepàncies internes sobre la forma d'afrontar la negociació amb el Govern del PSOE dels pressupostos generals de l'Estat per a 2005. Les aproximacions a CiU d'alguns dirigents d’ Esquerra estan provocant reaccions en el PSC. El dirigent socialista Joaquim Nadal, portaveu del Govern de la Generalitat, va declarar en aquest sentit a diversos mitjans que un front comú entre CiU i ERC en aquesta negociació seria “una provocació”. Malgrat tot, Nadal va afirmar que Esquerra està demostrant davant aquesta negociació “un pragmatisme radical”, en contra del que ocorre en el cas de la reforma del Estatut, assumpte en el qual ERC practica, segons Nadal, una política “de barreja”. E-NOTICIES.COM

Les companyies d'internet milloren els serveis d'ADSL

Alguns proveïdors d'ADSL a l'estat espanyol han decidit millorar aquest servei als seus clients, en una campanya per augmentar el nombre d'usuaris. Així, ja són diverses companyies que han anunciat un increment de la velocitat, combinada en alguns casos amb una reducció del preu del servei. Així, els internautes que usin el servei de Ya.com per accedir a la xarxa des de fa més de sis mesos poden aconseguir fàcilment un descompte de 9,12€ (incloent-hi l'IVA, 10.5€) a la seva factura. Per poder gaudir-ne momés cal trucar al departament de baixes (902902902) i demanar el 'descompte de 9,12€'. La modificació durarà fins que el client decideixi rescindir el contracte. A això s'hi ha de sumar que a finals de setembre Ya.com té previst doblar la velocitat del servei de connexió a internet. D'altra banda, Terra ha anunciat que a partir del 29 de setembre doblarà la velocitat del servei d'ADSL als seus clients, sense per això incrementar-ne el preu. A més, Wanadoo també ha llançat una oferta de reducció del preu de l'ADSL, combinada amb un augment de la velocitat de connexió. VILAWEB.

dilluns, 30 d’agost del 2004

Fraga confirma que tornarà a ser el candidat del PP a la Xunta

Manuel Fraga va anunciar que ja va prendre la decisió de tornar-se a presentar en les eleccions autonòmiques de l'any que ve com a candidat del Partit Popular a la presidència de la Xunta de Galícia. Fraga va aprofitar per negar categòricament que tingui preparat cap tapat per substituir-lo a mitjans de la legislatura com apuntaven des de l'oposició. "En principi, preparin-se per aguantar-me almenys fins a la següent legislatura", va sentenciar el president gallec als periodistes. Fraga va assegurar que es troba en plena forma per continuar amb la seva feina al capdavant del govern de Galícia. E-NOTICIES.COM

L'Ajuntament de BCN reconeix el dret a anar despullat pel carrer

L'Ajuntament de Barcelona ha editat un tríptic informatiu que reconeix el dret dels ciutadans a anar despullats per la via pública, si així ho desitgen. La iniciativa, que és pionera a tot el món, ha estat promoguda per les associacions nuditistes (moviment d'opinió a favor de la lliure expressió de la nuesa humana) ADDAN i ALETEIA i, de moment, s'han imprès un total de 2.000 exemplars.
El fullet, que inclou el logo de l'ajuntament i de la Regidoria de la Dona i dels Drets Civils, té per portada una foto de dues dones despullades a les escales de les fonts de Montjuïc, sota el títol "Expressar-se en nuesa, el dret individual a la indumentària lliure". EL PERIODICO.

Moratinos rebutja que Catalunya faci dues preguntes en el referèndum

El ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, va rebutjar ahir la possibilitat que a Catalunya es formulin dues preguntes en el referèndum per ratificar la Constitució europea que tindrà lloc al febrer. CiU, que encara no ha decidit la seva postura formal davant la consulta, havia proposat que s'hi incorporés una segona qüestió sobre el reconeixement del català a la UE.
Moratinos també va advertir a CiU que votar no a la Constitució europea suposa "tancar la porta" a la possibilitat d'aquest reconeixement del català. En la seva opinió, no s'ha de confondre la proposta general de la Constitució amb "el màxim reconeixement oficial del català a les institucions europees". EL PERIODICO.

El Comitè Olímpic del Brasil demanarà la medalla d'or per al maratonià Lima

El president del Comitè Olímpic Brasiler, Carlos Arthur Nuzman, ha anunciat que sol·licitarà a la Federació Internacional d'Atletisme que concedeixi una medalla d'or a la marató a Vanderlei Lima, que ahir a la nit va ser agredit per un individu quan liderava la carrera al quilòmetre 36.
En una conferència de premsa celebrada a la Casa del Brasil a Atenes, Nuzman ha dit que si la Federació Internacional rebutja la petició brasilera recorreran al Tribunal d'Arbitratge Esportiu, amb seu a la localitat suïssa de Lausana.
En la marató disputada ahir, diumenge, la medalla d'or va ser per a l'italià Stefano Baldini (2h10:55), que va entrar davant del nord-americà Mebrahtom Keflezighi (2h11:29), plata, i del brasiler Vanderlei Lima (2h12:11), bronze. EL PERIODICO.

Tardà serà la nova cara visible del grup republicà a Madrid

El diputat i actual portaveu-adjunt d'ERC al Congrés Joan Tardà serà a partir del mes de setembre l'encarregat de dirigir el dia a dia parlamentari dels republicans després que sigui designat nou portaveu del grup. Tardà, que procedeix de l'administració local, on actualment exerceix com a regidor a l'Ajuntament de Cornellà, ha destacat els darrers mesos a la cambra baixa per les seves successives intervencions en català com una manera de reivindicar la marginació que ERC considera que pateix la llengua a les cambres espanyoles. Tardà també és l'encarregat de negociar la reforma del reglament del Congrés, on aquest diputat prioritza, entre altres qüestions, la presència efectiva del català a la cambra, així com més flexibilització dels criteris perquè els partits amb menys representació a les urnes tinguin opció de formar grup. Cal recordar que en el cas d'ERC, el PP ha decidit tirar pel dret i presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional contra la decisió de permetre'ls constituir-se com a grup. AVUI.

diumenge, 29 d’agost del 2004

Almenys 8 morts i 46 ferits en topar un autocar espanyol i una furgoneta a prop de Bordeus

Accident mortal al sud de França. Hi ha implicats un autocar espanyol i diversos vehicles. Les primeres informacions parlen de 8 morts i uns 46 ferits, però es desconeix de moment si hi ha espanyols entre les víctimes. Set de les persones mortes ocupaven l'autocar -3 homes, 3 dones i un infant-, i una vuitena, d'orígen marroquí, la furgoneta sinistrada. Nou dels ferits estan molt greus.
L'autocar era de l'empresa gallega Galisur, de Baiona, a Pontevedrea, tot i que cobria la línia entre Viana do Castelo, al nord de Portugal, i París, i transportava viatgers espanyols, nord-africans i portuguesos.
Uns 130 bombers, 24 ambulàncies i altres vehicles de salvament han estat enviats al lloc de l'accident per socórrer les víctimes, sobretot les que han quedat atrapades dins els seus vehicles i les de l'autobús, que ha bolcat. El xoc ha estat al carril Baiona-Bordeus i en el moment de l'accident tots els vehicles implicats anaven en el mateix sentit, cap al nord. TELENOTICIES.COM

La companyia Dagoll Dagom comença a assajar al TNC l'obra 'Mar i Cel'

La companyia de teatre Dagoll Dagom ha començat aquesta setmana a assajar al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) la readaptació de l''obra ''Mar i Cel'' d''Àngel Guimerà, que representarà en aquest teatre amb motiu del trentè aniversari de la companyia, segons ha informat el TNC. L''obra es podrà veure a partir del 21 d''octubre i avui han presentat un fragment de ''Mar i Cel'' i el tema musical principal.
L''obra és un relat sobre l''amor tràgic i incomprès de Blanca, una noia cristiana, i Saïd, un corsari morisc, en un vaixell enmig del Mediterrani. Carlos Gramaje i Elena Gadel interpretaran els dos protagonistes. El director d''aquesta obra de teatre musical és Joan Lluís Bozzo, el text és de Xavier Bru de Sala i la música i reorquestració és d''Albert Guinovart.
Fins al 2 de gener del 2005 Dagoll Dagom representarà aquesta obra al TNC, que ha informat que ja ha venut el 40% de l''aforament disponible. Una de les responsables de dramatúrgia de ''Mar i Cel'', Anna Rosa Cisquella, preveu que "la tercera setmana de gener comenci al teatre Victòria". En total estarà en cartell durant sis mesos.
Els altres actors del repartiment són Xavier Ribera-Vall, Pili Capellades, Ferran Frauca, Anna Argemí, Sergi Albert, Xavier Fernández, Salva Racero, Òscar Mas, Joana Estebanell, Miquel Cobos, Antonio del Valle, Carles Alexandre, Anna Moliner, Xavier Esparrach, Raul Grau, Joan Català, Isabel de Llano i Júlia Sesé. EUROPA PRESS

L´equip d´«Al filo...» critica les obres que es realitzen al Pirineu aragonès

L'equip del programa Al filo de lo imposible (TVE) ha visitat la vall d´Espelunciecha, al Pirineu aragonès, on s'estan portant a terme les obres d'ampliació de Formigal, «per comprovar la destrucció d'aquest valuós paisatge de muntanya i mostrar així el suport a les veus que demanen la seva conservació».
Així ho va manifestar la Plataforma en Defensa de les Muntanyes d´Aragó en un comunicat públic, en el qual afegia que «les obres en aquesta idíl·lica vall estan acabant amb aquest enclavament natural».
El director d´Al filo de lo Imposible, Sebastián Álvaro, va criticar que l´empresa Aramón vulgui convertir la muntanya «en un parc temàtic», a més de mostrar la seva sorpresa per la «postura còmplice del conseller de Medi Ambient del Govern d´Aragó, Alfredo Boné». DIARI DE GIRONA

El «boom» urbanístic s'estén als voltants de Girona

El boom urbanístic que afecta els municipis de l'entorn de Girona, i molt especialment els més pròxims a la capital, és una realitat innegable. Poblacions com Sant Gregori, Quart, Celrà, Vilablareix o Aiguaviva estan experimentant un procés de creixement notable motivat per la saturació immobiliària de Girona, entre d'altres factors. L'increment progressiu, però alhora imparable, que registra el preu de l'habitatge en aquestes àrees residencials noves no sembla, per ara, un element de prou pes per fer canviar la tendència. Hi ha demanda i, alhora, l'arribada del TGV crea més expectatives. Per aquests motius, els municipis de l'entorn metropolità ja estan modelant el tramat urbanístic per definir àrees de creixement noves. EL PUNT.

dissabte, 28 d’agost del 2004

Ryanair anuncia descomptes del 50% en les 161 rutes que ofereix a Europa

La companyia aèria de baix cost Ryanair va anunciar ahir una oferta massiva amb el 50% de descompte en els bitllets. Aquesta nova oferta, que afecta qualsevol de les 161 rutes que ofereix la companyia a Europa, és vàlida per a les reserves que es facin aquest cap de setmana per a qualsevol dels destins escollits.
Aquesta oferta és vàlida des d´ahir i i fins a la mitjanit del proper dijous per a reserves de bitllets per a viatges entre el 10 de setembre d'aquest any i el 10 de febrer de 2005.
Dins aquest període, s'exclouen de l'oferta els bitllets per als viatges que es vulguin realitzar entre el 21 i el 31 d'octubre i entre el 18 de desembre i el 5 de gener de 2005. DIARI DE GIRONA.

Wizz Air deixa de realitzar els vols que unien Girona amb Hongria i Polònia

Wizz Air, la companyia que des del passat mes de juny unia per aire Girona amb Hongria i Polònia, deixa de treballar des de l´aeroport gironí. Els vols a Budapest ja s´han suprimit des de fa unes setmanes, i els que enllacen Girona i Katowitze s´interrompran el proper mes d´octubre. Alguns viatgers que ja havien adquirit els seus bitllets han estat telefonats pels responsables de la companyia, per informar-los de la situació i per assegurar-los que se´ls tornarà l´import del passatge.
Wizz Air és una companyia de vols de baix cost relativament nova, ja que va iniciar les seves activitats l´hivern de 2003. Per la seva activitat, compta amb 20 avions Airbus amb capacitat per a 180 persones.
Quan van inaugurar les línies aèries que tenien Girona com a punt de partida o d´arribada, els responsables de la companyia es van mostrar esperançats -Polònia i Hongria són dos dels nou membres de la UE- en les possibilitats del nou mercat. Fins i tot en aquells moments van parlar de la possibilitat d´ampliar els vols des de Girona cap a altres destinacions de l´Europa de l´Est, i l´optimisme que destil·laven no era gratuït, ja que els primers vols van tenir una ocupació superior al 65%. En lloc d´això, però, han acabat anul·lant els vols que van inaugurar aquell dia.
Preveia reduir el nombre de vols
Tanmateix, la mateixa companyia ja preveia reduir la freqüència dels seus vols una vegada acabada la temporada d´estiu. El que no preveien era suprimir-los, com ho demostra el fet que fins fa poques setmanes encara venien bitllets amb destinació a Polònia.
L´oferta de Wizz Air permetia als viatgers dirigir-se a aquells països de l´est d´Europa sense haver de fer escala a Londres, com era habitual. A més, els preus eren un atractiu gens menyspreable de la companyia, ja que oscil·laven entre els 40 i els 60 euros, amb totes les despeses incloses. Per oferir més comoditats, els viatges els podien contractar directament per Internet. DIARI DE GIRONA

Pren forma la primera rotonda urbana de Vilobí

La primera rotonda urbana de Vilobí no només es pot intuir sinó que des d'aquesta mateixa setmana també es pot veure, en el seu enclavament definitiu a la cruïlla dels carrers de Santa Margarida i de Madrenys.
L'obra, que encara no està enllestida perquè falta modificar el traçat d'algunes voreres, instal·lar un parterre i senyalitzar-la, ja permet fer-se una idea de com serà la nova ordenació del trànsit en aquell sector.

L'objectiu de la rotonda és fer disminuir la velocitat dels vehicles a la via alhora que augmentar la seguretat dels conductors que hi circulen.

L'alcalde Joan Busquets va fer ahir divendres una visita d'obres a la nova infraestructura. DIARIDEVILOBI.COM

Google pagarà els propietaris de blocs per la publicitat

Google, propietari actual de Blogger -la plataforma de weblogs més imortant del mercat- ha anunciat que els usuaris dels serveis de Blogger podran inscriure's al programa AdSense. Aquest projecte permetrà que els autors dels blocs puguin cobrar per cada clic que es faci als anuncis del seu diari interactiu. Fa uns dies va desaparèixer la publicitat que hi havia a la part superior dels blocs allotjats al servei gratuït de Blogger i es va substituïr per una barra de navegació entre blocs. Ara, la publicitat només la tindrà qui ho vulgui i estarà relacionada amb els continguts de cada bloc. D'aquesta manera Google s'assegura aconseguir la fidelitat dels usuaris de Blogger i el fa molt més atractiu. Entretant, Microsoft continua preparant el seu servei de blocs que segurament s'afegirà per defecte a la propera versió del Windows. VILAWEB.

Erik el Belga: "No crec que 'El crit' torni a aparèixer"

Des del seu retir a Màlaga, René van der Berghe, conegut com a Erik el Belga, l'exlladre d'art més famós d'Europa, rep amb sorpresa les hipòtesis policials sobre el destí del quadro El crit, d'Edvard Munch, que va ser robat diumenge passat a Oslo. El Belga, que avui inaugura un museu amb les seves donacions a Cúllar Baza (Granada), ha copiat aquesta obra en nombroses ocasions.
Les investigacions policials apunten tres vies: una acció espectacular per cridar l'atenció, un segrest destinat a obtenir un rescat o un robatori per encàrrec d'un col.leccionista sense escrúpols, indagacions que aventuren fins i tot que l'intermediari pugui ser un narcotraficant establert a la Costa del Sol, que remetria les obres a una segona persona establerta a Dubai.
"La policia té a vegades molta fantasia", ironitza Erik, que assegura que la desaparició només es pot vincular a un col.leccionista privat. "Darrere d'un robatori així sempre n'hi ha un", insisteix, alhora que descarta l'Orient Mitjà com a destí, perquè "un àrab no compra aquest tipus de coses, ni actua així". Segons ell, El crit és una de les poques obres capaces de suscitar encara el desig d'algú de posseir-lo en exclusiva. "Té una gran càrrega esotèrica i mística, una espiritualitat no vista des del gòtic", assegura. I afegeix: "Tant de bo m'equivoqui, però no crec que el quadro torni a aparèixer".
Precisament aquesta podria ser la característica que ajudi a aclarir el perfil de la persona que va encarregar el robatori. "Deu haver sigut una persona amb una personalitat similar a la d'Edvard Munch. Algú malaltís, gairebé a un pas de la bogeria; una persona que quan vegi aquest quadro, senti un gran descans", opina.
"És com les imatges religioses; un crucificat, per exemple. Representen el dolor, la sang: corones d'espines, llances al costat, fuetades... Aconsegueixen que tot aquell que les miri, per molt malament que es trobi, descobreixi que sempre hi ha algú que està pitjor, i trobi consol. No obstant, El crit representa el dolor de l'home modern, que ja no té tant sofriment físic".
Per Erik el Belga, qui hagi encarregat el robatori "deu ser una persona turmentada" que l'ha adquirit per al seu gaudi privat. Aquesta personalitat obsessiva del possible col.leccionista evitaria que el quadro veiés la llum algun dia, al no tenir cap objectiu material. "Qui sigui el vol només per a ell, no per demanar un rescat. I quan aquesta persona desaparegui, el quadro possiblement desapareixerà amb ell".
Apunta que, en els seus temps, les condicions eren diferents. "Hi havia més controls al passar el llenç d'un país a un altre", diu el Belga, que especula sobre quant hauria cobrat el seu equip per un treball similar. "Per portar armes, actuar de dia i en un museu, no menys de 350.000 o 400.000 euros. No són lladres d'estar per casa; són professionals que pot ser que entreguin el quadro i ni coneguin el destinatari".
El Belga (Nuiville, Bèlgica, 1940) ha dedicat la seva vida al robatori i la falsificació, activitats delictives que ell interpreta com "salvar milers d'obres que estaven tirades al carrer". No és el cas de les nombroses peces del patrimoni romànic català que va espoliar, cosa que el va portar a passar, als anys 80, 37 mesos a la presó Model. Ara s'ha passat a l'altre bàndol i es dedica a assessorar col.leccionistes i museus, i a pintar escenes religioses que regala a convents. Diu que no es tracta de netejar la seva consciència. "Els que se n'haurien de penedir són els que han venut obres d'art com qui ven patates", acusa. EL PERIODICO.

Felip Puig veu "impossible" votar a favor de la Constitució Europea

El portaveu de CiU al Parlament, Felip Puig, va assegurar ahir que veu "impossible votar a favor" de la Constitució Europea en el referèndum que se celebrarà a finals de febrer. Puig, dirigent de Convergència Democràtica, va argumentar en declaracions a Efe que el tractat de la UE "no recull la realitat nacional ni lingüística de Catalunya".
Mentre que els seus socis d'Unió van proclamar de seguida que votaran sí en el referèndum, CDC no ha decidit encara quina serà la seva posició oficial, que espera fixar en un congrés extraordinari en el qual els partidaris del sí i els del no puguin exposar els seus arguments. EL PERIODICO.

Un programa informàtic permet trucar gratis arreu del món

Mantenir converses telefòniques arreu del món amb bona qualitat de so, fiabilitat tècnica i pràcticament gratis ja és una realitat. El secret es troba, una vegada més, a Internet i els responsables de l'invent són els joves escandinaus Janus Friis i Niklas Zennström, fundadors de l'empresa que dóna nom a la nova alternativa telefònica: Skype Technologies. Durant el primer any en període de proves el programa Skype ha estat instal·lat en més de 20 milions d'ordinadors i durant l'última setmana (tot i ser període de vacances en molts punts del món) ha estat utilitzat contínuament per més de 400.000 usuaris, segons dades de l'empresa.
Les persones que han fet servir la primera versió definitiva d'aquest programa informàtic, presentada a Luxemburg el passat 27 de juliol, han pogut confirmar que es tracta de l'únic sistema de telefonia gratuïta a través d'Internet que ofereix fiabilitat tècnica (no provoca problemes a l'ordinador) i una qualitat de so comparable o fins i tot superior a la telefonia fixa i mòbil. AVUI.


divendres, 27 d’agost del 2004

L'alcalde de Llívia abandona Unió Democràtica i s'afilia a ERC

L'alcalde de Llívia, a la Cerdanya, Josep Pous, ha anunciat avui que abandona la militància a Unió Democràtica de Catalunya i s'afilia a ERC. El canvi està motivat pel desacord en la constitució del Consell Comarcal de la Cerdanya entre integrants dels dos partits de la federació de CiU.

La decisió del canvi de militància de l'alcalde de Llívia, Josep Pous, es deu a desavinences entre integrants dels dos partits de la federació de Convergència i Unió a la Cerdanya.
Els problemes van començar arran de constitució del Consell Comarcal d'aquesta comarca. Segons Pous, no es va respectar que integrants d'Unió entressin a formar part del govern del Consell.
A partir d'ara, doncs, l'Ajuntament de Llívia estarà governat per ERC, ja que la resta d'integrants de la llista encapçalada per Josep Pous, tots independents, estan d'acord amb la decisió i tenen majoria absoluta. TELENOTICIES.COM

Nawal al Saadawi lamenta no poder parlar àrab al Fòrum

L'escriptora egípcia Nawal al Saadawi va lamentar no poder expressar-se en àrab en el diàleg del Fòrum Barcelona 2004 Drets culturals i desenvolupament humà, el que la va portar a afirmar que ni tan sols en aquest esdeveniment "existeix una igualtat real"."Parlen de diàleg internacional però ni tan sols aquí hi ha igualtat", va manifestar Al Saadawi abans de començar la seva ponència en aquesta sessió, en què va parlar en anglès en no haver-hi traducció d'àrab, la seva llengua materna i en la qual més còmodament s'expressa, segons que va comentar la pròpia escriptora. L'escriptora, presidenta de l'Associació Solidaritat de les Dones Arabs, va reclamar durant la seva intervenció que es reconegui la resistència com un dret humà fonamental i va demanar que no es consideri "terroristes" aquells que l'exerceixin. E-NOTICIES.COM

El Govern central manté el recurs contra les seleccions catalanes

El conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha celebrat la celeritat amb què el govern central ha acomplert amb l’acord al qual es va arribar el passat 22 de juliol, en la reunió que va mantenir amb el ministre d’Administracions Públiques, Jordi Sevilla. Saura ha recordat que la Generalitat va fer compliment d’aquest acord el passat dimarts amb el desistiment dels recursos interposats pel govern català". El conseller ha afirmat que “s’està treballant ara amb d’altres recursos, com el de les seleccions esportives catalanes”. El conseller ha afegit que “espero que podem convèncer el govern central de la retirada d’aquest recurs pel seu alt valor simbòlic”. El conseller ha explicat que ja ha manifestat al ministre Sevilla la voluntat del govern català que es retiri tant aquest recurs, com molts d’altres. E-NOTICIES.COM

Els països amb més medalles

Aquests dies olímpics no és estrany trobar recomptes de medalles guanyades per cada país als mitjans de comunicació. Així es pot veure quins són els països amb més medalles establint una mena de rànquing que encapçalen llocs com Xina, els EUA, Rússia, etc. Però aquests recomptes no poden servir per parlar dels països més esportistes ni per fer comparacions. Peter Merholz ho ha fet notar al seu bloc: cada país té un nombre d'habitants diferents i els que tenen més població tenen més gent que pot dedicar-se a l'esport d'èlit, o sigui que els és més fàcil obtenir medalles. Per això, Merholz ha proposat dividir el nombre de medalles de cada país pel seu nombre d'habitants i multiplicar-lo per 10.000 (això últim, perquè no quedi una xifra massa petita). El resultat dóna un rànquing diferent que encapçalen Austràlia, Eslovàquia i Holanda. Els EUA passen a la trentena plaça, molt per darrere de països com Cuba, Corea o Croàcia. Aquesta nova manera de mirar els resultats olímpics també té altres partidaris, a l'Australian Bureau of Statistics (ABS) s'actualitza cada dia un llistat en què es pot veure la quantitat d'habitants per medalla a cada país. Tot i així, al propi bloc de Merholz també hi ha qui fa notar que hi ha altres factors que també poden influenciar aquests resultats: l'edat de la majoria de la població (no és el mateix un país amb molta gent jove que un envellit), els diners dedicats a l'esport o l'immigració també poden influenciar els resultats olímpics. VILAWEB.

CiU aborda amb Solbes el suport als pressupostos

Una delegació de CiU, encapçalada per Josep Antoni Duran Lleida, es reunirà a mitjans de la setmana que ve amb el vicepresident i ministre d'Economia, Pedro Solbes, per negociar el suport de la federació als pressupostos de l'Estat per al 2005. La reunió, no obstant, no serà la primera dels dos polítics en les últimes setmanes per tractar aquesta qüestió. CiU va desvelar ahir que a finals del mes de juliol el ministre ja va rebre al seu despatx el cap de files de CiU a Madrid.
Després que els últims dies els dirigents d'Esquerra Republicana expliquessin els seus contactes amb el PSOE sobre pressupostos i anunciessin una reunió amb el portaveu socialista al Congrés, Alfredo Pérez Rubalcaba, per dimarts que ve, CiU no va voler quedar-se enrere en aquesta carrera per alçar-se amb el protagonisme negociador. Ahir, a través del seu portaveu adjunt al Parlament, va revelar les seves reunions passades i futures.
El democristià Josep Maria Pelegrí va explicar, durant la seva visita a les festes de Sants, que en aquests contactes preliminars amb Solbes i Rubalcaba, Duran Lleida ha exposat les tres prioritats pressupostàries d'aquesta federació nacionalista: inversions en infraestructures a Catalunya, foment de la investigació i innovació en el món empresarial i polítiques socials. EL PERIODICO.

dijous, 26 d’agost del 2004

El Barça s’enfrontarà al rival del Gamper

El Barça s’enfrontarà al Milan al grup F de la lligueta de la Champions League. L’equip italià va ser el rival al Gamper, i va perdre per 2 a 1. Els altres clubs del grup són el Celtic de Glasgow i el campió de la lliga de Ucraïna, el FC Shakhtar. El Barça ha tingut sort i ha pogut evitar a rivals complicats, com l’Ajax o el Werder Bremen, que no eren caps de sèrie. Aquest club alemany jugarà al grup G contra el València, l’Anderlecht belga i l’Inter. El Reial Madrid competirà al grup B contra la Roma, el Leverkusen i el Dinamo de Kíev, i el Deportivo jugarà al grup A contra el Liverpool, el Mònaco i el Olympiakos grec. E-NOTICIES.COM

El govern balear assistirà a la cimera per establir les bases per a l'Euroregió

El Govern de les Illes Balears serà present a la cimera per establir les bases de l'euroregió transpirinenca, projecte proposat pel president de la Generalitat de Catalunya. Ho ha dit avui Jaume Matas, president del govern balear, que ha mostrat una disposició total per assistir a la cimera, si bé ha matisat que hi anirà amb propostes pròpies i amb l'objectiu que els acords que es prenguin beneficiïn les Illes Balears. Matas ja va dir al juliol que no veia incompatible el projecte de l'Euroregió amb 'l'eix de la prosperitat'. Per la seva banda, el govern valencià ahir va rebutjar la invitació. Maragall va fer l'anunci del projecte en la sessió de cloenda de la trentasisena edició de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada (Conflent), que va acabar ahir. Va ser en aquest acte quan Maragall va anunciar que a l'octubre es farà una reunió dels presidents que configurarien el projecte de l'Euroregió o 'comunitat del Canigó'. En la cimera és previst que es plantegi institucionalitzar el projecte, i hi estan convidats, a més del Principat, les Illes Balears i el País Valencià, el Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló, de Migdia-Pirineus i Aragó. VILAWEB.

El PSOE ampliarà a CiU, PNB, IU i CC les negociacions dels pressupostos

El Partit Socialista ampliarà les converses per pactar els comptes de l'Estat per a l'any que ve a CiU, PNB, CC i IU-ICV, a més de les que ja manté amb ERC, amb qui ja va iniciar contactes dilluns passat. Així ho va confirmar ahir el portaveu del PSOE al Congrés, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va anunciar per a la setmana que ve l'inici dels contactes formals amb aquests grups parlamentaris. "La setmana vinent començarem a treballar amb els grups", va manifestar.
El PSOE ja ha fet un primer acostament als republicans, a través de Pérez Rubalcaba i del republicà Joan Puigcercós, per conèixer les condicions per a un possible pacte, tal com va avançar ahir l'AVUI. La formació que lidera José Luis Rodríguez Zapatero confia a poder aconseguir que els comptes de l'Estat per al 2005 s'aprovin al Congrés amb un ampli consens, i no limitarà les converses als republicans. Entre d'altres motius perquè el PSOE necessita 12 vots per poder aprovar el projecte. És a dir, que necessita el suport d'una altra formació a més de la de Josep-Lluís Carod-Rovira per tal que rebin llum verda a la cambra baixa, ja que els republicans tenen vuit diputats. Tampoc amb CiU en té prou, ja que la federació nacionalista disposa de deu escons.
Per la seva banda, el portaveu d'ERC al Congrés i secretari general dels republicans reconeixia ahir que ja s'han produït "temptejos" del PSOE envers la seva formació i que en els pròxims dies caldrà crear "el marc de la negociació". Les converses "clau" es desenvoluparan fonamentalment entre la primera i la segona setmana de setembre. AVUI.

dimecres, 25 d’agost del 2004

La Tomatina de Bunyol finalitza amb cinc persones ateses a l'hospital i 37 més al centre de salut

La popular festa de la Tomatina, celebrada este matí a la localitat valenciana de Bunyol, va acabar enguany amb cinc persones ateses per colps i contusions a dos hospitals de València i altres 37 més visitades al centre de Salut del municipi per presentar ferides lleus com talls, segons han informat a Europa Press fonts sanitàries.
Els cinc atesos a centres hospitalaris, -tres d''ells a La Fe i dos a l''Hospital General-, presentaven colps, contusions i algun d''ells intoxicació etílica. Tot i això, cap d''ells va requerir d''hospitalització i van ser donats d''alta després de ser prestada l''assistència.
Altres 37 persones, totes elles entre 22 i 30 anys, van ser ateses al mateix centre de Salut de la localitat. Algunes d''elles es van desplaçar personalment a l''ambulatori i altres van ser traslladades amb una unitat sanitària que estava al lloc de la celebració.
Les majoria d''estes 37 persones presentava ferides produïdes amb ampolles de vidre, tot i que està prohibit l''accés al recinte amb elements de vidre. A més d''estes lesions, altres atesos van resultar contusionats en el transcurs de baralles. Altres persones van patir danys als pòmuls i barbetes en rebre l''impacte d''objectes diferents de les tomàques durant la celebració. VILAWEB.

Andorra expressa desig d'organitzar JJOO d'hivern amb Catalunya

El president d'Andorra, Marc Forné, ha expressat avui el seu desig de formar una candidatura, al costat de Catalunya i el consell general dels Pirineus Orientals de França, per acollir en el futur uns Jocs Olímpics d'hivern.

Forné ha aprofitat per llançar aquesta idea en la clausura de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a la qual han assistit també el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i el president del consell general dels Pirineus Orientals, el francès Cristian Bourquin, els qui no han comentat la proposta.

"Tot el que siguin projectes conjunts, forçosament ajudaran Andorra i ens aniran bé a tots els qui vivim en l'àmbit del català i de la nostra cultura", ha comentat Forné, qui durant la seva intervenció ha destacat els avantatges d'una Euroregió formada pels territoris de l'antiga Corona d'Aragó, Andorra i alguns territoris del sud de França.
Ha recordat que Andorra La Vella, al costat del consell general dels Pirineus Orientals, va ser protagonista "d'una candidatura olímpica entre Andorra i la Catalunya Nord".
A continuació, ha dit que "desitjaria que es pogués tornar a parlar d'això, però ja no només amb els Pirineus Orientals i Andorra, sinó també amb Catalunya", i ha comentat que, si els Jocs de Barcelona van ser "els primers de l'Euroregió", "els segons podrien ser d'hivern".
Forné, que no ha donat més detalls sobre aquesta hipotètica candidatura, ha subratllat que "el Pirineu, que és l'eix vertebrador d'aquesta Euroregió, es mereixerà algun dia uns Jocs Olímpics d'hivern". ESPORTCATALA.COM

Zapatero exigeix a "Diez Minutos" que no publiqui fotos de les seves filles, menors d'edat

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha demanat a la revista "Diez Minutos" que no difongui imatges de les seves dues filles, de 8 i 10 anys, que apareixen en un reportatge gràfic sobre les vacances del president a Menorca. El Ministeri de la Presidència ha expressat el seu profund malestar pel fet que les dues nenes apareixen a la revista amb el rostre sense difuminar, tal com exigeix la llei de protecció del menor. TELENOTICIES.COM


El COI prohibeix que els atletes i el personal de les olimpíades publiquin blocs

El Comitè Olímpic Internacional (COI) ha prohibit a atletes, entrenadors i a tots els treballadors de les olimpíades d'Atenes que publiquin o actualitzin els seus blocs o pàgines personals amb material de les seves experiències als jocs. La prohibició inclou la publicació d'anècdotes, novetats, fotografies personals o altres, que no es poden fer públics fins que no s'acabi la competició. Els atletes podrien arribar a ser desqualificats i la resta de participants podrien perdre la seva acreditació si no acompleixen la normativa. De fet, el COI ha prohibit que els atletes realitzin tasques periodístiques durant els jocs, fet que ha provocat certa confusió perquè alguns comitès regionals no han considerat els blocs com a publicacións relacionades amb el periodisme. D'aquesta manera, hi ha alguns atletes com el nord-americà Scott Goldblatt que sí que mantenen un bloc durant els jocs i de moment no hi ha hagut sancions. El COI afirma que ha promulgat aquesta normativa perquè no es compliqui la feina dels periodistes acreditats, segons SilliconValley.com. La prohibició delata que els blocs cada vegada tenen més pes i importància, per bé o per mal. VILAWEB.

Laporta confirma que Puyol va rebutjar una oferta del Madrid que li doblava el sou

El president del Barça, Joan Laporta, ha confirmat que el capità de l'equip blaugrana, Carles Puyol, va rebutjar una oferta del Reial Madrid "que li arribava a doblar el sou", segons el dirigent del club català.
Laporta ha revelat l'oferta del club blanc durant el seu discurs davant 352 socis compromissaris del Barcelona, en el primer punt de l'ordre del dia de l'Assemblea General ordinària de l'entitat.
"M'agradaria fer-los una revelació", ha dit Laporta abans d'exalçar el barcelonisme de Carles Puyol per "haver rebutjat una oferta que li duplicava el sou", arribada "fa poc", quan s'estava negociant el fitxatge de Samuel Etoo.
Sense anomenar en cap moment l'etern rival blanc, Laporta ha afegit: "No fa falta que digui quin club estava disposat a pagar-li el doble del que cobra ni a quin club Puyol va dir que no". EL PERIODICO.

Carod defensa la posició de Pujol i demana instruments per fer front a l'onada immigratòria

El president d'ERC, Josep-Lluís Carod, va sortir ahir en defensa de l'expresident Jordi Pujol, per les declaracions que aquest va fer pronosticant que el mestissatge cultural seria la fi de Catalunya si realment es tira endavant. Carod va insistir que aquesta opinió no es pot criminalitzar amb un "fals discurs" progressista sinó tot al contrari.
Pel dirigent republicà, Pujol alertava d'"una actitud frívola i banal que a vegades sura en aquestes qüestions", per la qual cosa va assegurar que comprenia les paraules de l'expresident, perquè "han estat fetes des de la constatació que Catalunya no disposa d'instruments econòmics i polítics per fer front correctament a l'onada d'immigració extracomunitària". Carod, que s'ha destacat per tenir una actitud molt oberta en matèria migratòria, va explicar que si aquestes qüestions ja són difícils en les nacions amb Estat propi, encara ho són més en la situació política de Catalunya. Va posar com a exemple l'aprenentatge de la llengua i la cultura del país, sense cap necessitat de renunciar a la d'origen, que a Catalunya s'està desmostrant difícil.
En sentit oposat van reaccionar el PSC i ICV, que van coincidir amb el PP a censurar les declaracions de l'expresident. El portaveu dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va titllar de "pessimista" l'anàlisi de Pujol, i el va qualificar propi del "pensament conservador". "Catalunya sempre ha mostrat capacitat d'acollida", va apuntar.
El portaveu d'IU-ICV al Congrés, Joan Herrera, va assegurar que després de 23 anys com a president Pujol "no ha entès la naturalesa de Catalunya, que és precisament el mestissatge, i només podrà seguir existint si ho assumeix com a raó de ser". En sentit similar es van pronunciar els dirigents del PP Alberto Fernández Díaz i fins i tot l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón. AVUI.

dimarts, 24 d’agost del 2004

L´alcalde vol vigilants o Mossos per controlar l´aparcament de l´aeroport

Vilobí d'Onyar.- L´Ajuntament de Vilobí d´Onyar vol disposar de vigilants municipals que controlin el nou aparcament de l´aeroport Girona-Costa Brava o, en cas que no rebi l´ajut econòmic necessari per contractar-los, que la Generalitat hi destini una dotació estable de Mossos d´Esquadra.
L´ampliació del pàrquing de l´aeroport, que assolirà les 1.500 places, serà efectiva a finals d´any. Per aquest motiu, l´alcalde de Vilobí d´Onyar, Joan Busquets, remarca que cal trobar una solució ràpida i que l´ens gestor dels aeroports espanyols, AENA, la Generalitat i l´Ajuntament s´han d´asseure a parlar aquesta tardor. La urgència es deu al fet que el nou pàrquing ha d´entrar en funcionament aquest any. Tot i ser un municipi de 2.600 habitants, Busquets considera que la reactivació de l´aeroport fa necessària la contractació de vigilants.

L´Ajuntament de Vilobí, AENA i el Govern català van signar un conveni marc per ordenar el funcionament de l´entorn aeroportuari, un document que ara s´ha d´omplir de contingut. Joan Busquets va destacar que el gir radical que s´ha produït a l´aeroport «ens ha vingut de nou a tots», adminstració local i Generalitat, ja que ha passat de pràcticament no tenir moviment a estar ple cada dia. En opinió de l´alcalde, Vilobí d´Onyar haurà de tenir vigilants, però l´Ajuntament necessita disposar d´una partida pressupostària extraordinària, d´un suport econòmic.

En cas que no se´ls concedeixi, Joan Busquets entén que els Mossos d´Esquadra haurien d´assumir la vigilància del nou aparcament. En l´actualitat, a l´interior de les instal·lacions de l´aeroport només hi poden operar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. L´alcalde de Vilobí d´Onyar creu que el conveni hauria de determinar la destinació fixa de Mossos d´Esquadra per controlar la zona de l´aparcament. Des que s´ha disparat el nombre d´usuaris de l´aeroport Girona Costa Brava, s´han produït diversos conflictes entre conductors particulars i taxistes. Tot i les queixes dels taxistes, l´alcalde de Vilobí sempre ha hagut de respondre que l´Ajuntament no té potestat per actuar al pàrquing actual.

Mentre no s´amplia l´aparcament públic, un empresari de Riudellots de la Selva ha creat un pàrquing privat situat a la carretera d´accés de l´aeroport. Aquest equipament té capacitat per a 80 vehicles, ampliable a 200. DIARIDEVILOBI.COM

Comença la vaga de grues a Catalunya i a la resta de l'Estat

Aquesta mitjanit comença la vaga de grues a Catalunya, Aragó, el País Valencià, la Rioja, Castella i Lleó, Madrid i la província de Sevilla, després que no hi hagi hagut acord entre els empresaris de grues i la patronal, que s'han reunit a Madrid durant més de tres hores. La Generalitat ja té preparat un dispositiu especial per garantir la fluïdesa i la seguretat a les carreteres. Tot i que s'han intentat acostar posicions en l'enfrontament que mantenen pels preus, finalment no s'ha pogut evitar que l'aturada s'estengui a tot l'Estat. Fonts de la patronal d'assegurances UNESPA han mantingut que l'acord va ser impossible per "intransigències" dels representants de les empreses de grues, que no han volgut acceptar les condicions econòmiques que els oferien les entitats d'assegurances. Segons la patronal, l'acord no va arribar tot i desenvolupar-se dins de l'àmbit "d'empresari a empresari". Els gruistes consideren excessivament baix el preu que els paguen les asseguradores per cada servei que fan, actualment 26 euros, i la seva principal demanda, ampliar els preus en un 100%, no ha estat satisfeta. E-NOTICIES.COM

British Airways deixa a terra milers de passatgers per "escassetat de personal"

Uns 30 vols de British Airways amb origen i destinació a l'aeroport londinenc de Heathrow han estat cancel·lats per "l'escassetat de personal i problemes tècnics", segons ha informat un portaveu de la companyia aèria. La cancel·lació dels 30 vols, 15 de sortida i 15 d'arribada, ha deixat a terra milers de persones i ha aguditzat la situació de caos a Heathrow en una de les setmanes amb més trànsit aeri de l'any, ja que són uns dies en els quals molta gent acaba les seves vacances.
Les destinacions afectades inclouen principalment ciutats europees, entre les quals hi ha Madrid, Munic, Berlín, Frankfurt, Zuric, Stuttgart, Niça, Glasgow, Aberdeen, Hèlsinki i Estocolm.
Un portaveu de la companyia ha afirmat que el principal problema és l'escassetat de personal, a causa a "baixes per malaltia i també al fet que hi ha més gent de vacances en aquesta època de l'any" del que inicialment esperaven. TELENOTICIES.COM

Les restes de Manuel de la Matta reposaran al camp base del K2

El cos de l'alpinista Manel de la Matta, mort el 19 d'agost durant el descens del seu intent d'ascensió al cim del K2, al Karakoram (Pakistan), serà enterrat al camp base del K2. Els familiars desitgen que el cos reposi al costat d'altres alpinistes desapareguts en el denominat Memorial del K-2, segons Catalunya Informació. La Generalitat proporcionarà el suport necessari en totes les actuacions que siguin necessàries per traslladar el cos del Manel de la Matta del lloc de la seva mort, en el turó Negrotto, al campament base. L'alpinista va néixer a Madrid el 1963, però vivia a Barcelona. Actualment era professor a l'Escola Pia. E-NOTICIES.COM

El PSOE es resisteix a citar Aznar a la comissió de l'11-M

Izquiera Unida va demanar al PSOE que superi el seu “temor reverencial” a José María Aznar i permeti que l'expresident del Govern comparegui davant la comissió parlamentària de l’11-M. El coordinador general d'IU, Gaspar Llamazares, va insistir que ha d'haver algunes compareixences més en la comissió, entre elles la d'Aznar. Llamazares proposa una fórmula especial per a la compareixença de l'expresident. Segons el dirigent d'IU, seria una compareixença amb "formato especial" i "adecuada" a la dignitat del que era cap del Govern durant els atemptats del 11 de març. E-NOTICIES.COM

Pujol creu que el mestissatge "serà el final de Catalunya"

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va defensar la convivència entre els catalans i els immigrants i la integració dels acabats d'arribar a Catalunya, però tot plegat "sense necessitat d'arribar al mestissatge" ja que això "serà el final de Catalunya". Pujol també va dir que, fins ara, Catalunya ha fet un "gran esforç de convivència o de cohesió" amb els immigrants, però "podria arribar un moment en què podríem no estar en condicions de fer-ho, que se'ns trenqués el país", i va afegir que, per aquest motiu, Catalunya necessita competències en matèria d'immigració. "A un got s'hi tira sal i la dissol; se n'hi tira una mica més, i també la dissol", però arriba un moment en què "no la dissol", va dir Pujol gràficament. E-NOTICIES.COM

dilluns, 23 d’agost del 2004

Piqué assegura que sectors d’ UDC volen la fusió amb el PP

El president del PP català, Josep Piqué, ha afirmat que des de sectors d ’UDC se li ha suggerit la possibilitat que Unió es converteixi a Catalunya en el referent del PP, com Unión del Pueblo Navarro ho és a Navarra. En declaracions a la cadena Ser, Piqué ha dit que les discrepàncies en CIU respecte a la Constitució europea han creat malestar en sectors d’Unió, que serien partidaris d'un acord amb el PP. Segons Josep Piqué, en aquests moments al PP no li interessa una confluència amb Unió. Des d’ UDC, el seu secretari organització, Josep Maria Pelegrí, ha desmentit a Piqué i ha dit que és “una estratègia electoral calculada per a fer veure que el PP està en el centre del panorama polític català”, afegint que aquesta operació és “inviable”. Des d’ERC i ICV també s'ha qualificat l'assumpte de poc “viable”. E-NOTICIES.COM

ERC encarregarà a Carod que encapçali el debat estatutari

Esquerra Republicana encarregarà al seu president, Josep-Lluís Carod-Rovira, que lideri el debat constitucional que es produirà en el pròxim curs polític, tant a nivell català com espanyol i europeu, com un instrument per situar el paper del líder republicà en primera línia de les qüestions d'actualitat i no haver-se d'implicar en els aspectes de la gestió quotidiana del govern de la Generalitat. El debat de política general del mes que ve marcarà l'inici d'aquesta línia d'actuació, amb l'objectiu que Carod-Rovira marqui distàncies, tant respecte als seus socis de govern com en relació a Convergència i Unió.
Definir el paper de Carod-Rovira en aquest nou curs polític és un dels reptes de la direcció republicana. Es tracta d'aconseguir la presència mediàtica del líder del partit en un període que es caracteritzarà pel necessari desplegament de les mesures previstes al pacte del Tinell a partir del debat dels pressupostos del 2005 i que l'acció del govern de la Generalitat arribi a la velocitat de creuer. I això en paral·lel amb els debats sobre el nou Estatut, la negociació sobre el finançament català, les possibles reformes a la Constitució espanyola i el referèndum sobre la Constitució europea. AVUI.

Uns lladres roben el quadre «El crit», d'Edvard Munch, una obra mestra de l'expressionisme

Ahir al matí van robar a Noruega un dels quadres més coneguts del món, El crit, juntament amb dues creacions més del pintor Edvard Munch. «És terrible, són tresors nacionals d'un gran valor», lamentava la ministra de Cultura, Valgerd Swarzstad Haugland, que va reconèixer la falta de seguretat al Museu Munch d'Oslo. El robatori es va produir a un quart de dotze del matí, davant un munt de testimonis que van veure tres homes armats, vestits de negre i emmascarats. Els visitants del museu es van alarmar quan van veure els lladres i, segons recull l'agència EFE, alguns es van pensar que es tractava d'un atac terrorista. Alguns testimonis també asseguren que van escoltar trets, però la policia ha informat que ningú va resultar ferit. Només una persona va haver de ser trasllada a l'hospital després de tenir un col·lapse nerviós. Els tres lladres van fugir amb un Audi negre i, pel camí, es van desprendre d'un dels marcs de les obres robades. EL PUNT.

Reclamen al govern britànic la commemoració del tractat de Gènova tal com va fer amb Gibraltar

Francesc Ferrer considera que en virtut dels pactes signats en el tractat de Gènova, la Gran Bretanya ha d'ajudar Catalunya en l'àmbit internacional donant suport a l'oficialització del català a la Unió Europea, o col·laborar a fer entrar les federacions esportives catalanes en les internacionals i en el Comitè Olímpic Internacionmal (COI). La reivindicació de Ferrer es basa en el text del tractat d'Aliança Amistat i Protecció signat a Gènova el 20 de juny de 1705 i en el qual es diu que la Gran Bretanya «donarà amb tota seguretat, garantia i protecció de la corona d'Anglaterra sense que pugui tenir la més mínima alteració ni detriment de les seves persones, béns, lleis i privilegis, de manera que ara i en el futur gaudeixi el Principat de Catalunya de totes les gràcies, privilegis, lleis i costums...» Recorda l'exdiputat d'ERC que els catalans van complir escrupulosament la seva part de l'acord, però que, en canvi, el 1713, quan hi va haver el tractat d'Utrecht, els anglesos se'n van desentendre i a partir d'aleshores, segons Ferrer, «els catalans no solament vàrem perdre les nostres constitucions i consegüentment les nostres llibertats, sinó que també vàrem ser perseguits en els béns i en les persones».
L'actual tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Girona considera que el tercer centenari del tractat de Gènova a banda de revifar la memòria històrica hauria de servir per fer possible allò que es va pactar. EL PUNT.

Les obres del TGV malmeten una font de Vilobí

La Font del Frare és un doll d'aigua situat al mig del bosc i molt visitat per excursionistes i gent gran del poble. Segons va explicar l'alcalde, Joan Busquets, l'Ajuntament va demanar a l'empresa encarregada de fer l'assentament de la via que respectés la deu, petició que es va acceptar. «Però l'empresa del gas havia de desplaçar el servei i, per ignorància o bé perquè han tirat pel dret, l'han ensorrat», va dir l'alcalde. Malgrat això, Busquets va assegurar que avui mateix s'exigirà a l'empresa que faci els treballs d'excavació per recuperar la font. Segons el butlletí electrònic Diari de Vilobí, al lloc on hi havia el doll només hi ha un vern que ha resistit l'acció de les màquines i que pot servir com a pista per recuperar-ne l'enclavament exacte, així com un llit de terres humides que delata l'existència de la deu. EL PUNT.

diumenge, 22 d’agost del 2004

Cau l'última deessa de l'Olimp

Mai uns mitjons blancs llargs havien estat tant famosos en l'atletimse mundial. Malgrat això, la seva propietària no ha pogut complir els pronòstics i no es proclamarà campiona olímpica per primera vegada ja que la seva aventura ha acabat a sis quilòmetres del final degut a múltiples factors (només cal haver corregut unes quantes vegades per saber quins poden ser). Després de dos anys perfectes havent guanyat totes les proves disputades, establint rècords mundials (l'actual és de 2:15:25) i comparant-la ja amb atletes masculins, sembla que la prova olímpica li ha suposat un esforç inabastable. Evidentment estem parlant de Paula Radcliffe.
L'or olímpic se l'acaba d'endur la japonesa Mizuki Noguchi amb un temps força discret de dues hores, vint-i-sis minuts i vint segons.

Carod es desdiu de no voler incloure Convergència i Unió en la negociació dels pressupostos

Carod-Rovira ha volgut puntualitzar que Esquerra no impedirà que Zapatero accepti el suport de CiU en els pressupostos de l'Estat, però demana que el seu partit tingui prioritat en la negociació: "Amb qui primer el Govern espanyol ha de pactar els pressupostos, en tant que partit català, és amb Esquerra Republicana i, a partir d'aquí, nosaltres lògicament no posarem obstacles perquè altres forces polítiques es puguin sumar també a aquest acord bàsic, si és que finalment som capaços d'aconseguir-lo".

Bargalló demana lleialtat.

Josep Bargalló ha fet una crida als partits catalans i en especial a Convergència i Unió: "Demanaria la màxima lleialtat institucional possible als partits polítics catalans. És un moment en què podem fer la prova del cotó. No és un any per fer partidisme; és un any per fer país. TELENOTICIES.COM

La connexió d'ADSL a Espanya és la més cara i més lenta de la UE

• L'accés més comú es porta a terme a 256 kbps, mentre que a Alemanya és quatre cops més ràpid
• Telefónica preveu duplicar la velocitat d'accés a internet sense apujar preus a partir de l'octubre

Els espanyols són els europeus que paguen més pels serveis de telecomunicacions ADSL (accés ràpid a internet a través del cable telefònic convencional) i reben a canvi la velocitat d'accés a la xarxa més baixa de la Unió Europa (UE).
Telefónica ha impulsat fins ara un tipus de desenvolupament de la tecnologia ADSL que ha donat prioritat a la venda del servei més que a la seva velocitat, per evitar congestions a la xarxa. El resultat ha estat que Espanya va a la cua d'Europa per la qualitat dels accessos a internet a través d'ADSL.
La companyia presidida per César Alierta s'ha vist obligada a millorar la seva oferta de serveis i ja ha rebut l'autorització de l'organisme regulador per duplicar la velocitat de les connexions ADSL pel mateix preu a partir de l'octubre, cosa que hauria de solucionar el retard relatiu d'Espanya en aquest camp.
El Grup d'Anàlisi i Prospectiva del sector de les Telecomunicacions (Gaptel) impulsat per l'entitat pública empresarial Red.es, que depèn de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació (SETSI), ha elaborat un estudi comparatiu sobre set països de la Unió Europea en què posa de manifest la diversitat de l'oferta de serveis ADSL a Europa. És possible trobar accessos a més de tres megabytes per segon (Mbps) a Bèlgica, sempre superiors a un Mbps a Alemanya i el més comú de 256 quilobytes per segon (kbps) a Espanya. EL PERIODICO.

Calella i Benidorm... models per a Lloret?

Calella ha reduït en un 40% el «turisme de borratxera» i una delegació de Lloret estudia el cas de Benidorm.

Els paral·lelismes entre el turisme de Lloret i el de Calella s'han intensificat aquests dies arrel dels episodis violents protagonitzats per joves estrangers al municipi de la Selva. L'Ajuntament de la capital turística de l'Alt Maresme ha volgut sortir al pas d'una comparació que considera poc afortunada, sobretot quan diu que fa molt de temps que lluita contra el «turisme de borratxera» i que aquest any s'ha reduït fins a un 40%. Lloret també es defensa i reitera els esforços que es fan per millorar el turisme. Després d'un viatge a Benidorm, l'Ajuntament diu: «Cal canviar algunes coses però no estem tan malament.»
El regidor de Governació i alcalde accidental Miquel Pérez (ERC) admet que un episodi com el de Lloret es pot produir a Calella «i a qualsevol altra destinació turística». Les batalles al carrer entre joves i policia, els aldarulls a altes hores de la matinada i els desperfectes ocasionats al mobiliari urbà no estan tan lluny en la memòria dels calellencs. Tot i això, Pérez està convençut que s'ha avançat en la bona direcció i considera que les accions preventives preses per l'equip de govern mesos abans de la temporada estan donant fruits. «Tant l'alcalde, que és regidor de Turisme, com jo mateix vam mantenir a principis d'any un seguit d'entrevistes amb determinats majoristes de viatges per fer-los saber quin tipus de visitant ens interessava i, sobretot, quin no», recorda Pérez. Els contactes amb agències holandeses, daneses i alemanyes, segons el regidor, van ser prou efectius perquè un tant per cent elevat del ja conegut com a turisme de borratxera aquest estiu ja no es mogui per Calella. EL PUNT.


dissabte, 21 d’agost del 2004

ETA fa esclatar dos artefactes explosius en zones turístiques de Galícia i causa un ferit lleu

Complint totes les previsions, els artefactes han detonat dins de contenidors de vidre dels emplaçaments anunciats i controlats per la policia. Tot i això, l'explosió ha convertit el vidre en metralla i això ha causat ferides de caràcter lleu a un jove a Sanxenxo.
Des del govern gallec s'ha remarcat que, tret del ferit lleu, no s'han produit més danys personals. Alhora s'ha fet una crida a la calma i a la normalitat a tota la població d'aquesta zona de la costa atlàntica.
Amb aquesta acció de la banda terrorista, és la setena vegada que atempta contra interessos turístics aquest estiu. TELENOTICIES.COM.

ETA avisa de la col·locació de dues bombes a Pontevedra que haurien d'explotar a les 13.00h

Un comunicant anònim que ha dit parlar en nom d'ETA ha trucat a la redacció dels diaris "Gara" i "El Faro de Vigo" de la col·locació de dos artefactes explosius a la costa gallega, a les Rías Baixas, un al port esportiu de Baiona i l'altre al Real Club Nàutic de Sanxenxo, que estarien programats per explotar a la una d'aquesta tarda. De moment però, encara no se sap si s'han localitzat els explosius o si han detonat.
Segons donts del "Faro de Vigo', la veu que ha alertata de les bombes era la d'un home i sonava com si es tapés el nas.
Les redaccions del diari han informat immediatament a l'Ertzaintza després de rebre la trucada, cap a les dotze i vint minuts del migdia. TELENOTICIES.COM

L'aeroport de Girona supera el milió i mig de passatgers i ja són més que els de tot l'any passat

Els nombre d'usuaris anglesos s'ha doblat, el d'italians s'ha triplicat i el de francesos s'ha disparat i ha superat els cent mil. Ryanair continua essent el motor del rellançament de l'aeroport, que el juliol va registrar 3.108 moviments d'avions.

Les dades facilitades pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona posen de manifest que el turisme francès que arribava tradicionalment per carretera s'ha beneficiat de la posada en marxa de Ryanair del vol que uneix Girona amb París des del febrer del 2004, i ha tingut el major creixement percentual. Els passatgers del Regne Unit, que ja arribaven tradicionalment a l'estiu amb els vols xàrter, també han experimentat un gran creixement, i la xifra quasi s'ha doblat. El turisme italià a l'aeroport Girona Costa Brava s'ha triplicat i el belga també ha tingut un gran augment.
Ryanair va arribar a l'aeroport de Girona quan només s'obria a l'hivern si hi havia algun vol i a l'estiu només hi havia els vols xàrter. El Regne Unit i Itàlia són els dos països on la companyia ha fet una aposta més forta, tot i que fonts del Patronat mantenen que cal una empenta en el cas d'Alemanya, on l'increment d'usuaris se situa força enrere en comparació d'altres destinacions. Irlanda era un país en què costava atreure-hi visitants ja que les vies de comunicació són complexes. L'arribada de Ryanair ha unit també Girona amb Irlanda.
Altres companyies de baix cost també fan vols diaris des de l'aeroport de Girona i han unit aquesta destinació amb països on l'arribada de turisme per via aèria era gairebé inexistent. Un cas és el de Wizz Air, que uneix Girona amb Polònia i Hongria fins a l'octubre. La companyia Basiq Air, que va començar a operar al març des de Girona amb un vol diari a Rotterdam, també ha contribuït a l'arribada de turisme holandès, que també destaca per un increment notable fins al juliol d'aquest any en relació amb el mateix període de l'any passat. La Generalitat manté converses actualment amb dues companyies més de baix cost perquè operin des de l'aeroport gironí. EL PUNT.

Detenen a València dues persones presumptament relacionades amb l'11-M

La policia va detenir ahir dues persones, una d'origen algerià i una altra d'origen sirià, per la seva presumpta relació amb l'11-M, segons va dir el ministre de l'Interior, José Antonio Alonso. Segons fonts policials, les empremtes dels detinguts eren en un llibre que va ser localitzat entre les restes del pis de Leganés (Madrid) i els seus números de telèfon eren al cotxe abandonat a Alcalá de Henares i localitzat el 15 de juny passat a prop de la furgoneta amb què van traslladar-se els explosius. EL PUNT.

Ryanair arriba als 90 milions de passatgers en les 161 línies que ofereix a Europa

La companyia aèria de baix cost Ryanair, que opera a l´aeroport Girona-Costa Brava, des d´on ofereix disset rutes amb Europa, ha arribat als 90 milions de passatgers al conjunt del continent. Per celebrar aquesta xifra rècord, l´aerolínia ha anunciat que oferirà 900.000 places al preu més econòmic que ha ofert mai.
La implantació de Ryanair ha estat clau en la reactivació de l´aeroport Girona-Costa Brava, on també s´han instal·lat altres empreses de baix cost.
Ryanair opera a Europa des de 1985, any des del qual la companyia ha comptabilitzat els 90 milions de viatgers. En total, Ryanair ofereix 161 destins a 17 països diferents. D´acord amb els càlculs de l´empresa, les seves tarifes han permès estalviar 9 bilions d´euros als passatgers en comparació amb els preus que ofereixen les altres companyies aèries.
En motiu de l´assoliment dels 90 milions de passatgers, el director general de Ryanair, Michael O´Leary, va afirmar que «estem encantats d´haver arribat a un rècord de passatgers com aquest». En la seva consideració, Ryanair «ha revolucionat la indústria aèria europea gràcies a la combinació de les tarifes més baixes, els destins més variats, la puntualitat i un bon servei d´atenció al client». DIARI DE GIRONA.

La Generalitat repartirà de franc la píndola abortiva

Tots els ambulatoris i els hospitals catalans podran dispensar la píndola abortiva. El Departament de Salut vol aplicar aquesta mesura a partir del setembre. A les dones que sol·licitin el que es coneix com a pastilla anticonceptiva d'emergència se'ls administrarà gratuïtament amb l'objectiu de reduir el nombre d'embarassos no desitjats entre les adolescents. Actualment, aquest fàrmac només es pot aconseguir als centres de planificació familiar o bé s'ha de comprar a les farmàcies amb recepta mèdica. El mes que ve, la Generalitat presentarà oficialment aquesta proposta. E-NOTICIES.COM.

La AVT diu que Xirinacs està “del lado de los verdugos”

L'Asociación de Víctimas del Terrorismo (AVT) va condemnar les declaracions de l'exsenador català Lluís Maria Xirinacs, que es va declarar "amic d'ETA i enemic d'Espanya", i va criticar l’Universitat Catalana d' Estiu (UCE) per retre-li homenatge. Per a la AVT, l'exsenador "pone de manifiesto una actitud evidentemente ofensiva hacia la memoria de las víctimas del terrorismo etarra". L'associació diu que ETA, "con quien el señor Xirinacs parece mantener tan buena relación, posee un siniestro balance de cientos de muertos", pel que les seves declaracions constitueixen "un insulto grave que vuelve a colocarle del lado de los verdugos". També critiquen a l’ UCE perquè "se presta a llevar a cabo homenajes a personas que se han destacado a lo largo de su trayectoria por el reiterado apoyo hacia los asesinos de la banda terrorista ETA". E-NOTICIES.COM.

La ministra de Medi Ambient posa "amb pells d'animals"

La portaveu d’Unió Democràtica i expresidenta de l’Institut Català de la Dona, Joana Ortega, considera absolutament “desafortunades” les fotografies de les ministres del Govern de Rodríguez Zapatero publicades a la revista Vogue alhora que lamenta que “aquesta sigui la manera de demostrar que el Govern de Zapatero és paritari, convertint la Moncloa en un saló de moda”. Per Ortega, “de moment el que han aconseguit és que el tema de la paritat surti a les pàgines de societat enlloc de fer-ho a les pàgines de política”, i ha destacat que “d’altra banda, ofereix una imatge totalment distorsionada, frívola i esbiaixada de la dona en política, dóna una imatge exclusivista i, en algun cas, poc sensible com és el cas de la ministra de Medi Ambient posant amb pells d’animals”. E-NOTICIES.COM.

Polèmica a Cambrils perquè les misses han passat a fer-se en espanyol

Fins a mitjan juliol, les misses a la parròquia de Sant Pere de Cambrils es feien totes en català. Però les protestes contínues d’estiuejants aragonesos, navarresos i argentins han provocat que, des de fa un mes, totes les misses es diguin en espanyol i que mossèn Ramon Blas Batet, l’antic rector, hagi marxat ‘a un congrés a Suïssa’. Quan van començar les protestes, mossèn Blas va posar a disposició dels fidels que no entenien català uns llibrets en espanyol perquè poguessin seguir la missa. Però les queixes van continuar i, misteriosament, el mossèn ha marxat de la parròquia, si més no, durant el temps que durin les vacances d’estiu. El substitueixen dos capellans navarresos i un aragonès, que diuen les deu misses setmanals en espanyol. Això, evidentment, ha provocat malestar entre els fidels catalans, que volen que es tornin a dir misses en la nostra llengua. És per això que un grup de gent han organitzat per demà diumenge a les dotze del migdia una protesta a l’església de Sant Pere de Cambrils ‘per intentar posar les coses al seu punt’, segons ha explicat un dels organitzadors de l’acte. VILAWEB.

divendres, 20 d’agost del 2004

Tura rep crítiques des del seu propi partit

El Govern central considera "excessiu" vincular l'oferta turística espanyola, i en concret la catalana, amb l'existència de “turisme de borratxera”, segons va manifestar el secretari general de Turisme, Raimon Martínez Fraile, en referència a les declaracions de la consellera d'Interior de la Generalitat, Montserrat Tura, en què denunciava el foment d'aquest tipus de turisme en municipis catalans com Lloret de Mar. "Parlar de l'existència d'un turisme etílic em sembla excessiu", va assegurar Martínez Fraile, a la vegada que va subratllar que "afirmacions com aquestes poden matar la gallina dels ous d'or, poden matar el mercat turístic". Així mateix, Martínez Fraile va al·ludir a l'obligació de totes les Administracions d'evitar, "amb tot el rigor que permeti la llei", l'eventual foment per part de les operadores turístiques i establiments d'aquest “turisme de borratxera” entre els joves. E-NOTICIES.COM

Un dirigent del PP de Madrid titlla els catalans de “pedigüeños”

Alfredo Prada, vicepresident segon de la Comunitat de Madrid i conseller de Justícia i Interior, va manifestar que propostes com la petició d'un concert econòmic per a Catalunya "destruirían el modelo de Estado, un modelo que ha sido enormemente fructífero y positivo, y que hay que seguir desarrollando", informa Europa Press. També va dir que Madrid no es posarà a "la cola de los pedigüeños" i va demanar al Govern central que no només escolti a les comunitats autònomes governades pel PSOE o que li interessin políticament, "pues a las comunidades gobernades por el PP les corresponde también hacer política con mayúsculas". Va assenyalar que la grandesa de Madrid radica en "ser la comunidad más solidaria de España" i no a estar constantment demanant majors privilegis al Govern central. E-NOTICIES.COM

La nedadora catalana Laura Roca denuncia pressions de la Federació Espanyola per evitar un equip català de relleus a Atenes

Laura Roca, Erika Villaécija, Melisa Caballero i Tatiana Rouba competien habitualment en la cursa de relleus 4X200 lliures en campionats internacionals en representació de l’estat espanyol. Des de feia tres anys que havien aconseguit un bon nombre d’èxits, com un subcampionat europeu, un cinquè lloc del món i un títol continental. L’exitós equip, integrat per quatre catalanes, era previsible que competís en aquestes olimpíades, però no ha estat així, i la terrassenca Laura Roca se n’ha quedat fora a darrera hora. El seleccionador estatal, Carles Subirana, va improvisar una prova a darrera hora en la qual basca Arantxa Ramos va superar per 9 dècimes a Roca i va decidir deixar-la fora de l’equip, malgrat els èxits aconseguits per les quatre catalanes. Avui, la nedadora ha denunciat que hi ha hagut pressions des de la Federació Espanyola de Natació perquè no competís un equip de 4X200 íntegrament català, per la qual cosa es va decidir per sorpresa deixar fora Laura Roca. La nedadora també ha denunciat pressions de l’entrenador de la basca al seleccionador estatal. VILAWEB.

dijous, 19 d’agost del 2004

Una peritonitis ha estat el que ha acabat amb la vida de l'alpinista català De la Matta

Els responsables de l'expedició al K2 han ofert una roda de premsa en la qual han donat tots els detalls de la mort de l'alpinista Manel de la Matta, de 41 anys, que ha perdut la vida aquest matí, quan baixava del K2, cim que havia aconseguit fer el seu company Jordi Corominas. El motiu de la mort de De la Matta ha estat una apendicitis, que ha derivat en una peritonitis, que ha impedit que seguís endavant. Un motiu doncs, "no alpinístic", com han destacat els seus companys. Òscar Cadiach i Manel de la Matta feien el descens per la via Magic Line, quan De la Matta ha mort al camp 1, a 6.000 metres d'altura. TELENOTICIES.COM.

El PP es queixa que manca la bandera espanyola a Gràcia

El president del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, s'ha queixat que "sólo se han izado las de Barcelona, Catalunya y Europa, excluyendo la española" a la seu del districte durant les festes de Gràcia. Fernández Díaz assegura que "debe cumplirse la ley y ser coherente con el sentimiento mayoritario de los barceloneses que se consideran catalanes y españoles" i va recordar que "con el barómetro municipal de julio se señala que el 90% de los barceloneses se sienten catalanes y españoles y únicamente el 10% no se siente identificado con España”. El president-regidor del districte bareloní de Gràcia és Ricard Martinez, d'Esquerra Republicana. E-NOTICIES.COM.

Manel de la Matta mor durant el descens del K2

Manel de la Matta ha mort durant el descens del K2. Òscar Cadiach, el seu company de descens, ha arribat al camp base i juntament amb Jordi Corominas, que dilluns va aconseguir el cim en solitari, i Valentí Giró han comunicat la mort del seu company. De la Matta, segons Catalunya Informació, ha perdut la vida al camp 1, el Negrotto, a 6.400 metres. Jordi Corominas va fer el cim del K2 per la Magic Line, una via per la qual només s'havia fet una vegada; una expedició polonesa que la va obrir ho va aconseguir el 1986. La muntanya, la segona més alta del planeta, amb 8.611 metres, és considerada la més complicada de coronar per les dificultats tècniques i les condicions meteorològiques que hi ha. Corominas va fer el cim després de passar tres dies per sobre dels 8.000 metres, sense suport d'oxigen, i escalar durant 21 hores seguides. E-NOTICIES.COM.

dimarts, 17 d’agost del 2004

L´aeroport no pot començar les obres de l´aparcament perquè hi ha cotxes estacionats

L´aeroport de Girona no pot començar les obres de la primera fase de l´aparcament de vehicles perquè hi ha cotxes mal estacionats que provoquen que no es pugui treballar amb comoditat i sense perill de fer-ne malbé algun. Les obres han estat adjudicades per Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (Aena) a l´empresa gironina Servià Cantó, però no s´ha especificat l´import d´aquesta primera fase.
De moment l´empresa constructora s´ha limitat a delimitar la zona d´obres amb algunes tanques, que han deixat encerclats alguns vehicles, que porten estacionats en el lloc alguns dies -o setmanes-, ja que els seus propietaris es troben de vacances.
Un altre dels problemes que hi ha és el constant moviment de vehicles i això dificultaria molt el pas de la maquinària. Per això el que s´ha de fer primer «és desallotjar els cotxes i després iniciar les obres, segons han indicat alguns treballadors del recinte».
Per la seva banda l´alcalde de Vilobí d´Onyar, Joan Busquets, ha explicat que, després del conveni que es va fer entre Aena, la Generalitat i l´Ajuntament, «ara hem de mirar de solucionar el problema com més aviat millor, malgrat que les obres s´aniran fent de mica en mica, per sectors».
Mil quatre-cents cotxes
L´aparcament de l´aeroport de Girona patirà una transformació total. Aena ha previst una inversió total de 500.000 euros per a una capacitat de 1.400 places, de les quals ara, en la primera fase, se´n posaran en marxa 300. Un cop acabades les obres, Aena té previst posar l´explotació del pàrquing a licitació i, a partir d´aquest moment, es farà pagar l´estacionament. DIARI DE GIRONA.

Piqué rebutja definir Catalunya com a nacionalitat

El president del PP català, Josep Piqué, va afirmar "introduir diferències entre les diferents comunitats autònomes" és "un camí que està vedat", perquè la definició de Catalunya és alguna cosa "resolta" des de la Carta Magna vigent. En una entrevista amb Europa Press, Piqué va admetre la pluralitat de conceptes de Catalunya però va dir que "aquests debats polítics sobre sentiments no tenen gaire sentit", ni creu que "preocupin els ciutadans, que tenen altres preocupacions, molt més concretes". Va afegir que "si els polítics entenguéssim que la nostra feina és fonamentalment resoldre problemes i no plantejar-los on no n'hi ha, les coses ens anirien molt més bé". E-NOTICIES.COM.

La sonda Cassini descobreix dues llunes noves a Saturn

La missió Cassini-Huygens que viatja per l'òrbita de Saturn ha descobert dos satèl·lits nous que giren al voltant del planeta. Fins ara havien passat inadvertits pels investigadors perquè només fan tres i quatre quilòmetres de diàmetre respectivament. Les dues llunes es troben entre les òrbites dels satèl·lits Mimas i Ecledus, i per ara els seus noms són S/2004 S1 i S/2004 S2. Saturn té 31 llunes més i aquestes han estat vistes per primer cop pel doctor Sebastien Charnoz. VILAWEB.

L'ús del català a internet augmenta, si bé ho fa a poc a poc

L'associació de Webmàsters Independents en Català de Cultura i d'Àmbits Cívics (WICCAC) ha infomat que l'ús del català a internet continua augmentant, si bé ho fa a poc a poc. En l'actualització mensual que fa el WICCAC des del 2002 del baròmetre de l'ús del català a internet, s'indica que el percentatge global d'ús del català és del 45,43%. En el darrer mes ha augmentat un 0,69%. El baròmetre analitza l'idioma de les web d'empreses i organitzacions catalanes o amb implantació al Principat, i enguany indica que l'ús del català ha pujat poc més de mig punt en un mes. VILAWEB.

L'expedició catalana que va viatjar al K2 ha fet el cim

Jordi Corominas, un dels components de l'expedició catalana 'Magic Line', ha fet el cim del K2, de 8.611 metres, per la via més difícil, la ruta 'magic line'. Per aquesta via sols s'hi ha pogut accedir una volta el 1986, i ho van fer un alpinista txec i un polac. Els tres dels cinc membres de l'expedició havien començat a pujar-hi cap a la una de la matinada des del campament base que tenien a uns 8.100 metres. Al cap d'una hora els companys de Corominas abandonaven l'ascensió que feien en condicions adverses. Cap a les tres de la tarda Corominas tallava la comunicació amb els companys quan era a 80 metres del cim i després de fer-los en sis hores, el català confirmava que havia fet el cim. Després ha tornat a baixar per la via tradicional, més senzilla, per on havien baixat uns japonesos hores abans. VILAWEB.

divendres, 13 d’agost del 2004

El PP recorre davant el Tribunal Constitucional la formació del Grup d'ERC al Congrés

El PP ha presentat un recurs d''empara davant el Tribunal Constitucional contra la formació del Grup Parlamentari d''ERC al Congrés dels Diputats, ja que considera que no compleix els requisits mínims que fixa el Reglament de la Cambra.
Les normes internes de la Cambra estableixen dues vies per poder tenir Grup Parlamentari propi: obtenir almenys cinc diputats i el 15% dels vots en les circumscripcions en què s'hagi participat a les eleccions o el mateix nombre d''escons i el 5% dels vots a tot l''Estat. En els comicis generals del 14 de març, ERC va aconseguir vuit diputats (tots per Catalunya), el 15,89% dels vots a Catalunya i el 0,5% al País Valencià.
El PP destaca que l''aplicació del requisit del 15% dels vots hauria d''haver-se aplicat no només a les quatre circumscripcions catalanes, sinó també a les tres del País Valencià per les quals van participar els republicans amb la denominació d''Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV).
Segons els càlculs fets pel PP en aplicar el criteri que proposa, ERC hauria obtingut el 9,76% a les set circumscripcions en què es va presentar, un percentatge que dista molt del 15% exigit. VILAWEB.



dijous, 12 d’agost del 2004

Piqué qualifica de "bestiesa" i “pallassada” l'ofrena de la Diada

El president del PP català, Josep Piqué, va qualificar de "bestiesa" i de "pallassada" l''ofrena floral davant el monument de Rafael Casanova a Barcelona durant la Diada Nacional de Catalunya. Va afirmar estar personalment en contra d'acudir a l'acte però no d'assistir als actes oficials, encara que "aquestes decisions han de ser col·lectives en el partit". "No ho dic perquè als del PP ens espantin els xiulets d'un grup de persones. Fixeu-vos a aquestes altures el que ens importen els xiulets", va dir Piqué, i va afegir que el que preocupa el partit és la "falta de dignitat" d''un acte d''aquestes característiques, en una festivitat com la Diada. Piqué es va preguntar si "algú s'imagina que algun país europeu celebrés la seva festa nacional dipositant corones davant una reduïda estàtua".E-NOTICIES.COM

Els Jocs Olímpics augmenten la pressió sobre els treballadors dels sector tèxtil esportiu

Les Olimpíades no entreguen li l'or ni la plata ni al bronze a l'ampli sector, principament asiàtic, que produeix la roba esportiva. Des de l'ombra, dones, nens i homes són explotats laboralment per les marques més conegudes en el mercat de l'esport. Amb la proximitat de l'inici dels Jocs Olímpics d'Atenes el proper dia 13 d'agost, treballadors de l'Índia, Tailandia, Indonèsia, Paquistan, Cambodja i altres països asiàtics, es van reunir a Bangkok el cap de setmana per denunciar com cada any olímpic veuen com se'ls incrementa la pressió, en uns lllocs de treball que ja es caracteritzen pels salaris baixos, les llargues jornades i altres abusos laborals. VILAWEB

Samuel Eto’o ja és jugador del Barça

El futbolista camerunès Samuel Eto’o s’ha convertit a primera hora de la tarda en jugador del Barça després que el Madrid hagi renunciat a igualar l’oferta que el club blaugrana va fer al Mallorca, on estava cedit pel club blanc. Després de dies de malentesos i tensió entre Barça i Madrid, el club dirigit per Florentino Pérez ha decidit renunciar al jugador. Eto'o ha signat un contracte amb el Barça per tres temporades i opció a una més. El preu del jugador ha estat de 24 milions d’euros, més del que va costar Ronaldhino, actual 'crack' de la plantilla blaugrana. VILAWEB

dimarts, 10 d’agost del 2004

Narcís Julià deixa el Girona per ser segon entrenador Porto

El director esportiu del Girona, Narcís Julià, ha anunciat avui el seu adéu al club català i, encara que s'ha mostrat reticent a explicar la causa d'aquesta precipitada decisió, ja ha transcendit que aquesta setmana s'incorporarà al Porto com a segon entrenador de Víctor Fernández.
Tots dos tècnics ja van coincidir al Saragossa, on Fernández va tenir Julià com a entrenador ajudant. De fet, Julià, que va complir tota la seva carrera futbolística en l'equip aragonès, es va incorporar després de la seva retirada al cos tècnic del Saragossa, on durant cinc temporades va ser el segon entrenador. Fa tres anys, Julià va acceptar l'oferta del club de la seva ciutat per convertir-se en el director esportiu d'un projecte que tenia com a meta la Segona divisió A.
Julià ha deixat clar que "me'n vaig del Girona perquè hi ha oportunitats en la vida que no pots deixar escapar i la que m'han posat davant és una d'elles".
Julià s'incorporarà en breu a la disciplina del Porto, que avui també ha presentat oficialment Víctor Fernández. ESPORT CATALA.COM

El Fòrum no fa l'agost

En la primera setmana del mes d'agost han assistit al Fòrum 116.866 persones, de les 350.000 que inicialment l'organització havia previst.
La setmana passada, amb 233.134 visites menys de les previstes, va ser la quarta amb un nombre de visitants més escàs i ha caigut als nivells de maig, quan es va inaugurar l'esdeveniment internacional amb xifres que van oscil·lar entre 109.706 i 115.858 persones. Aquest dèficit d'entrades s'ha acceptat amb un cert estoïcisme. Oleguer Sarsanedas, portaveu del Fòrum, ha apuntat que "es podrien fer diverses elucubracions però ho valorem amb tranquil·litat i realisme". Amb tot, ha remarcat la calor que va fer durant la tretzena setmana de Fòrum, entre el 2 i el 8 d'agost, i el fet que no es va celebrar cap diàleg dins l'agenda d'activitats de l'esdeveniment. AVUI

CiU i ERC critiquen la crida de Zapatero als partits nacionalistes per votar 'sí' a la constitució europea

Després que ahir el president espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, fes una crida als partits nacionalistes perquè votin 'sí' a la constitució europea demanant una 'actitud europeísta', avui tant ERC com CiU han respost Rodríguez Zapatero. El líder de CiU al Parlament, Artur Mas, considera que les declaracions de Zapatero desautoritzen les paraules de Maragall pel que fa a la reivindicació del tractament del Principat com una nacionalitat històrica en la reforma constitucional. Per la seva banda ERC ha recordat que rebutja la constitució europea perquè el text no reconeix el poble català ni políticament, ni lingüísticament ni culturalment. VILAWEB

Un grup que actua al Fòrum denuncia que és "un engaño"

El grup sevillà Màrtirs del Compás va actuar ahir i tornarà a fer-ho avui al Fòrum per a denunciar "desde dentro" que l'esdeveniment és "un engaño", "una especulación inmobiliaria" i “es para los ricos y las multinacionales”. Els barcelonins "tienen conciencia" d'això "y por eso se han movilizado en su contra", va declarar Chico Ocaña, vocalista del grup. Va afegir que no existeix contradicció entre la seva opinió sobre el Fòrum i el fet que el seu grup actuï en el recinte, perquè els artistes han d’aprofitar qualsevol oportunitat per a difondre el seu punt de vista i denunciar el que està malament. "Aquí cobran dos euros por una botella de agua y después traen a indígenas del Ecuador como decoración, para alimentar el morbo", va manifestar. E-NOTICIES.COM

Galeusca perd definitivament el tercer escó europeu

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs interposat per la coalició Galeusca, formada per CiU, PNB i BNG, i ha atorgat de manera definitiva al PP l'escó número vint-i-quatre en les eleccions al Parlament Europeu del 13 de juny. La sentència del TC ratifica les decisions prèvies del Tribunal Suprem i de la Junta Electoral Central, que concedien un escó més al PP -que així en suma un menys que el PSOE-, i deixaven Galeusca amb dos representants en l'Eurocambra, un de CiU i un altre del PNB. E-NOTICIES.COM

ERC demana la nul·litat dels judicis polítics del franquisme

El grup parlamentari d’ERC va presentar fa dies una proposició no de llei en el Congrés en la qual proposa que el Govern central adopti les mesures adequades per a decretar la nul·litat de tots els judicis polítics realitzats durant la guerra civil i la dictadura posterior conforme a lleis franquistes. També demana que es declarin il·legítims als tribunals que van dictar les sentències. En la seva proposició, ERC es refereix en concret les sentències dictades aplicant la coneguda com causa general i les del tribunal de l'honor i de jurisdiccions contra els maçons i els comunistes. E-NOTICIES.COM

Un gat ataca el copilot d'un avió i obliga a fer un aterratge d'emergència a Brussel·les

Un gat ha obligat un vol de la companyia SN Brussels Airlines que feia el trajecte Brussel·les-Viena a fer un aterratge d'emergència a l'aeroport de Brussel·les després d'introduir-se a la cabina dels pilots en actitud agressiva. Segons sembla, l'animal, que viatjava en una gàbia amb una cinquantena de passatgers, va fugir i, en un moment de descuit, es va introduir a la cabina dels pilots, on va atacar el copilot. Encara no se sap com va aconseguir el gat sortir de la seva gàbia. TELENOTICIES.COM


diumenge, 8 d’agost del 2004

Un vehicle atropella trenta persones a Ribadesella en intentar creuar un pont ple de gent.

Un conductor ha atropellat un grup d'unes 30 persones que estaven en un pont sobre el riu Sella participant en els actes festius que envolten el Descens Internacional del Sella. L'home ha intentat creuar el pont ple de gent i, en veure que la multitud sacsejava el seu vehicle, ha decidit prémer l'accelerador i s'ha emportat bona part de les persones que tenia davant. Llavors, la gent s'ha llançat cap al conductor i l'ha agredit fins que han arribat els agents antidisturbis de la Guàrdia Civil. TELENOTICIES.COM


CiU i els independents aproven la moció de censura i fan fora ERC de l'alcaldia d'Aiguaviva

La moció de censura presentada per CiU i el PIA (Partit Independent d'Aiguaviva) contra l'alcalde, Jordi Pinsach (ERC), va tenir el desenllaç esperat i Pinsach va haver de cedir l'alcaldia a Secundí López, de CiU. Enmig d'una gran expectació -la sala de sessions estava plena a vessar-, el PIA va justificar el suport a la moció per un deteriorament de la relació amb Pinsach, i van coincidir amb CiU en què ara l'objectiu ha de ser treballar conjuntament pel poble. Pinsach, que es va endur la major part d'aplaudiments, va ser l'únic que va votar en contra de la moció, que es va aprovar per sis vots a un. EL PUNT.

Un nord-americà simula amb un vídeo la seva decapitació per iraquians

Un vídeo divulgat a Internet que mostrava la suposada decapitació d´un ostatge nord-americà a l´Iraq va resultar ser un muntatge de la presumpta víctima per cridar l´atenció sobre la seva campanya política.
Benjamin Vanderford, de 22 anys, ha dit a l´agència Associated Press que va fingir la seva pròpia decapitació a casa seva amb l´ajuda d´un amic i que van utilitzar-la a sang falsa.
Es desconeix si les autoritats nord-americanes presentaran càrrecs contra Vanderford, tenint en compte que en el vídeo el jove demana la retirada de les tropes dels EUA de l´Iraq, en una clara crítica al Govern. DIARI DE GIRONA.

Convergència i PNB demanaran la modificació de la Llei de l’Esport i l’oficialitat de les seleccions nacionals

Els grups parlamentaris de Convergència i Unió (CIU) i el Partit Nacionalista Basc (PNB) tenen registrades al Congrés espanyol proposicions de llei que s’han de debatre al setembre en les quals es demana modificar la Llei de l’Esport i garantir la presència de la selecció catalana i la basca en competicions internacionals. CIU demana que en la llei consti que les competències d’esport són deles comunitats autònomes i que puguin tenir representació internacional. Per la seva banda el PNB vol donar protagonisme a les federacions autonòmiques i que siguin elles qui decideixen si els equips de les comunitats competeixen amb l’estat o bé de manera independent. VILAWEB.